szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben itthon a kulturális életet érintő törvénymódosítás miatt tüntetnek.

Miközben itthon a parlament viharos gyorsasággal készül megszavazni a kulturális életet átalakító kormányzati előterjesztést, emiatt pedig tüntetés is zajlik, a kormány a Magyar Hang szerint elkezdte önteni a pénzt az erdélyi társulatokra.

A lap úgy tudja, a határon túli teátrumok ezekben a napokban kaptak vagy kapnak értesítést arról, mekkora támogatásra jogosultak.

A cikk szerint a támogatások mértékéről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök döntött, a pénz pedig a Bethlen Gábor Alapon keresztül ment ki Erdélybe.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 140 millió forintot, a csíkszeredai, váradi és szatmári társulatok 130-130 millió forintot, a sepsiszentgyörgyiek viszont 180 milliót kapnak, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós színházainak viszont csak 70-70 millió forint jut. A temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színháznak is jut pénz, 80 millió forint.

Sepsiszentgyörgy amúgy is jól jár, itt ugyanis nem a helyi adófizetők pénzén, hanem a magyar állam támogatásával épül egy 4 milliárd forintba kerülő új kulturális központ, amely helyet ad majd többek között a Tamási Áron Színháznak is.

A kevésbé szerencsések közé tartozik a marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulata, ők egyetlen forintot sem kaptak most. A Magyar Hang szerint a döntést állítólag nem szakmai alapon, nézőszám vagy a bemutatott produkciók száma alapján hozták meg, hanem valamilyen ismeretlen szempontrendszer szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Volt olyan magyar szülő, aki a Pandémia nevet adta volna a gyerekének

Volt olyan magyar szülő, aki a Pandémia nevet adta volna a gyerekének