Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A javak újraelosztása zajlik Magyarországon, gazdasági és kulturális értelemben egyaránt. A hatalom klientúrát épít, ennek egy fejezete a Színház- és Filmművészeti Egyetem einstandolása. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja, amelynek vendége ezúttal Kolosi Tamás, a TÁRKI alapító elnöke, a Líra Könyv Zrt. vezetője.

A ’90-es évek közepén, a polgári fordulattal egyidőben Orbán Viktor egyik fő törekvése a magyar értelmiség megnyerése volt, ez azonban különböző okok miatt nem sikerült. Ebben a döntő tényező a pártpénztáros Simicska Lajos APEH-elnöknek való kinevezése volt, ami a szociológus Kolosi Tamás szerint annyira megrémisztette ezt a társadalmi réteget, hogy akik 1998-ban még jóindulattal fogadták a Fidesz kormányra jutását, azok is megrettentek, és sok tekintetben elfordultak tőle. A szakember a hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében azt mondja, ennek az lett a következménye, hogy mind a 2002-es, mind a 2006-os választási vereségét Orbán Viktor sok tekintetben a magyar értelmiség rovására írta. Ezért, amikor a kormányfő 2010-ben egy új klientúra kiépítéséhez kezdett, akkor ezt a klientúrát nemcsak a gazdaság, hanem a kultúra területén is igyekezett kiépíteni. Ennek a folyamatnak egy különösen szerencsétlen része az, ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajlik.

Kolosi Tamás
©

A magyarországi rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, a Független Médiaközpont támogatásával készült beszélgetésből kiderül még,

  • miért nem leglepő, hogy sokan csalódtak a rendszerváltásban, noha annak első 10 éve alapvetően sikeresnek mondható,
  • miért nem létezik ideális vagy igazságos privatizáció,
  • mely területeken maradt el máig a rendszerváltás,
  • miért durvult el mára nagyon a többpártrendszeri politika, és miért nem sikerül az árkokat betemetni,
  • miért magasak az állammal szembeni elvárások, és ez változhat-e.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon