szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A feladatra olyan szakembereket keresnek, akiknek lehetőleg van katasztrófa orvostani végzettsége is. A gyógyításba nem szólnak bele, de lesz, amiben az ő szavuk dönt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Amikor pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kijárási korlátozást, szólt más fontos döntésekről is. A kórházakban is megjelennek a például a katonák. Erről így nyilatkozott a kormányfő:

egy katonai terv szerinti készletgazdálkodást vezettünk be. Hétfőn reggeltől minden kórház élén megjelennek a kórházparancsnokok, ők egyenruhában lesznek, tehát egyenruhás embereket vezényeltem minden kórházba. Nem azért, hogy megmondják, hogy kit kell megműteni, és kit nem, mert az nem tűnik célszerűnek. Tehát az orvosok meg az orvosigazgató a helyén marad, az orvosszakmai kérdésekben neki kell döntenie, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos karbantartása, mind a kórházparancsnokok feladata lesz, és a következő néhány hétben, hónapban, ha jól működik ez a rendszer, akkor a kórházaink ki fogják bírni a terhelést.

Szombati számában a Népszava ezt követően arról ír, hogy az érintettek többnyire csak találgatják, hogy az egyenruhások mit fognak csinálni a kórházakban, de a lap úgy tudja, a feladatra olyan rendvédelmi szakembereket keresnek, akiknek lehetőleg van katasztrófa orvostani végzettsége is.

Egy megyei egészségügyi intézmény főorvosa a lapnak azt mondta, a katonai parancsnokság a kórházak egységes, új típusú kormányzati irányításának első lépése.

A honvédség egyenruhásai nem szólnak bele a gyógyításba, ugyanis kevés a kivezényeltek között a katonaorvos, de arra alkalmasak a lap szerint, hogy az intézmények dolgozóinak és annak vezetőinek „kifogásait” hatalmi szóval letörjék. Így az ő szavuk dönt a biztonságról, a dolgozók beléptetéséről, valamint a beszerzéstől az anyaggazdálkodásig szinte mindenben. Például a továbbiakban „nem lehet érv, hogy az x osztályon csak y számú beteget látnak el” – írja a Népszava.

Ha parancs érkezik, hogy szükség van újabb helyekre, akkor a katonai parancsnok segíthet az osztályok kiürítésében, és új koronavírus-kezelő egységek kijelölésében. Még úgy is, hogy betegeket is hazaküldenek. E tekintetben a szakmai vezetés fölé is helyezkedhetnek.

Az új vezetés és irányítás (katonai és szakmai) pedig arra is kiterjedhet, hogy a gyógyintézetek környékén lévő szállodákat az egészségügyi személyzet elhelyezésére és ellátására kötelezik. Ugyanakkor az intézményvezetők nem kaptak tájékoztatást az új helyzetről, így ki-ki próbálja elképzelni, hogy mi várható hétfőtől az intézményében.

  • A kórházfenntartó egyik területi kirendeltségének vezető alkalmazottja szerint a katonák felügyeletet gyakorolnak, közreműködhetnek az objektum megvédésében, mert mint mondta a Népszavának: „vannak olyan betegek, akik akkor is be akarnak jönni, amikor az nem célszerű”.
  • Egy kórházi vezető szerint a katonák jelenléte fegyelmezettebb munkavégzést eredményezhet a napi ellátásban.
  • Egy kisvárosi kórház vezetője pedig azt várja a katonai parancsnoktól, hogy mint a katasztrófa helyzetekben, amikor például nincs áram, akkor hoznak generátort, illetve a legrosszabb körülmények között is segítenek megőrizni a működőképességet.
  • Volt olyan kórházi vezető is, aki úgy vélte: a kormány egyszerűen erőt akart mutatni a polgárok felé és szerinte is sok mindent el lehet érni a fegyelemmel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!