szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először nemet mondott erre a fideszes többség a Fenntartható fejlődés bizottságában, de a plenáris ülésen a képviselők már elsöprő többséggel tűzték napirendre a kérdést. A Fidesz a rabszolgatörvényben nem enged.

Az Országgyűlés kedden tárgysorozatba vette az ellenzék által kezdeményezett klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslatot, ami azt jelenti, hogy az Országgyűlés végre érdemben tárgyalhat a klímaválság kezeléséhez szükséges sürgető lépésekről.

A kérdés tárgysorozatba vételéről 167 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett döntöttek, nemet csak a fideszes Farkas Flórián, Jakab István, Kara Ákos és Kovács József nyomtak, Balczó Zoltán (Jobbik) és Ritter Imre (nemzetiségi képviselő) tartózkodtak.

Tehát a Fidesz és a KDNP képviselőinek döntő többsége is igent mondott arra, hogy a kérdést vitassa meg a Ház. November végén a kormánypárti többség a kérdés bizottsági tárgyalásakor még elutasította a tárgysorozatba vételt.

A törvényjavaslatot Tordai Bence (Párbeszéd) jegyzi, hozzá csatlakozott a frakciója.

„A Magyar Országgyűlés, látva a klímaváltozás és az ökológiai válság egyre súlyosbodó jeleit Magyarországon és az egész világon, tudva, hogy ez a krízis már egy-két évtizeden belül felülírja eddigi életvitelünket, és a XXI. század végére alapjaiban fogja veszélyeztetni az emberi civilizáció létfeltételeit a Földön, tekintettel az alaptörvényre, amely alapvető alkotmányos jogként rögzíti az egészséges környezethez való jogot, és állami feladatokat határoz meg az egészséges környezet megóvásával, illetve a testi és lelki egészség biztosításával kapcsolatban, figyelemmel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményén belül létrejött Párizsi Megállapodásra, elfogadva az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének megállapítását, mely szerint 2030-ig van csak esélyünk visszafordítani a klímaváltozás pusztító folyamatát,  kihirdeti a klímavészhelyzetet, és kötelezi a Kormányt a rövid, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására” – olvasható a törvényjavaslatban.

Ugyancsak tárgysorozatba vették (167 igen, 1 nem, 3 tartózkodás) az LMP frakciójának klímaváltozást fékező lépéseire vonatkozó javaslatát is.

Mindkét dokumentum felszólítaná a kormányt, hogy 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatású gázok kibocsátását és legalább 30-cal az energiafelhasználását, végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyerje, valamint 2050-re érje el a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.

A Mérce a keddi parlamenti napról ugyanakkor megjegyezte, hogy a fideszes többség leszavazta azt az ellenzéki indítványt, hogy tárgysorozatba vegyék a rabszolgatörvény visszavonásáról szóló javaslatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat