szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori jobbikos politikus ellenzéki összefogással győzött Egerben, az LMP-s és a momentumos képviselői eddig bírták vele a közös munkát. Mirkóczkit meglepte a döntés.

Kilépett két képviselő az egri közgyűlés többségét adó Egységben a városért-frakcióból, mivel nem találták a volt jobbikos polgármesterrel, Mirkóczki Ádámmal. A Magyar Hang azt írta, az LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán Mirkóczki  “vezetési stílusa és az ennek következtében hozott döntései miatt fordítottak hátat a frakciónak.”

Ez azt jelenti, hogy a polgármesternek már nincs meg a közgyűlési többsége, a frakciónak ugyanis vele együtt nyolc szavazata van.

A két kilépő azt mondta, a frakcióban régóta viták vannak. Komlósi elmondása szerint az új polgármesternek teljesen más elképzelései vannak a városról, mint nekik, és ez gyorsan kiderült: szerinte Mirkóczki nem akar elfogadni semmilyen belső kontrollt, az övéitől eltérő szempontokra, többször egyeztetés nélkül hozott döntéseket, a rendkívüli jogrend utolsó napján módosította a szervezeti és működési szabályzatot is.

“A polgármester éppen olyan vezérközpontú rendszert épít ki, mint amilyet a Fidesz tart fent országosan”

- mondta Komlósi Csaba.

Hasonló okokat sorolt fel a momentumos Keresztes is, kiemelve, hogy a polgármester utasítására megszüntették az előző, fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot is.

Mirkóczki Ádám a hvg.hu-nak azt mondta, nem számított a kilépésekre, mindenkit váratalnul ért, minden párt és a frakció összes képviselője értetlenül áll a lépés előtt. Mirkóczki saját bevallása szerint nagyon kíváncsi, egyeztetve volt-e Keresztes Zoltán lépése a Momentum országos vezetésével, az LMP-s Komlósi Zoltánnal kapcsolatban pedig abban sem volt biztos, hogy tagja-e még a pártnak a politikus.

A képviselők felsorolt problémáival kapcsolatban a polgármester azt mondta, ezeknek egy része jogos is lehetett, de szerinte ezeket a konfliktusokat nyáron már megoldották épp a kilépett Komlósi által szövegezett frakciószabályzattal. “Minden többségi döntés a frakció által előzetesen elfogadott akarata szerint ment, ennek ellenére épp a két kilépett képviselő szavazott ki többször is. Teljesen indokolatlan lépés volt ez.”

Mirkóczki szerint pont, hogy nem sokasodtak meg mostanában a frakción belüli viták:

Minden képviselő alá tudja támasztani, hogy én kizárólag azt képviselem, amit a frakció gyűlésen elfogadott. Amit előadtak a sajtótájékoztatón, annak pontosan az ellenkezője igaz augusztus óta.”

A politikus reagált arra a konkrét panaszra is, ami szerint megszüntette az előző fideszes városvezetés gyanús ügyei vizsgáló bizottságot is. “Ebben sokan nem akartak szerepet vállalni, a járványügyi helyzet után az a döntés született, hogy ezeket nem bizottsági szinten, hanem külön a céget átvilágításával vizsgáljuk ki. De ez egy fél évvel ezelőtti történet, és soha nem tette szóvá senki, és nem is támogatták ezt.”

Mirkóczki Ádám állítása szerint továbbra is együttműködésre fog törekedni, hiszen továbbra is övék a legnagyobb frakció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut