szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A költségvetés elfogadása mellett módosította az SZMSZ-t, visszaállította a polgármesteri kabinetet és a városi hetilap kiadását is átvette a vagyonkezelőtől.

Szekszárd polgármestere a közgyűlés jogkörét gyakorolva pénteken aláírta a város ez évi költségvetéséről szóló rendeletet.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) az MTI-nek azt mondta, a rendelet elfogadásáról a kormány által március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet által biztosított lehetőséggel élve döntött. Eszerint veszélyhelyzetben a közgyűlés hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A város vezetője arra hivatkozott, hogy a rendelet-tervezetet február 27-én terjesztette be az ellenzéki többségű közgyűlés elé, amely levette azt a napirendről. Csütörtökön rendkívüli közgyűlésen ismét előterjesztette volna, az ülésen azonban az ellenzéki frakció nem jelent meg.

A költségvetést március 15-ig kell elfogadni ahhoz, hogy a város hozzájusson az állami támogatásokhoz - jegyezte meg.

Úgy döntöttem, hogy a koronavírus-helyzet kapcsán ne legyen akadálya annak, hogy a város forrásokat tudjon fordítani a védekezésre.

"A rendeletet később lehet módosítani, de most jogosultak leszünk állami támogatásra, indulhatunk pályázatokon, folytatódhatnak az elkezdett projektek; mindezt megakadályozta volna, ha nincs elfogadott költségvetés" - fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy saját hatáskörben döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, a polgármesteri kabinet visszaállításáról és arról, hogy a Szekszárdi Vasárnap című városi hetilap kiadását átveszi a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-től.

Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület frakciójának vezetője a Facebook-posztjában azt írta:

"A fideszes polgármester ma bejelentette az országos veszélyhelyzet kihirdetésére hivatkozva, hogy magához ragadja a hatalmat: elfogadja a saját maga által kreált, de a bizottságok által még csak tárgyalásra sem érdemes költségvetését, miközben készen van az ÉSZ által összeállított, a városfejlesztésre és a koronavírussal kapcsolatos tennivalókra is pénzt elkülönítő verzió, valamint módosítja az SZMSZ-t, hogy visszaállíthassa a megszüntetett polgármesteri kabinetjét, visszahozza pozícióba a haverjait. Emellett magához ragadja a Szekszárdi Vasárnap kiadását is, melyért a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. a felelős, hogy a saját igénye szerint tájékoztathassa a lakosságot."

Ez a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen méltatlan egy ilyen döntés március 15-e előtt, amikor a demokráciát és a sajtószabadságot ünnepelnénk.

A 19 milliárd 600 millió forint főösszegű költségvetés az előterjesztő polgármester szerint "a fejlődés és a kiszámítható biztonság értékein alapszik". A büdzsé beruházásra 2,6, felújításokra 1,3 milliárd forintot tervez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Kult

A koronavírus elindíthatna akár egy valódi oktatási reformot is

Az iskolabezárás miatt akár észre is vehetné az oktatási rendszer, hogy 2020-at írunk. Technológiailag majdnem minden adott lenne ahhoz, hogy korszerű távoktatásra álljunk át ideiglenesen, ám változtatni kell a pedagógiai szemléleten, s ez már nehezebb ügy. A hátrányos helyzetű térségekben persze nem biztos, hogy a diákok hozzáférnek a nethez, és az sem bizos, hogy van megfelelő eszközük ahhoz, hogy bekapcsolódjanak a távoktatáshoz. Bemutatunk néhány olyan platformot, amit bármely iskola használhat.

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat