szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lány állítása szerint véletlenül rakta el az 1590 forintos krémet, a bíróság csak szóbeli megrovásban részesítette, de előtte két éjszakát is fogdában kellett eltöltenie.

Jogszerű és indokolt volt Pintér Sándor belügyminiszter szerint, hogy Nyíregyházán két éjszakára bent tartottak a rendőrségen egy 17 éves lányt bolti lopás miatt – derül ki egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

November elején a 444.hu írt arról, hogy egy 17 éves, brit–magyar kettős állampolgárságú lány Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában állítása szerint véletlenül eltett egy 1590 forintba kerülő krémet. Ezután a magyarul alig beszélő lányt előbb az üzlet biztonsági őre tartóztatta fel, majd a rendőrök a helyszínen jegyzőkönyvet vettek fel, és végül a rendőrőrsre is bevitték. Ott ismét meghallgatták, majd elrendelték a szabálysértési őrizetbe vételét a gyorsított bírósági eljárásig.

Mivel a történet október 22-én kezdődött, másnap pedig nemzeti ünnep volt, a lány csak október 24-én került bíróság elé, addig a fogdában tartották. A bíróság végül a legenyhébb büntetéssel, szóbeli megrovással zárta le az ügyet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrkapitányság a lapnak akkor azt nyilatkozta, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el, ami igaz is, 2012 óta ugyanis fiatalkorúakat is lehet 72 órán át szabálysértési őrizetben tartani, ha a rendőrség tettenérés esetén gyorsított eljárásban akarja őket bíróság elé állítani.

Az ügy apropóján az MSZP-s Tóth Bertalan fordult Pintérhez, hogy megtudja, a konkrét ügyben mi volt az oka a szabálysértési őrizet alkalmazásának, hogy hány kiskorúval történt ilyesmi, érkezett-e jelzés az ENSZ gyermekjogi egyezményének be nem tartásával kapcsolatban, és hogy tervezik-e kárpótolni a lányt, de Pintér a válaszában csak annyit közölt, hogy

a konkrét ügyben a szabálysértési őrizet alkalmazása jogszerű és indokolt volt. Az eljárás alá vont a terhére rótt szabálysértés elkövetését elismerte és azt a bíróság is – gyorsított eljárás keretében – megállapította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

A tőzsdéknek tetszik, hogy Biden átvette a hatalmat

A tőzsdéknek tetszik, hogy Biden átvette a hatalmat

A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát

A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát