szerző:
Tóth Richárd

A lista végén Mesterházy Attila, Puzsér Róbert és Gyurcsány Ferenc. Viszont a volt miniszterelnök a legismertebb.

A teljes népesség körében Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők, valamint Fekete-Győr András pártelnök a három legnépszerűbb politikus, az ellenzéki szavazók táborában azonban Budapest újonnan megválasztott főpolgármestere, Karácsony Gergely a legnépszerűbb

– derült ki a Republikon Intézet legfrissebb felméréséből, melyet a hvg.hu ismertet.

Karácsony Gergelyt Szabó Tímea és a parlamenti akcióival az utóbbi időkben komoly vitákat kavart Hadházy Ákos független képviselő követi.

A Republikon Intézet 20 ellenzéki politikus ismertségét és népszerűségét vizsgálta, akik között nem csak pártelnökök és az esetleges társelnökök szerepelnek, hanem az ellenzéki pártokban fontosabb szerepet betöltő politikusok is. A felmérés november elején készült, így már az önkormányzati választások utáni népszerűségi és ismertségi adatokat láthatjuk a teljes népesség, valamint az ellenzéki szavazók körében.

Gyurcsány és Puzsér

©
 • Az ismertségi listát Gyurcsány Ferenc vezeti, a megkérdezettek 94 százaléka tudja, ki ő.
 • Őt követi a sorban 86 százalékos ismertséggel az újonnan megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely.
 • Szintén 80 százalék feletti eredményt ért el Szél Bernadett (85 százalék), Puzsér Róbert (84 százalék) és Hadházy Ákos (81 százalék) és Mesterházy Attila (MSZP) is.

A megkérdezett politikusok közül Keresztes László Lórántot, az LMP volt társelnökét ismerik a legkevesebben: a megkérdezettek 32 százaléka azonosította őt. 52-54 százalék közti ismertséggel már 7 politikus mérhető.

A Republikon a politikusok ismeretségével kapcsolatban megjegyzi, hogy a közvélemény-kutatások vélhetően kissé túlbecsülik ezeket az értékeket, mivel a politika iránt kevéssé vagy egyáltalán nem érdeklődőket nehezebb elérni.

Élen a Momentum

A teljes népességben mért szimpátiát illetően az látszik, hogy a legnépszerűbb ellenzéki politikusok a Momentum tagjai közt vannak.

 1. Cseh Katalin – 46 százalék
 2. Fekete-Győr András – 45 százalék
 3. Donáth Anna – 44 százalék
Cseh Katalin
©

Az ismertség és a népszerűség nem feltétlenül függ össze, a legjobb példa erre Gyurcsány Ferenc és Puzsér Róbert. Ugyanis ők végeztek a népszerűségi lista utolsó két helyén 28, illetve 26 ponttal, őket előzi meg a 32 pontot elért Mesterházy Attila, Sneider Tamás (Jobbik), Keresztes László Lóránt és Tóth Bertalan (ő az MSZP elnöke jelenleg).

Érdemes kitérni még Karácsony Gergely főpolgármester és a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea eredményeire: míg Karácsony három másik politikussal holtversenyben osztozik az ötödik helyen 41 ponttal (5 ponttal lemaradva az első helyezett Cseh Katalintól), Szabó Tímea a negyedik helyet foglalja el a listán 43 ponttal (3 pontos különbséggel az első helyhez képest). A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára 79 százalékos ismertség mellett 37 ponttal szerepel a népszerűségi listán.

A Republikon külön megvizsgálta, hogyan alakul az ismertség és a népszerűség az ellenzéki szavazók körében.

©

Az ellenzéki szavazók körében hasonló eredmény született a politikusok ismertségét illetően, az első öt helyen:

 • Gyurcsány Ferenc (99 százalék),
 • Karácsony Gergely (93 százalék),
 • Puzsér Róbert (92 százalék),
 • Szél Bernadett (92 százalék) és
 • Mesterházy Attila (90 százalék).

Az ismertégi lista végére Keresztes László Lóránt 36 százalékkal került, míg őt Tóth Bertalan és Sneider Tamás követi az ellenzéki szavazók körében 53 százalékos aránnyal.

Karácsony

Ha nem a teljes népesség, csak az ellenzéki szavazók véleményét nézzük, egészen másmilyen a népszerűségi lista eredménye, az ellenzéki szavazók esetén mindössze a lista negyedik helyén találkozunk először momentumos névvel.

A népszerűségi listát az októberben megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely vezeti 68 ponttal.

Őt követi párttársa, Szabó Tímea (67 pont) és Hadházy Ákos (független, 64 pont), majd egy négy fős holtverseny Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik) és Tordai Bence (Párbeszéd) között, akik mindannyian 63 pontot értek el. A lista első 10 szereplője között csupán 9 pontos különbség van.

A lista végén Keresztes László Lóránt, illetve Mesterházy Attila (43-43 pont), valamint Sneider Tamás (42 pont), és Puzsér Róbert (30 pont) áll. Tóth Bertalan 52, Gyurcsány Ferenc 47 pontot ért el.

Keresztes László Lóránt
©

A Republikon elemzése szerint a teljes népesség és az ellenzéki szavazók közti eltérés azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP szavazói kevésbé elutasítóak a Momentum politikusaival szemben (érdekességként említhető, hogy néhány évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet a Jobbik politikusait illetően), ez magyarázza a teljes népességben elért előkelőbb helyezéseiket. Ez a trend figyelhető meg Szél Bernadett esetében is. Ugyanezzel magyarázható a DK politikusainál megfigyelhető sorrendbeli eltérés is (Dobrev Klára 10., illetve 4. helyezett; Gyurcsány Ferenc 19., illetve 15. helyezett), a velük szemben meglévő nagyobb mértékű kormánypárti elutasítottság a teljes népességben hátrébb sorolja őket a népszerűségi listán.

Tehát amíg a teljes népesség népszerűségi listájának első helyeit a politika újabb szereplői határozzák meg, az ellenzéki szavazók körében a már régebb óta politizáló nevek dominálnak.

Ó, MSZP

Érdemes még kitérni az MSZP helyzetére. Az ellenzéki pártok közt legrégebb óta jelenlévő, tehát „hagyományosabb” politikai szereplő népszerűségben és ismertségben is rosszul teljesített. Teljes népességben legnépszerűbb politikusuk a mindössze a 11. helyen megjelenő Kunhalmi Ágnes (36 pont), Tóth Bertalan (32 pont) pedig csak a 15. helyet foglalja el. A pártelnököt a megkérdezettek nagyjából fele, 53 százalék ismeri. Az ellenzéki szavazók körében népszerűsége jóval magasabb (52 pont), ismertségében azonban nincs különbség. Kunhalmi Ágnes az ellenzéki szavazók közt is a legnépszerűbb MSZP-s politikus (56 pont) 73 százalékos ismertséggel (teljes népességben: 70 százalék).

Kunhalmi Ágnes
©

*

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, életkor, nem, iskolázottság és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve. Az adatfelvételre november 4-8. között került sor.

Áder, Orbán, Szijjártó

A teljes politikusi palettát – tehát a kormányoldalt is – vizsgáló kutatást legutóbb a Medián közölt. Júliusban azt írtuk, hogy az ismertségi rangsort Áder János, Orbán Viktor és Szijjártó Péter vezették. A legelőkelőbb ellenzéki a listán hetedik Márki-Zay Péter volt. A népszerűségben Áder – Orbán – Szijjártó volt az első három. Márki-Zay itt is hetedik, akkor Karácsony a kilencedik volt. Még korábban, idén áprilisban a Medián azt kutatta ki, hogy népszerűségben Puzsér Róbert negatív rekordot döntött. Az EP-választás előtt a legnépszerűbb listavezető a DK-s Dobrev Klára volt, akkor Cseh Katalin még mögötte volt a rangsorban.

Kiemelt kép: az EP-választások éjszakája. Balról jobbra: Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Cseh Katalin, Fekete-Győr András, Donáth Anna

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Suzuki alaposan megvadította a Swiftet

A Suzuki alaposan megvadította a Swiftet

Banán után sült krumplit ragasztottak szigszalaggal falra

Banán után sült krumplit ragasztottak szigszalaggal falra

A minimálbérről egyeztet a kormány a szakszervezetekkel

A minimálbérről egyeztet a kormány a szakszervezetekkel

20 ezer amerikai katona érkezik Európába, hogy demonstrálja a NATO erejét

20 ezer amerikai katona érkezik Európába, hogy demonstrálja a NATO erejét

Egyedül hagyták őket, az ötéves gyerek majdnem egy kilométeren át cipelte testvérét a -35 fokban

Egyedül hagyták őket, az ötéves gyerek majdnem egy kilométeren át cipelte testvérét a -35 fokban

Jön a karácsony, az adathalászok is felpörögtek az ünnepekre

Jön a karácsony, az adathalászok is felpörögtek az ünnepekre