szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tömeges megbetegedés nem lesz elkerülhető – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az operatív törzs pénteki tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A legfontosabb hírek pénteken, a törzs tájékoztatója előtt:

Müller Cecília az általunk is fent leírt számokat ismertette a nézőkkel, hallgatókkal, olvasókkal. Elmondta, még mindig a csoportos megbetegedések szakában vagyunk, egyenletesen oszlik el az igazolt fertőzöttek száma, igaz, a sűrűbben lakott területeken több a beteg – ezeken a helyeken a kontaktszemélyeket is feltüntetik. De “valamennyi megyében van beteg vagy fertőzött”.

A csoportosulást továbbra is kerüljük, aki tud, maradjon otthon.

A cél, hogy laposodjon a járványgörbe. Ezzel a járványt meghosszabbítjuk Müller szerint, de a betegek nem rónak olyan nyomást az egészségügyi ellátórendszere, amit már nem tudnak kezelni.

Pénteki előadásában tévhiteket is eloszlatott Müller.

  • A kézszárítók elpusztítják a vírust? Nem. Szappannal, langyos vízzel mossunk kezet, ez nem pusztítja el a vírust, de “lesodorja”. A kéz szárazra törlése fontos, ez helyes, de ha lehet, egyszer használatos papírtörlővel.
  • Mi a helyzet az UV-lámpákkal? Helytelen gyakorlat ezzel kezelésbe venni a bőrt. De más tárgyak, felületére lehet használni. A bőrön irritációt okozhat használata.
  • Mekkora a hatékonysága a hőszkennereknek? Limitáltan, a 38 fok feletti lázat szűri, de a lehetőségek korlátozottak.
  • Alkoholos-klóros permettel kezeljük testünket? Hiába, a testbe jutott vírust ezt nem öli meg, ennek a gyakorlatnak több a kára, mint a haszna.
  • Védőoltás nincs, ezen kutatók tömegei dolgoznak.
  • Az antibiotikumos kezelés is hasztalan, de az orvosok a “ráfertőzés” megelőzése érdekében alkalmazhatják.
  • Az életkori védőoltások halasztása sem indokolt. De érkezzünk időpontra, ott is kerüljük a csoportosulást. Tehát a védőoltások beadása inkább indokolt, mint halasztásra javasolt.

Kiss Róbert rendőr is tájékoztatott. Az operatív törzs ma is ülésezett, ott jelentés érkezett a kórházi parancsnokoktól, miszerint:

a kijelölt kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések időszakára.

Pénteken 31 kórházba szállítanak egyéni védőeszközöket, ahogyan ma a rendőrök is kapnak védőfelszereléseket. Ma is, holnap is érkezik szállítmány Magyarországra – mondta Kiss.

Arról is szólt, hogy ahogyan halad előre az idő, egyre többen szegik meg a hatósági házi karantént, több mint 230 esetben szabtak ki az ilyen emberekre helyszíni bírságot is. De 2044 szabálysértési eljárás is indult már a kijárási korlátozások megszegése ügyében.

Kérdések

Aki gyógyultan hazament a kórházból, kell óvintézkedéseket tennie? Ugyanazokat az óvintézkedéseket kell megtennie, mint bárki másnak.

Véd az újrafertőzés ellen az, ha ellenanyag termelődött a szervezetben? Véd, de a mértéke, hossza kétséges – kutatják.

Hiány van egy gyermekeknek szánt oltóanyagból, mert egy álhír miatt felvásárolták ezt. Müller azt mondta, nincs hiány az oltóanyagból.

Elkerülhető a tömeges megbetegedés időszaka? Nehéz a kérdés, a világjárvány halad előre, nagy valószínűséggel nem lehet majd ezt elkerülni.

Tervezik a stadionok bevonását, ha tömeges megbetegedések lesznek? Vizsgálták az alternatív helyszíneket, de Kiss szerint jelenleg

a tervezés fázisában vagyunk.

Lakhely vagy tartózkodási hely szerint mutatják a koronavírus-fertőzöttség területi adatait? Lakhely.

Egyelőre egészségügyi dolgozó nincs az elhunytak között – jelentette Müller.

Még mindig a háziorvos dönt abban, kit tesztelnek? Igen. Az is kiderült, a háziorvosok védőfelszereléseket kapnak azokból a szállítmányokból, amik az országba érkeztek.

Melyek azok a sürgősségi kezelések, amivel a járvány alatt is kórházba lehet menni? Ami sürgős, életet veszélyeztet, és ami egészségromlást eredményezhet, nem lehet elhalasztani. De sokan a betegek maguk mondják le a kezeléseket, beavatkozásokat, ettől óva intett Müller. Gyógyszereket se hagyjanak el.

Fogorvoshoz mikor lehet menni? Sürgős esetben.

Milyen karantén intézkedések vonatkoznak azokra, akik Amerikából jöttek haza? Kéthetes házi karantén. Ha valaki tudja igazolni, hogy már ezt tünetmentesen letöltötte, el lehet ettől tekinteni.

Létezik egy tanulmány, miszerint pár nap alatt tesztelhető lenne az egész ország. Erről az Index írt nemrég. Müller szerint ez felesleges lenne, nem lenne hatással a járvány kezelésére. A járvány terjedésének megakadályozását a meghozott intézkedések garantálják.

Kiugróan magas a magyar halálozási arány? Még alacsonyabb is a mostani halálozási arány, mint az elmúlt két évben – mondta Müller Cecília.

Pénteki járványügyi percről percre írásunkat IDE KATTINTVA éri el.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egyre súlyosabb a helyzet a Nagy-korallzátonyon

Egyre súlyosabb a helyzet a Nagy-korallzátonyon

Károly herceg: Szerencsésen megúsztam a koronavírust

Károly herceg: Szerencsésen megúsztam a koronavírust

Több mint egymilliárd forint büntetést szabott ki a rendőrség a járvány miatt

Több mint egymilliárd forint büntetést szabott ki a rendőrség a járvány miatt