szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fideszes összetételű Médiatanács az állami hírcsatorna egyik adását vizsgálta, amely az MTVA-székházból kidobott ellenzéki képviselők ügyében ellenzékieket meg sem szólaltatott.

A kizárólag fideszes tagokból álló Médiatanács szerint teljesítette a közszolgálatiság kötelezettségeit az állami média azzal, hogy úgy számolt be az ellenzéki pártok képviselőinek székházkitiltási ügyében született bírósági ítéletről, hogy kizárólag az MTVA ügyvédeivel készített interjút – írja az Index.

Tavaly decemberben Hadházy Ákossal az élen több ellenzéki képviselő be akarta olvastatni a túlóratörvény elleni tiltakozásul fogalmazott petíciójukat, azonban erre nem volt lehetőségük, ahogy többszöri követelésük ellenére az MTVA vezetésével sem tudtak tárgyalni. Emiatt a képviselők bent éjszakáztak a székházban. Másnap reggel Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kidobták, a többiek maradtak és többször próbálták beolvastatni petíciójukat.

Szeptember 27-én döntött úgy a bíróság, hogy nem okozott volna az MTVA működésében aránytalan sérelmet, ha a képviselők beolvassák 8-10 percben a követeléseiket, és azt is kimondta a bíróság, hogy a képviselők jogszerűen és jóhiszeműen léptek be és maradtak bent az épületben, a képviselői jogosítványaikat gyakorolva, azt pedig nem látta igazoltnak a bíró, aránytalanul korlátozták volna az MTVA rendeltetésszerű működését.

A nem jogerős döntés után az M1 Ma este című műsorában „Ellenzéki képviselők fenyegetik a közmédiát” címmel volt szó az ügyről. Az állami média úgy számolt be erről az esetről, hogy csak az MTVA ügyvédeivel beszélgetett a műsorvezető, vagyis más megszólaló nem volt, a perben nyertes fél nem mondhatta el az álláspontját.

A fideszes összetételű Médiatanács az MSZP panaszára vizsgálta ezt az adást, és arra sikerült jutniuk, hogy az állami hírcsatorna teljesen korrekten járt el azzal, ha 13 percig szerepeltette a saját ügyvédjeit. A cikk szerint a tanács úgy látta, az ellenzéki oldal álláspontja világossá válhatott a közvélemény számára, hiszen beolvasták a Demokratikus Koalíció rövid közleményét, a műsorvezető pedig többször is utalt arra, amit szerinte az ellenzék gondol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!