szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn délben még biztatást kaptak az oktatást államtitkártól az iskolájuk megmentésért kétszáz kilométert lefutó szülők, csütörtökön pedig kiderült, hogy mégis bezárhat a mártélyi iskola. Az önkormányzat és a szülők is az oktatási jogok biztosához fordultak.

Hétfőn írtuk azokról a mártélyi szülőkről, akik az iskolájuk bezárása ellen tiltakozva váltófutásban kétszáz kilométert futottak Budapestre, hogy aztán az Emberi Erőforrás Minisztériumában találkozzanak Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárral. A minisztérumban a szülők még biztatást kaptak, de mostanra kiderült, mégsem maradhat az iskola. A helyiek nem adják fel, mert nem értik, ha több száz, hozzájuk hasonló iskola működhet, akkor a mártélyit miért kell bezárni. Az önkormányzat az oktatási jogok biztosához fordult, hogy vizsgálja meg a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ döntésének jogszerűségét.

Igaz, hogy összevont osztályokban folyik az alsó tagozatos oktatás a faluban pár év óta, de a 22 gyermek és szülei abban bíztak, hogy a kormány deklaráltan támogatja a korábban bezárt kisiskolák megnyitását, a törvény szerint akár nyolc tanulóval is el lehet indítani egy településen az oktatást. Ebben nagy volt az egyetértés a szülők és az államtitkár között a hétfői találkozón, de Maruzsa Zoltán azt leszögezte, hogy a határozat megszületett már.

A falu polgármestere arról tájékoztatta a köznevelési államtitkárt, hogy felvették a kapcsolatot a hódmezővásárhelyi református egyházzal, akik azt ígérték, hogy megvizsgálják, hogy tudják-e biztosítani a feltételeket a fenntartói átvételhez. Maruzsa Zoltán ezt a megoldást nem vetette el, ezért bizakodtak a mártélyiak, hogy megoldódhat az ügy, de tévedtek. A vásárhelyi református egyház vezetője, Bán Csaba csütörtökön arról értesítette az érintetteket, hogy túl sokba kerülne a kihelyezett osztály további működése, ezért mégsem vállalják a fenntartást. Pénteken Putz Anita, a falu polgármestere sajtótájékoztatót tartott a vesszőfutásukról, erről a hodpress.hu közvetített.

Az utolsó szalmaszál Putz szerint az, hogy az ombudsman, ahol jelezték a döntési mechanizmusban általuk gyanított jogsértést, vizsgálódik. Amennyiben a hétre ígért jelentés a tankerület döntését jogsértőnek találja, akkor még van remény arra, hogy szeptembertől folytatja az iskola a munkát. Ha számukra eredménytelenül zárul az ombudsmani vizsgálat, akkor még augusztus 31-ig kitartanak a szülők, addig nem keresnek másik iskolát a gyermekeiknek. Ha nem jön fordulat az ügyben, akkor ősztől a megszüntetett iskolájuk anyaintézményében folytatják tanulmányaikat a gyerekek, és mindnyájan azon lesznek a településsel együtt, hogy a 2021/22-es tanévig újra megnyissák az iskolát.

"Lementem a boltba tejért és úgy tudtam meg, hogy kereshetünk új iskolát"

Esélyt sem kaptak a mártélyiak az iskolájuk megtartására, mert a "vasalódeszkás tanárt" megregulázó tankerületi vezető későn döntött az átszervezésről. Ráadásul, hivatalosan még nem is értesítették őket a döntésről, amely ellentétes a kormány "kisiskola" koncepciójával. Tiltakozásként az érintettek 200 kilométert futnak: Mártélyról egészen a köznevelési államtitkár íróasztaláig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos

A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

A Fradi volt focistája szerint valaki megrendelte megverését

A Fradi volt focistája szerint valaki megrendelte megverését