szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Momentum nem érti, hogyan beszélhet Orbán klímavédelemről, a DK és az LMP előre egyeztetett kérdésekről ír, az MSZP tanácsot adott a miniszterelnöknek, míg a Jobbik azt szeretné tudni, hogy új tanácsadói vannak-e a kormányfőnek.

Orbán Viktor megtartotta csütörtökön a szokásos évi sajtótájékoztatóját, ahova nem csak a baráti médiát hívják meg, így a hvg.hu is tudósított az eseményről, sőt, kérdést is tehettünk fel, bár Orbán megbánta. A miniszterelnök beszélt az egészségügyi fejlesztésekről, a Néppártról, a magyar euróról és a klímavédelemről is. Az ellenzéki pártok most reagáltak az elhangzottakra.

A Momentum Mozgalomtól Cseh Katalin, a párt EP-képviselője a klímaváltozásról elmondottakat kérte számon Orbánon. Azt írja a Facebookon, hogy "milyen alapon papol a teremtett környezet védelméről az az Orbán Viktor, akinek jobbkeze, Gulyás Gergely beteg kislánynak nevezte Greta Thunberget?" Cseh szerint a Fideszben megpróbálnak úgy tenni, mintha érdekelné őket a környezetvédelem, a klímaváltozás, a jövő generációk sorsa. Ezt azonban ma már senki nem hiszi el nekik.

A DK már a sajtótájékoztató közben akciózott, Barkóczi Balázs és a párt aktivistái a várba 10 kérdést vittek magukkal, amire a miniszterelnök biztosan nem mer válaszolni. Barkóczi szerint Orbán Putyint utánozza és előre egyeztetett kérdésekre kellett válaszolnia.

Az MSZP-től Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes reagált, szerinte, ha a kormányfő többször tartana ilyen eseményeket, akkor nem tartana ennyire sokáig, Fidel Castro maratoni sajtótájékoztatóit hozva fel példaként. Harangozó azt is elmondta, hogy Orbánnak jobban oda kellene figyelnie a párttársaira, mert Lázár János szerint a Fidesz már elvesztette a kapcsolatot a valósággal és ha ezt nem tudja ismét megtalálni, akkor komoly bajban lehet.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Facebookon azt írta, hogy monodráma lett a Kormányinfó: az előadást egy személyben Orbán Viktor vitte színre, a végeredménye viszont mindenkinek dráma. Szabó szerint különösen drámai, ahogyan a miniszterelnök a kulcsterületekről beszélt. Mint mondta: 10 év kétharmad után is azt gondolja Orbán, hogy az egészségügy problémáit szabad szemmel nem látható fizetésemeléssel és néhány rendelő kifestésével orvosolni lehet, a klímakatasztrófa kapcsán az atomenergia szükségességét emlegetni pedig egyenlő a tudatlansággal vegyes tagadással.

Kendernay János, az LMP társelnöke arról emlékezett meg, hogy a miniszterelnöki sajtótájékoztatóra több média képviselőjét sem engedték be, akik bejuthattak, azok bizonyára megelégedetten távoztak.

A miniszterelnöki kormányinfóról a Jobbik elnökében, Sneider Tamásban az a kérdés fogalmazódott meg, hogy vajon megújult a kormány mögött álló agytröszt? Szerinte patikamérlegen dekára kimért közvélemény-kutatási adatok, és a várható haszon elemzése nélkül a miniszterelnök nem merne (eddig sem mert) beleállni olyan kérdésekbe, mint a börtönkártalanítások ügye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Egészségügyi festés, szja-mentesség 3 gyerek után is, meg sok mellébeszélés - ilyen volt Orbán éves sajtótájékoztatója

Évente egyszer nem kormánypárti újságírók elé is kiáll Orbán Viktor miniszterelnök, ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül egyenes választ ad minden kérdésre. Ráadásul több lap munkatársai nem is vehettek részt a csütörtöki sajtótájékoztatón. A kormányfőnek volt viszont ideje némi önreklámra, pár ideológiai nézete ismételt kihangsúlyozására, majd azért meglebegtetett néhány ígéretet is. Idézze fel az Orbán-tájékoztatót percről percre.