szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság az ügyészség indítványának megfelelően döntött. A rendőrség eredetileg a férfi letartóztatását kérte.

Bűnügyi felügyeletet rendelt el a bíróság a Hableány-ügytől elkülönített, segítségnyújtás elmulasztása miatti ügyben, amelynek gyanúsítottja a magyar sétahajóval ütköző Viking Sigyn testvérhajójának, a Viking Idunnak a kapitánya.

A baleset idején az Idun a Sigyn mögött haladt, de nem állt meg a baleset helyszínén. Ezért a kapitányát kedden 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök.

A kapitány – akit a rendőrségen őrizetbe vettek, majd előterjesztést tettek a letartóztatására – az idézésére önként jelent meg. Ezt is figyelembe véve a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azt kérte a nyomozási bírótól, hogy a bűnügyi felügyeletét rendelje el.

Az ügyészség indítványában az is szerepelt, a bíróság írja elő, hogy a gyanúsítottnak minden hónapban jelentkeznie kell a Budapesti V. kerületi rendőrkapitányságon.

A bíróság megállapította, hogy a gyanú megalapozott, és

csütörtök délelőtt elrendelte a bűnügyi felügyeletet az indítványnak megfelelő magatartási szabállyal. A végzés végleges.

Ahogy megírtuk, január 20-án a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t is kiengedték, ő is bűnügyi felügyelet alá került.

A Hableány tavaly május 29-én süllyedt el a Dunán, a budapesti Margit híd közelében, miután a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött. A nagyobb hajó maga elé forgatta a kisebbet, majd a víz alá tolta. A Sigyn után nem sokkal lemaradva érkezett a helyszínre a Viking Idun, de nem kezdett bele a mentésbe. A tragédiának 28 halálos áldozata van. 27 holttestet már megtaláltak, egyet még mindig keresnek.

(Nyitóképünkön a Hableánnyal ütközött Viking Sigyn szerepel.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra

A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra

Az áldozatok nevének felolvasásával kezdődött Genovában az új híd avatása

Az áldozatok nevének felolvasásával kezdődött Genovában az új híd avatása

Ismét több mint 1100 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

Ismét több mint 1100 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában