szerző:
MTI / hvg.hu

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Eldőlt, hogy az ország jelentős része változást akar, "elég volt a Fideszből" – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az önkormányzati választás eredményeit értékelve Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint ha az ellenzék jól teszi a dolgát, akkor 2022-ben visszaadja az országot a saját népének.

A "Fidesz Waterloojának kezdetéről" beszélő pártelnök arra kérte a képviselővé és polgármesterré választott ellenzéki politikusokat, mutassák meg, hogy mit tett a kormánypárt a városokkal és a falvakkal, hozzanak nyilvánosságra minden szerződést, mutassák be, hogyan "herdálta el a Fidesz" a települések lehetőségeit és vagyonát. Gyurcsány Ferenc arra is felkérte az ellenzéki politikusokat, hogy legyenek becsületesek, mutassák meg, hogy tisztességesen is lehet szolgálni a hazát.

A NER hazug rendszere vasárnap megbukott – fogalmazott. "Semmibe vettek, kigúnyoltak, megzsaroltak és megfenyegettek bennünket, de nemcsak, hogy itt vagyunk, hanem győztünk is. Egy olyan Magyarország győzött, ami nem akar többet, csak megbélyegzettség nélkül élni, szeretni a hazát és itthon lenni".

Gyurcsány Ferenc azt mondta, eljött az ideje, hogy a demokraták felemeljék a fejüket és elhiggyék, hogy van értelme a küzdelemnek, van lehetőség a győzelemre.

A DK egy újabb választáson erősítette meg ellenzéki pozícióját, többszörösére nőtt képviselői és polgármesterei száma – hangsúlyozta, majd úgy folytatta: a recept egyszerű, tisztességesnek és becsületesnek kell lenni, semmilyen tekintetben nem kell megalkudni a Fidesszel, és kiszámítható módon kell dolgozni egy jobb, egy becsületesebb országért.

Arról, hogy ki lehet az ellenzék vezetője ereje, úgy vélekedett, hogy valamennyi pártnak van legitim vezetése, és egyik sem vágyik arra, hogy bárki más vezesse. Szerinte az ellenzéknek nem vezető erőre, hanem közös fellépésre van szüksége.

A jó ellenzéki szereplés okait firtató felvetésre válaszolva azt felelte, "ennél sokkal tisztességtelenebb, mocskosabb diktatúráknak" is eljön a huszonnegyedik órája, de azt nehéz előre kiszámolni, melyik az a pillanat, amikor felébrednek az emberek.

Szembesítették korábbi véleményével, miszerint Karácsony Gergely nem alkalmas a főváros vezetésére. Azt felelte, hogy a budapestiek korábban is úgy látták, hogy Karácsony Tarlós István legjobb kihívója, mert két előválasztáson döntöttek mellette. Vasárnap kiderült, hogy a budapestiek bölcsek voltak, ami azt jelenti, hogy Karácsony Gergely alkalmas a főváros vezetésére – magyarázta. Hangsúlyozta, hogy a megválasztott főpolgármester bírja a budapestiek bizalmát és a DK támogatását.

Arról is kikérték a véleményét, hogy milyen lépéseket tenne Lackner Csaba megválasztott ellenzéki kispesti önkormányzati képviselő ügyében, aki a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott kép- és hangfelvételeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt. Válaszul nyomatékosította azt a véleményét, hogy akik közfunkciót vállalnak, azoknak becsületesnek kell lenniük. Aki nem becsületesen szolgálta választóit, annak nem csak le kell mondania, de szembe kell néznie a törvény szigorával is – jelentette ki.

Az ellenzéki választók nagyon jól tették, hogy együttműködésre ösztökélték a pártokat – értékelte a Jobbikkal való együttműködést. Kijelentette, nem alkudoznak a pozíciókon, a megválasztott városvezetők állítják össze a települések csapatait. Arról, hogy milyen ráhatása lesz ezekre a folyamatokra, annyit felelt, hogy beszélgetni szokott emberekkel és a jövőben is ezt teszi majd. A további ellenzéki együttműködésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a kampányt a gyakorlati együttműködés kitűnő példájának tartja, amit továbbra is folytatni fognak.

A kampányköltéseik összegzését és nyilvánosságra hozatalát Gyurcsány későbbre ígérte.

A Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza összetört, az országnak nem az ellenzék, hanem a kormánypárt a fő problémája 

– jelentette ki végül. Szerinte az a helyes, ha kilenc év fideszes kormányzás után a kormányról beszélünk. Akik az ellenzékről és nem az országról szeretnének beszélgetni, azok nem hazafiak, hanem propagandisták, a propagandistákat fizessék a pártok, én újságírókkal szeretnék beszélgetni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rákositól Orbánig, Öcsitől Dzsudzsiig – a nagy stadionsztori

Rákositól Orbánig, Öcsitől Dzsudzsiig – a nagy stadionsztori

Eldőlt: Dézsi Csaba András lehet a Fidesz polgármesterjelöltje Győrben

Eldőlt: Dézsi Csaba András lehet a Fidesz polgármesterjelöltje Győrben

Négy gyerek is az áldozatok között van a szlovákiai busztragédiában

Négy gyerek is az áldozatok között van a szlovákiai busztragédiában

Két fideszes képviselő besegítene a stadionépítésekbe

Két fideszes képviselő besegítene a stadionépítésekbe

Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában, háborognak a lakók

Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában, háborognak a lakók

Vereséggel debütált a Puskás Aréna

Vereséggel debütált a Puskás Aréna