szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főváros szerint 20 ezer tesztet tudnak elvégezni. Elsősorban a szociális és idősotthonokban dolgozókat, illetve az intézmények lakóit fogják szűrni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Fővárosi Önkormányzat a következő napokban 10 ezer PCR típusú koronavírus tesztet végez el a fővárosi cégeknél és intézményekben.

A főpolgármester a Facebook-oldalán arról számolt be csütörtökön, hogy több mint 20 ezer tesztet szereztek be a napokban. Ebből 10 ezer darab közbeszerzéssel a Kelen Kórház Kft.-től vásárolt IgM/IgG típusú teszt, amelyek felhasználása folyamatos az idősotthonokban és a hajléktalanokat ellátó szervezeteknél. További 10 800 PCR teszt szolgáltatója a Corden International Kft.

Karácsony Gergely közlése szerint eddig nagyjából ezer tesztelésen vannak túl, és hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok és a mérvadó egészségügyi szervezetek szerint minél több tesztet kell végezni annak érdekében, hogy megállítsák a járvány terjedését.

A főpolgármester szerint a tesztelésnek kiemelt szerepe van abban, hogy kiderüljön, ki az, aki túljutott már a betegségen és hol tart éppen a járvány, hogy a mostani korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehessen. Azt is hozzátette, úgy érzik, a magyar járványügyi hatóságok nem végeznek elég tesztet, és már nem tudnak rájuk várni,

ezért saját forrásból és a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával elindítják a tömeges tesztelést Budapesten.

Karácsony megjegyezte: a teszteket a főváros a szociális és idősotthonokban dolgozó munkatársakon, gondozottakon és az intézmények lakóin végzi el először.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!