szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sanofi Pasteur szerint szakmailag és etikailag egyaránt az indokolt, hogy a védőoltást elsőként a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kapják meg, és emiatt patikákban nem is érhető majd el.

Százezer darab négykomponensű Vaxigrip Tetra influenza elleni vakcinát adott át a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a Sanofi Pasteur – írta lapunknak eljuttatott közleményében a gyártó.

Mint azt korábban megírtuk, a magyar állam felvásárolta a Sanofi által gyártott influenzaoltás magyarországi készletét, ezért sem a patikákba, sem pedig a magánoltóközpontokba nem került a vakcinából.

A cég most azt írja, erről együttműködési megállapodás született az NNK-val, ami az idei influenzajárványra allokált teljes, mintegy 100 ezer adagból álló oltóanyag készletet érinti. Ez támogatja a magyar kormány azon célját, hogy a különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok számára minél szélesebb körben biztosítsák az oltás nyújtotta védelmet az influenza ellen.

„Az influenza elleni védettség a Covid–19-járvány védekezési szakaszában kulcsfontosságú. Szakmailag és etikailag egyaránt az indokolt, hogy ebben a speciális helyzetben a védőoltást elsőként a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kapják meg, hiszen esetükben az influenza elleni védettség életmentő is lehet” – mondta Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője.

Azt a Sanofi Pasteur is megerősítette, hogy négykomponensű vakcinájuk ezért az idén nem lesz elérhető a gyógyszertárakban, kizárólag a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálaton keresztül lesz hozzáférhető október-novemberben.

Az ebből származó esetleges kellemetlenségek miatt a Sanofi Pasteur a lakosság és partnerei megértését és szolidaritását kéri.

„A világjárvány miatt kiugróan nagy igény mutatkozik az influenza elleni védőoltásra. A leginkább veszélyeztetettek védettségének biztosítása élvez prioritást. Összefogásra és együttműködésre van szükség ahhoz, hogy minél kisebb megrázkódtatással vészeljük át az idei influenzaszezont” – tette hozzá Labancz László.

A háziorvosok többségénél a magyar gyártású 3Fluart vakcina elérhető, ebből 1,3 millió van az országban. A két oltóanyag között az a különbség, hogy a Vaxigrip egy négykomponensű, az adott évben fertőző vírus ellen optimalizált, hasított vírust tartalmazó oltóanyag, míg a Fluartban „elölt vírus” található. A hasított vírus a megbetegedést akadályozza meg, kiváltja a szükséges immunválaszt, viszont nem tartalmazza azokat a komponenseket, amelyek az elölt vírusban az esetleges kellemetlenebb mellékhatásokért felelnek.

Az influenzaoltásról felmerülő összes kérdésre ebben a cikkben adunk válaszokat:

Ma már mehet influenza elleni vakcináért - összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Bár influenza elleni védőoltás már régóta létezik, a koronavírus-járvány miatt talán még soha nem volt olyan nagy a jelentősége, mint idén. De egyáltalán hogyan és mikortól lehet beszerezni? Milyen típusai vannak? Ki adathatja be, és kinek kell vigyáznia? Milyen mellékhatásokat okozhat, és miért foglalt le belőle a kormány egy egész készletet?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Bár influenza elleni védőoltás már régóta létezik, a koronavírus-járvány miatt talán még soha nem volt olyan nagy a jelentősége, mint idén. De egyáltalán hogyan és mikortól lehet beszerezni? Milyen típusai vannak? Ki adathatja be, és kinek kell vigyáznia? Milyen mellékhatásokat okozhat, és miért foglalt le belőle a kormány egy egész készletet? Cikkünkben a legfontosabb kérdésekre próbáltuk összegyűjteni a válaszokat.

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?