szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országos hiány lépett fel az egyszer- és a többször használatos egészségügyi védőmaszkokból, az influenza miatt ilyenkor általában is megugró keresletet az elmúlt héten a koronavírus terjedése miatti készültség pörgette fel. Már nemcsak a patikáknak, hanem a nagykereknek sincs készletük, és meg sem tudják egyelőre jósolni, mikor lesz újra kapható.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Maga a harmincadik, aki ma keresi, de már múlt héten elfogyott és egyelőre nem is tudunk hozni belőle.”

„Nincs, és egyhamar nem is lesz.”

– ilyen és ehhez hasonló válaszokat kapott munkatársunk egymás után több dél-pesti patikában is, amikor egészségügyi maszkot próbált vásárolni közelgő ázsiai utazásához.

Rövid idő alatt kiderült azonban, hogy nem kerület-specifikus a probléma: a gyógyszerészek tájékoztatása szerint a termékből országos hiány lépett fel, és rendelni sem tudnak belőle, mert már a nagykereskedések polcai is üresek.

Bár a gyógyszerészek elmondása szerint influenza-szezonban máskor is sokkal többet adnak el a maszkokból, mint az év többi hónapjában, a Kínából indult, de világjárvánnyal fenyegető koronavírus-fertőzés miatt – bár magyarországi fertőzöttet még nem találtak – most az ilyenkor tapasztalhatónak is a sokszorosára ugrott a kereslet. És miután ez nemcsak Magyarországon, hanem világszerte így van, a patikusok szerint ezért egy hónapon belül szinte biztosan nem kerül vissza a polcokra maszk. Munkatársunknak jobb híján több gyógyszertárban is azt javasolták: kössön sálat az arca elé, vagy vegyen másfajta – egész napos hordásra egyébként nem nagyon alkalmas – munkavédelmi maszkot a barkácsáruházakban.

Épp ma reggel írtunk róla, hogy Pekingben pénzbüntetést kapott egy bolt a hatóságoktól, amiért a koronavírus miatti pánikot és keresletnövekedést kihasználva a valós ár hatszorosáért árulta a szájmaszkokat.

A Business Insider cikke alapján pár napja egyébként arról is írtunk, hogy szakértők szerint a maszk önmagában nem előzi meg hatékonyan a koronavírus terjedését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak