szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma lesz a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának első olyan ülése, amelyen már részt vesz Karácsony Gergely főpolgármester is. Itt a többi között áttárgyalják a főváros atlétikai vb-re szabott feltételeit, de a kormány is készül "javaslatokkal". Birtokunkba került az egyik kormányzati elképzelés.

Az új Duna-hídra vonatkozó javaslatról is tárgyal csütörtök délutáni ülésén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

A hvg.hu birtokába került javaslatból kiderül, hogy a kormány ragaszkodna ahhoz, hogy a Galvani utca–Illatos út vonalában építsék meg az új déli Duna-hidat, és ennek támogatásáról szóló javaslatot fogadtatna el ma Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

A kormány korábban is ezt szerette volna (a részletek meg is jelentek a Magyar Közlönyben tavaly), azonban a választás után az új szakértőkben felmerült, inkább a délebbre tervezett Albertfalvai hidat kellene felépíteni.

A birtokunkba jutott kormányzati elképzelés szerint az új déli Duna-híd a Galvani utca–Illatos út vonalában épülne meg, új kötöttpályás közlekedéssel együtt 2x3 forgalmi sávszélességű lenne. Ez a fejlesztés érinti a Kispest és Ferencváros határán lévő kiserdőt, de kormányzati forrásaink hangsúlyozták, itt csak olyan megoldás lehetséges, amit a két kerületi önkormányzat és a főváros is elfogad.

Az ülésen meghívottként részt vesz Vitézy Dávid korábbi BKK-vezér, aki másfél éve a Galvani híd nemzetközi építészeti tervpályázatának vezető közlekedési-urbanisztikai szakértője volt. Facebook-posztjában értelemszerűen a Galvani híd megépítése mellett érvel, azt írta, "a Kormány az új Galvani híd, a kapcsolódó utak és a villamosvonal megépítésével megteremti a környező rozsdaövezetek fejlesztésének lehetőségén túl egy átfogó, ambiciózus belvárosi forgalomcsillapítási program feltételeit is." Vitézy szerint ez illeszkedik Budapest klímastratégiai céljaihoz. Vitézy hozzátette, az Albertfalvai híd is évtizedek óta szerepel a budapesti rendezési tervekben, a vita tehát csak a sorrendről szól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Fürjes Balázs: Ne a kinek a micsodája hosszabb játékot játsszuk

Az új politikai helyzetet még szokni kell, de egyenrangú félnek tekintik Karácsonyt – állítja a Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár. Fürjes Balázs a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, a kormánynak esze ágában sincs kiszállni a BKV finanszírozásából, szerinte a Puskás Arénában nem lett volna értelme atlétika pályának, 2032-re pedig nem pályázunk olimpiára. Nem tagadta: műemlékek ügyében (beleértve a Budai Várat is) beleállnak a vitákba a nemzetközi szervezetekkel. Fürjes Balázzsal még a színházakat érintő változás előtt beszéltünk.

Windisch Judit Itthon

Karácsony Gergely: Majd megírjuk a Lokálban, hogy hazudnak

Karácsony Gergely főpolgármester szerint hétfőn a hóhelyzet kezelésében megbukott az FKF, ennek lesznek következményei. Az iparűzési adó módosítása után rácsörgött miniszterekre, az első kormányülésen furcsa beszélgetése volt Orbánnal. Interjú.

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra