Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Prágában diagnosztizált barátnők gyalog közlekedtek Budapesten, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba és egy gyógyszertárba is. Egyikük betegen, repülővel utazott vissza Milánóba Ferihegyről.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Több információt is megosztott Müller Cecília országos tisztifőorvos arról a négy diáklányról, akik Budapesten is jártak február 26-28. között, és akik közül kettőt diagnosztizáltak koronavírussal. Arról, hogy Magyarországon is jártak, a magyar hatóságok azután kaptak érdesítést, hogy a lányok közül kettőnél kimutatták a vírust Csehországban. (Frissítés: szerda este fél 7-kor kiderült, két Magyarországon tanuló iráni diák koronavírussal fertőzött, őket a Szent László kórházban kezelik.)

A négy lány közül három szervezetében mutatták ki a kórokozót, a negyedik társuk tesztje negatív lett. Az egyik fiatal annyira rosszul érezte magát, hogy Budapestről nem ment tovább a többiekkel Prágába, hanem repülővel Milánóba, onnan pedig Dániába utazott, végül haza akart térni az Egyesült Államokba. Dániában azonban már olyan beteg volt, hogy nem engedték tovább. Most egy dán kórházban van.

A barátnők a Flixbus járatával érkeztek Budapestre Bécsből; a busz az osztrák és a magyar főváros között sehol sem állt meg. A magyar hatóságok már megkapták az utaslistát, de további információkat is kértek arról, hogy a lányok melyik üléseken utaztak, a protokoll szerint ugyanis mindazokat szükséges megvizsgálni, akik tőlül két-két ülés távolságban foglaltak helyet. Úgy tudni, hogy a járaton négy magyar utazott.

A tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta: a turisták két napig voltak Budapesten egy belvárosi lakásban, de nem kerültek kapcsolatba a bérbeadóval. Airbnb-szállást vettek ki, a kulcsot borítékban kapták meg. Müller beszámolt arról, hogy személyesen beszélt a tulajdonossal, aki azt közölte, hogy megadott eljárásrend szerint történt a lakás takarítása és fertőtlenítésa. Ezzel a hatóságok semmi problémát nem találtak, ezért nincs miért aggódni.

©

A lányoknak nem volt helyismeretük, ezért pontosan nem tudták elmondani, merre jártak. Az biztos, hogy jellemzően gyalogosan közlekedtek, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba és egy gyógyszertárba is, mert az egyiküknek fájt a feje,

valamint a Széchenyi fürdőben is eltöltöttek egy órát.

Az országos tisztifőorvos felvette a kapcsolatot fürdővel, ahol azt mondták neki, hogy éppen egy héttel ezelőtt adtak írtak elő új eljárásrendet: megerősítették a fertőtlenítést, az úszómedencék klórszintjét is megemelték, ami ezt a típusú vírust elpusztítja. A nem klórozott gyógyvíz pedig 36-38 fokos, ami azért szerencsés, mert a koronavírus nem szereti a meleget.

Bár Müller szerint nincs ok aggodalomra, elrendelték a rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítást. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. pedig éppen szerdán tett ki egy tájékoztatást honlapjára a koronavírusról, valamint arról, hogyan fertőtlenítenek.

A lányok este nem mentek étterembe, a lakásba rendeltek ételt. A tisztifőorvos többször is azt állította, hogy a vírus tárgyakon nem terjed, ezért például az ételhordókkal érintkezőket, vagy a liftben utazókat nem veszélyezteti. Ettől függetlenül mindent fertőtlenítettek a lakásban is. (Erről korábban más információk kerültek napvilágra, fém felületeken a kórokozó például két órán keresztül is életben maradhat.)

A hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy kellett-e bárkit otthoni karanténba tenni, Müller Cecília azt mondta:

egyelőre vizsgálják, hogy kikkel kerültek szoros kapcsolatba a lányok.

A szoros kapcsolat azt jelenti, hogy valaki egy háztartásban él a fertőzött emberrel, vagy két méteren belüli távolságban tartózkodik. A lányokat mindenről részletesen kikérdezték videótelefonos vonalon keresztül a magyar hatóságok. A népegészségügyi központ munkatársai jelenleg is járják azokat a helyeket, ahol a turisták megfordulhattak a magyar fővárosban.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy Magyarországon továbbra sincsen koronavírussal diagnosztizált beteg. Eddig 203-nál több vizsgálatot végeztek. Müller Cecília megerősítette az ATV információját, amely szerint Egerben egy háromtagú család áll megfigyelés alatt, náluk fennáll a gyanú, de még nem érkeztek meg a minták.

Az operatív törzs részéről Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy Magyarországon

négy büntetőeljárást indítottak olyanokkal szemben, akik valótlan hírekkel próbáltak pánikot kelteni.

Egy embert már azonosítottak. A hatóságok összesen 28 olyan hírt találtak, ami kimerítheti a közveszéllyel fenyegetéshez hasonló bűncselekmény kategóriáját.

Arra is figyelmeztetett, hogy több olyan komolynak számító hírportál is átvesz információkat, melyek tévedésen alapulnak és alkalmasak arra, hogy megtévesszék az állampolgárokat. Ha ilyet találnak, a honlapok üzemeltetőjét és NMHH-t is tájékoztatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Megérkezett a Huawei első autója

Megérkezett a Huawei első autója

Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben