szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Noha a közvélekedés szerint a magyar választók nem túl szívesen támogatnak női politikusokat, a Medián számai ennek az ellenkezőjét mutatják.

A hét legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt közül kettő állított női listavezetőt, és éppen ők bizonyultak a legnépszerűbbeknek, az összes férfi kollégájukat maguk mögé utasították. Sőt, egy kivételével minden pártban előkelő helyen állnak a nők a „háziversenyben”.

 

Dobrev Klárán és Cseh Katalinon kívül több más politikusnőt is szívesen látnának „fontos politikai szerepben” a szavazópolgárok.

©

Az MSZP-nek régóta Kunhalmi Ágnes a legkedveltebb politikusa (április elején 27 százalékon állt), de a párbeszédes Szabó Tímea is ugyanennyire népszerű, a pártszövetségből egyedül Karácsony Gergely tudhat maga mögött nagyobb támogatást.

©

A Demokratikus Koalíciónál Dobrev Klára ismertsége kimagasló, és kedveltségben egyaránt megelőzi férjét, a pártelnök Gyurcsány Ferencet (18 százalék) és az ügyvezető alelnök Molnár Csabát (21%). Vadai Ágnes is a párt egyik legkedveltebb politikusa volt januárban, amikor legutóbb mérték.

Az LMP-sek közül hosszú éveken át Szél Bernadett volt a legnépszerűbb – ő a mostani 28 százalékával magasan előzi volt párttársait. A jelenlegi LMP-sek közül pedig Demeter Márta Ungár Péterrel holtversenyben áll az élen, igaz, meglehetősen alacsony értékkel (17 százalék).

©

A Jobbikban most nincs országosan ismert női politikus, de amíg Dúró Dóra a párt tagja volt, addig Vona Gábor mögött általában a második helyen állt.

©
Most a Mi Hazánkban is ő a legnépszerűbb politikus (18 százalékkal), megelőzve a listavezető-pártelnök Toroczkai Lászlót (14).

A Momentumban Fekete-Győr András a legismertebb és legkedveltebb politikus (a legutóbb 24 százalékkal), de a dobogó másik két fokán Donáth Anna (januárban 22 százalék) és Cseh Katalin (április elején 20 százalék) áll.

Donáth Anna
©

A Fidesz az egyetlen magyar párt, ahol a legmeghatározóbb és legnépszerűbb politikusok közé nem került be egyetlen nő sem.

További érdekesség, hogy a listavezetők – a DK-t kivéve – nem a pártok legnépszerűbb személyiségei. Olyannyira, hogy a fideszesek közül az összes mért politikus (Áder János, Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Varga Mihály, Kövér László, Kocsis Máté, Gulyás Gergely, Kásler Miklós) népszerűbb Trócsányi Lászlónál.

Trócsányi László
©

A többi párt esetében még az európai parlamenti listán szereplő politikusok közül is lehetett volna népszerűbb listavezetőt jelölni. Az MSZP–Párbeszédnél Ujhelyi Istvánt 21, Jávor Benedeket 26 százalék kedveli – szemben a 19 százalékos Szanyi Tiborral és a listavezető-pártelnök Tóth Bertalannal.

Tóth Bertalan
©

A Jobbiknál a valószínű befutó helyen szereplő Jakab Péterről csak januári adat van (20 százalék), ám az akkor hajszálnyival magasabb volt, mint Gyöngyösi Márton értéke (19%).

Jakab Péter
©

Az LMP számait nézve azt látjuk, hogy a 17 százalékos Demeter Márta és Ungár Péter is valamivel kedveltebb, mint Vágó Gábor (15%). A Momentumnál pedig Fekete-Győr András nemcsak ismertebb, hanem 4 százalékponttal népszerűbb is (24%), mint Cseh Katalin (20%). Dúró Dórát utoljára 2018 októberében mérte a Medián, akkor a maga 18 százalékával kedveltebb (noha kevésbé ismert) volt, mint Toroczkai (14%).

Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

A HVG hetilap friss számában olvasható a Medián pártpreferenciát érintő kutatásának az eredménye, amelyből kiderül, hogy miközben egyre kevesebben vannak, akik nem tudnak pártot választani maguknak (30-ról 24 százalékra csökkent az arányuk), a Fidesz támogatottsága az év eleji megingás után ismét 41 százalékra nőtt.

A felmérés alapján nagyot nőtt a Momentum, a januári kettőről 4 százalékra erősödött.

A 2014-es választások óta pedig először fordul elő, hogy az MSZP támogatottsága beérte a Jobbikét, és a májusi EP-választáson akár meg is előzhetik a középre igyekvő radikális pártot.

Mindeközben nem nő azonban a választási kedv: egy „közeljövőben” rendezendő parlamenti választáson a mostani állás szerint a szavazókorú népesség 55 százaléka, a valóban közelgő májusi EP-választáson pedig 51 százaléka menne el „biztosan” szavazni.

További részletek és a teljes politikusnépszerűségi lista a hvg.hu-n jövő kedden.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Király Linda koronavírusos volt

Király Linda koronavírusos volt

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok