szerző:
Hadházy Ákos
Tetszett a cikk?

Összejött a pénz a dudálós akció miatt kiszabott büntetésekre. Az egyik megbírságolt, a független parlamenti képviselő? Hadházy Ákos írása arról, hogy mi ennek a jelentősége.

Meg kell találni a rossz dolgokban a jót is. Az, hogy a rendőrség brutális büntetésekkel sújtotta a Vár alatt kürttel tiltakozókat, a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy jó úton járt, aki hétfőnként a Lánchídhoz kanyarodott. A miniszterelnök nagyon jól tudja, hogy azokban az emberekben, akiket nem tudott megtéveszteni a százmilliárdokból tolt propaganda hazugsága, óriási elégedetlenség feszül. És nagyon jól tudja, mennyire veszélyes lenne rá, ha ezek az emberek rájönnek, hogy nem elég Facebook-posztokat megosztani.

Van egy másik bizonyítéka is annak, hogy helyesen cselekedtünk: a propagandasajtó és a névtelen fideszes trollkommentelők által ordított butaság, miszerint mi és a hozzánk csatlakozók a Lánchídnál bohóckodtunk, aztán pedig „tarhálni” kezdtem a büntetésekre. Sajnos a független médiában is voltak olyanok, akik nem értették meg a dudálós akció jelentőségét, nekik csak annyit mondanék: minden konkrét javaslatot szívesen veszek – vagy vettem volna –, hogy a járvány idején milyen eszközökkel lehet hatásosan kifejezni e felháborodást, például a kórházkisöprés ellen.

Most azonban nem elsősorban a „bohóckodásról“, inkább a „tarhálásról“ szeretnék pár gondolatot megosztani. Kérni valójában nem szégyen, hanem az ellenzék előtt álló egyetlen út – már ha valamit még kezdeni akar azon kívül, hogy felháborodva szónokol az ülésteremben, amíg csak meg nem vonják a szót. Nem véletlen, hogy a propagandasajtót zavarja, ha jó szándékú emberek nem engedik, hogy a hatalom törvénytelen büntetésekkel csuklóztassa az ellenzéket. Érzik Orbánék is, hogy nem jó nekik, ha néhány ezer ember hülyét csinál belőlük, jobb szeretik, ha a pénzforrások felügyeletével ők tartják sakkban az ellenzéket.

Az olyan adományok, amikből például az Európai Ügyészségért folytatott kampányt folytattuk vagy amiből a büntetéseket ki tudjuk fizetni szükség esetén a szabálysértési bírságokat (bízunk a jogi útban, de az ördög nem alszik) nem egyszerűen fricskák a hatalomnak: a legfontosabb üzenete a hatalomtól való függetlenség kinyilvánítása. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a kormány pénzzel zsarolja az ellenzékét. Mert jelenleg ez történik: ha az ellenzék nagyon ugrál, csavarnak egyet a satun: jön az Állami Számvevőszék és elveszi a költségvetési támogatást valami adminisztrációs hibára hivatkozva; vagy elveszi maga a kormány, a járványveszélyre hivatkozva.

Ezt azért teheti meg, mert az ellenzéki pártok lényegében a költségvetésből élnek, saját bevételeik eltörpülnek az államtól kapott pénz mellett. Megnéztem néhány ellenzéki párt pénzügyi beszámolóját, és egészen döbbenetes, amit láttam: az egyik legnagyobb ellenzéki pártnak például tavaly alig több mint egymillió forint tagdíjbevétele volt, és egyéb adományként (főleg saját képviselőitől) is csak 59 millió forintot kapott, miközben a költségvetésből 510 millió forinthoz jutott. Még az ezen a téren legjobban álló pártnak is mindössze 21 millió forint volt a tagdíjbevétele, és ennek közel tízszerese a költségvetési támogatása (amiben persze a parlamenti frakció pénze nincs is benne).

A pártok állami támogatása nem ördögtől való . A demokrácia pénzbe kerül és sokkal helyesebb, ha átlátható módon, a költségvetésből fizetik a politikusokat – sokkal jobb, mintha összelopnák maguknak. A fenti számok azonban azt mutatják, hogy a magyar ellenzéki pártok jelenleg anyagilag teljesen ki vannak szolgáltatva a kormánynak, az pedig kész bármelyik pillanatban, mondvacsinált indokokkal megvonni a támogatásokat. A pártok saját bevételei csak a töredékét teszik ki az állami támogatásnak, ami egyrészt függővé teszi őket, másrészt pedig jelzi, hogy alig van tagságuk, illetve a társadalmi hátterük is a nullához közelít – nem kapnak komolyan vehető támogatást se az egyszerű emberektől, se tehetős honfitársainktól.

Az, hogy nekünk 7 millió forintot utaltak át magyar emberek (a legkisebb adomány 200 Ft volt, a legnagyobb százezres nagyságrendű), szerintem egészen elképesztő siker. Ráadásul utat is mutat nekünk: ha valóban független és határozott ellenzéki politikát akarunk csinálni, akkor igenis kérni kell! És ha van igény erre a politikára – mert jól csináljuk –, akkor az emberek adni fognak nekünk (ha nem adnak, az egy visszajelzés lesz, hogy ideje változtatni). Ha pedig adnak, a Fidesz hiába veszi el a pártok támogatását, nem tudja térdre kényszeríteni az ellenzéket, mert nem leszünk rászorulva, hogy visszakullogjunk biodíszletnek a parlamentbe, ahol ékes szónoklatokkal bírálhatjuk a kormányt, amíg meg nem vonják tőlünk a szót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!