szerző:
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalábbis ezt sugallja az a végzés, amelyet a HVG kapott, miután perre kellett mennie, hogy a győri önkormányzat adatokat adjon az időközben lemondott polgármester, Borkai Zsolt és apparátusa tevékenységéről.

A HVG október 11-én kért először adatokat a Győri Polgármesteri Hivataltól arról, hogy az akkor még polgármester Borkai Zsolt a hivatali ideje alatt, vagyis 2006 óta mikor vett részt olyan repülőúton, amelynek során városvezetői feladatokat is teljesített, illetve a hivatalból kik voltak ott ezeken az utakon. A kérdés azért vetődött fel, mert Borkai és barátja az akkori információk szerint magánrepülővel utazott 2018 májusában az Adriára, ahol egy jachton orgián vettek részt. Az is kiderült, hogy a polgármester máskor is használt kisgépeket az útjaira.

©

A győri jegyző, Lipovits Szilárd azonban azt válaszolta, hogy Borkai Zsolt azon utazásaival kapcsolatban, amelyekre a HVG rákérdezett, a Polgármesteri Hivatal nem minősül adatgazdának. Sőt, az apparátus útjairól szerinte csak akkor adnak információt, ha egy konkrét útra kérdeznek rá, és akkor is csak azokra az adatokra, amelyekre konkrét kérdés vonatkozik.

A HVG azonban másképp látta ezt, és pert indított a közérdekű adat kiadásáért a Polgármesteri Hivatallal szemben. A Győri Járásbíróság bírája, Hammerné Kiss Eleonóra azonban arról tájékoztatta a HVG-t, hogy miután az alperes lakóhelyünk önkormányzata, a perbeli jogkérdéssel érintett ügy kapcsán vitatható, hogy a helyi bíróságtól mennyiben várható el az ügy tárgyilagos megítélése”. Ezért:

a járásbíróság valamennyi bírája elfogultsági kifogást jelentett be.

Az eljáró bíróságot a Győri Törvényszék jelölheti ki.

Felvetődik azonban a kérdés, hogy egy adott önkormányzat területén lakó bírónak miért kell elfogultnak lennie az önkormányzattal szemben? Milyen érzelmi vagy gazdasági kapcsolat, függőség indokolja ezt? Vajon ha egy hatósági vagy kártérítési ügyet kell elbírálnia a helyi bíróságnak, akkor is ugyanezt mondja? Mert akkor minden helyi önkormányzat elleni ügyet másik megyében kellene tárgyalni.

És mi van, ha az alperes a magyar állam? Akkor az ország összes bírója elfogult?

A kérdésekre egyelőre nincs válasz, de talán Borkai utazásaira előbb-utóbb adódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Előválasztás döntheti el Győrben, hogy kit indítson Borkai Zsolt posztjáért az ellenzék

Nemcsak a Fidesznek, az ellenzéknek is feladta a leckét Borkai Zsolt szerdai lemondása - legalábbis abból a szempontból, hogy kinek lehet a legnagyobb esélye megszerezni a luxusjacht-botrányig bevehetetlennek gondolt polgármesteri széket. Egyelőre annyi biztos, hogy a nyáron összeállt ellenzék újra együtt vág neki a megmérettetésnek, a közös jelöltet pedig feltehetően egy a budapestihez hasonló előválasztáson választhatják ki.

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban