szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen csakis a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el – erre hívta fel a figyelmet szerdai, az MTI-ben megjelent közleményében a Miniszterelnökség. 

Hangsúlyozzák, a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen csakis a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. A jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény. Ez azonban a Miniszterelnökség szerint nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el.

A polgármestereknek emellett azt is megüzenték: az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen kell gyakorolniuk. A közlemény zárása pedig arra figyelmeztet, hogy a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt napokban több magyar településen – sajtóinformációk szerint a hajdú-bihari Polgáron és a Pest megyei Sződligeten – korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását. Ám a Miniszterelnökség állítja, erre nincs szükség, a kormány pedig mindent megtesz a járvány lassítására. A vészhelyzet adta lehetőségekkel nem egy fideszes polgármester élt vissza egészen más módon: nemrég a komlói polgármester, Polics József egymaga döntött a város idei költségvetéséről, Szekszárd kormánypárti vezetője, Ács Rezső pedig emellett még a szervezeti és működési szabályzatot is módosította. Őket az ugyancsak Fidesz–KDNP-s nagykanizsai polgármester, Balogh László követte, aki az Index beszámolója szerint nemcsak saját hatáskörben alpolgármesterré nevezte ki a Fidesz frakcióvezetőjét, de az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását is átvette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!