szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a koronavírust – közölte az egyetem. Azt, hogy Magyarországon két koronavírusos beteg van, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebookon. Azt hivatalosan még nem közölte senki, hogy a másik diák hova jár.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben jelentette be a két koronavírusos beteget, nem sokkal a rendkívüli sajtótájékoztató előtt.

Megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani

– közölte a miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán, miután részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban. Két külföldi diák a fertőzött, mindketten irániak, egyelőre tünetmentesek.

A szükséges eljárás szerint a Szent László Kórházba szállították őket, az operatív törzs azt állapította meg, hogy rendelkezésre áll az orvosi személyzet, és az eszközök is – tette hozzá. Orbán szerint innentől a „védekezés szakaszába léptünk”, holnaptól minden délben ülést tart az operatív törzs, és azonnal tájékoztat a fejleményekről. Orbán bejelentése után frissült a kormányzati honlap is, azon is két beteg szerepel.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta: a két Magyarországon tanuló diákot ma délután izolálták, mindketten jól vannak, nagyon enyhék a tüneteik. A velük együtt lakókat: egyikük házastársát, másikuk barátnőjét szintén elkülönítették. Egyelőre vizsgálják, hogyan kapták el a fertőzést, és azt is, hogy merre jártak.

Mindannyian kórházban maradnak a teljes gyógyulásukig. A hvg.hu munkatársa rákérdezett, hogy hova jártak a diákok, de nem árulták el. Felhívtuk a Semmelweis Egyetemet, hogy hozzájuk járt-e a két diák, de a sajtós az operatív törzshöz küldött minket. Elmondása szerint ezt az eljárást kérték minden egyetemtől. Majd később az egyetem a honlapján mégis bejelentette,

a Semmelweis Egyetem egy külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus-fertőzést, ezért az egyetem rektora intézkedett arról, hogy a 16 fős, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerész évfolyam esetében a szükséges időtartamig az egyetem a hallgatóknak, otthonukban interneten elérhető módon biztosítja a megfelelő oktatási anyagokat. Ezen idő alatt az érintett hallgatók nem vehetnek részt előadáson és gyakorlaton. Az egyetem további óvintézkedéseket is tesz, ebből kiemelendő, hogy a rektor a most szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata is tájékoztatást adott ki Merkely Béla rektorra hivatkozva. A Facebook-oldalukon azt írják,

a két magyarországi koronavírusos közül az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett.

A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László Kórházban van karanténban elkülönítve. Azok a hallgatók, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni az óvintézkedések miatt – a tudás elsajátításához szükséges oktatási anyagot, az egyetem interneten biztosítja ezen hallgatóknak. A rektor csütörtökön tájékoztat hivatalosan minden egyetemi polgárt a továbbiakról.


Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, továbbra is folyamatosan tájékoztatják a lakosságot.

Mindkét személy Iránban járt az iskolakezdés előtt a családjuknál az iráni újévet ünnepelni, ezt követően érkeztek Magyarországra. Az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződött-e, a másik esetben enyhe tünetei miatt végezték el a tesztet.

Amit a bejelentés előtt tudni lehetett:

  • Két napig volt Magyarországon négy külföldi egyetemista, hárman közülük koronavírusosak, de egyikük sem nagyon beteg.
  • Milánóból érkeztek, Bécsen keresztül Flixbusszal. Hárman továbbutaztak Prágába, az egyik lány annyira rosszul érezte magát, hogy visszarepült Milánón át Dániába.
  • Airbnb-szállást foglaltak, jártak a Széchenyi fürdőben, romkocsmában, palacsintázóban, egy gyógyszertárban, sétáltak a Lánchídon. A fürdőt és a szállást fertőtlenítették.
  • Délután még senki sem volt karanténban azok közül, akik találkoztak a lányokkal. Az országos tiszti főorvos szerint azért nem, mert még nem kapták meg az összes adatot, a kontaktok ezért nincsenek beazonosítva. Délután még azt sem tudták, hogy a lányok pontosan hol ültek a buszon, holott az utaslistát már tegnap lekérték.
  • A csehek 10 óra alatt feltérképezték a lányok útvonalát, ott többen karanténba kerültek.
  • Délután kettőkor Müller Cecília még azt mondta, nincs Magyarországon koronavírusos beteg.

Müller Cecília nem árulta el, hogy hol béreltek lakást a diáklányok. A sajtótájékoztatón rákérdeztek, van-e a házban lift, és ez nem veszélyezteti-e a használókat, mire azt mondta, a vírus tárgyakon nem terjed. Korábban több ennek ellentmondó hír volt, amely szerint fémtárgyon is életképes valameddig a vírus. A bérlők a tulajdonossal nem találkoztak, a tisztiorvosi hivatal viszont fölvette vele a kapcsolatot, és fertőtlenítették a lakást. Az Airbnb a lakást kiadóknak épp a napokban küldött egy tájékoztató levelet a koronavírus miatt.

Felkerestük a Széchenyi Gyógyfürdőt, ahol nem láttunk tájékoztatót arról, hogy korábban koronavírusos betegek fordultak volna meg az épületben. A helyszínen egy munkatárs azt mondta, nyitva lesznek, nem kell aggódni, ők is dolgoznak. Elmondta, hogy takarítottak, és emelték a klór szintjét is. (Müller a sajtótájékoztatón arról beszélt, ilyen körülmények között sem lehet elkapni a vírust, a klór ugyanis megöli azt.) A cég vezetésének elküldtük kérdéseinket, de egyelőre nem kaptunk választ.

Megkerestük a FlixBust is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a hatóságok kedden jelezték számukra, hogy a cégük is érintett egy általuk folytatott vizsgálatban. Kérésükre az utaslistát elküldték.

Az operatív törzs szerdai hivatalos bejelentése alapján győződtünk meg arról teljes bizonyossággal, hogy a szóban forgó utasok a mi járatunkat használták. A jelenleg szükséges intézkedésekről a hivatalos szervek döntenek, a FlixBus az ő iránymutatásukat fogja követni.

Arra nem válaszoltak, hogy február 26. óta hányszor közlekedett az a busz, azt viszont leírták, hogy az esettől függetlenül szoros kapcsolatban vannak a buszpartereikkel, akiknek már korábban javasolták, hogy legyenek elővigyázatosak, és fordítsanak különleges figyelmet a higiéniára, fokozottan ellenőrizzék a buszok tisztaságát, és biztosítsanak az utasok számára kézfertőtlenítőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

Radar360: Nem jönnek a lazítások

Radar360: Nem jönnek a lazítások

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye