szerző:
Tetszett a cikk?

A teljes ellenzék beállt a Jobbik polgármesterjelöltje, Mirkóczki Ádám mögé Egerben, aki függetlenként indul majd. Az egri választókerületekben is létrejött az összefogás őszre.

A hvg.hu úgy tudja, Mirkóczki hivatalosan nem jobbikosként indul, az Egységben A Városért Egyesület (EVE) színeiben lesz jelölt az országgyűlési képviselő. Mirkóczki mögött ott van saját pártja mellett az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum is.

Értesülésünket Mirkóczki Ádám is megerősítette.

A közös polgármesterjelölt személye mellett a felek arról is megegyeztek, hogy az egyéni választókerületekben is csak egy jelöltet indítanak majd az őszi önkormányzati választásokon. Hivatalos bejelentés szerda délután történt meg. Itt kiderült, az egyesület elnökségében három egri önkormányzati képviselő van, az MSZP-s Mirkóczki Zita (aki nem Mirkóczki Ádám felesége), a DK-s Földvári Győző és az LMP-s Komlósi Csaba. Rajtuk kívül ott van az egyesületben a momentumos Mikó András és a Jobbik politikusa is. Korábban a három önkormányzati képviselő a független Császár Zoltánnal kiegészülve közös frakciót alapított a testületben – Egységben A Városért néven.

Ilyen összefogás Eger történetében soha nem volt – mondta a sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám.

Majd hozzátette, sokkal nagyobb értelme van annak, hogy a pártpolitikai szempontokon továbblépjenek és közös cél legyen az önkormányzati választás. „Nem azt keressük, hogy mi választ szét, hanem azt, hogy mi köt össze.” Októberben a szavazólapokon a választók nem találkozhatnak majd pártlogókkal az ellenzéki oldalról, az Egységben A Városért Egyesület lesz majd a jelölőszervezet. A pártok nem tudják majd kisajátítani a civil szervezetet, ígérte Mirkóczki, szerinte a mai naptól „Egerben csak a Fidesz folytat pártpolitikát.”

„Itt állok most 40 évesen, tíz év parlamenti rutinnal, tudom, mit nem szabad csinálnia egy vezetőnek – álljon egy kormány vagy egy város élén” – mondta Mirkóczki. A program is készen van, minden egri meg fogja azt kapni. Konkrétumként kiemelte, helyi népszavazást kezdeményez a tarthatatlan parkolási és közlekedési viszonyok felszámolásáért.

Az Egri Ügyek azt írta, a helyi Fidesz is régóta sejtette azt, amit most bejelentettek, eddig is rendszeresek voltak a lejáratások Mirkóczki ellen helyi szinten, ezt követően is erre lehet számítani, jó eséllyel még nagyobb intenzitással.

Mirkóczki öt éve, 2014-ben is elindult a polgármesterségért, akkor a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, a város a Fidesz-KDNP-é lett, Habis László a szavazatok 38,3 százalékát vitte el. Igaz, akkor rajthoz állt a baloldal (Szalóczi Géza György; 19 százalék) és az LMP is (Csarnó Ákos; 4,4 százalék), valamint egy független jelölt is.

Áprilisi mosógép

Egy mosógépet könnyebb eladni, mint téged.

Így kampányolt az áprilisi országgyűlési választások előtt Orbán Viktor a végül győztes Fidesz-jelölt, Nyitrai Zsolt mellett. A később mosógépen állva ünneplő Nyitrai szűken győzött, a Heves megye 1-es választókerületben alig négyezer szavazattal kapott csak többet, mint a jobbikos Mirkóczki Ádám. Azonban az egri szavazókörök többségét elvitte Mirkóczki Nyitrai elől, a Fidesz politikusa annak köszönhette végső győzelmét, hogy a hevesi falvakban tarolt.

A most bejelentett együttműködés nem előzmény nélküli. Tavaly áprilisban – ugyan voltak puhatolózó tárgyalások – a Jobbik kijelentette, senkivel sem fognak össze, senki javára nem lépnek vissza, azonban a harmadik Fidesz-kétharmad közelebb sodorta a pártokat egymáshoz, majd az év végi tüntetéshullám során végleg egymásra találtak. Az EP-választáson mindenki külön indul, de őszre megpróbálnak a lehető legtöbb városban egy polgármester-jelöltet találni.

Össze kellett volna fogni

Mirkóczki nemrég a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta:

A választáson a többi ellenzéki párttal együtt bizony mi is hibáztunk. Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad.

Így nem véletlen a mostani együttműködés bejelentése. Arról már korábban is lehetett hallani, hogy Eger a Jobbiké lehet, régóta dolgozott ezen a párt és Mirkóczki Ádám is. De nem Eger az egyetlen olyan város az országban, ahol már most közösködik az ellenzék.

Mirkóczki Ádám
©

Alakulóban

Ugyanis miközben az ellenzéki pártok Budapesten előválasztással keresik Tarlós István esélyes kihívóját az októberi főpolgármester-választásra (az első fordulót Karácsony Gergely nyerte, a második fordulót a nyáron tartják), addig:

  • Szombathelyen már össze is fogott az ellenzék, közös jelöltben állapodott meg októberre az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum. A közös ellenzéki polgármester-jelölt az MSZP-s Nemény András lesz, az összefogást a Jobbik és a Kutyapárt is támogatja.
  • Pécsett a Momentum, az MSZP és a DK bejelentette, hogy Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé sorakoznak fel az őszi önkormányzati választáson.

A Republikon Intézet nemrég felmérést készített a megyeszékhelyi, nagyvárosi összefogás esélyeiről, ebből az látszik, az ellenzéknek több helyen is van esélye legyőzni a kormánypártokat a következő önkormányzati választásokon.

A 23 megyei jogú várost három kategóriába sorolták be.

  • Az ellenzék számára nehezen nyerhető városok: Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár és Zalaegerszeg.
  • A billegő városokban a kormánypártnak és az ellenzéknek egyaránt megvan az esélye a győzelemre. Ezek: Békéscsaba, Eger (kiemelés – T. R.), Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém.
  • Az ellenzék számára esélyes városok: Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya.

Az elemzés szerint a fenti kategorizálás abban az esetben érvényes, amennyiben teljesül az a feltétel, miszerint egy országos megállapodás eredményeként az ellenzék pártjai minden nagyvárosban egy jelöltet támogatnak. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy önállóan egyik ellenzéki párt sem képes a kormánypárt megszorongatására (kivételt képeznek ez alól azok a városok, ahol jelenleg is ellenzéki polgármester van hivatalban), az együttes fellépés azonban sikert hozhat az ellenzéknek.

A Republikon szerint: 23-ból 12 megyei jogú városban egy jobboldali jelöltnek van nagyobb esélye a kormánypárti jelölt legyőzésére, míg 11 városban egy baloldali, liberális polgármesterjelöltnek van nagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét.

A Republikon adatai alapján térképre tettük a jelenlegi erőviszonyokat, azt is jelezve, jobbos vagy balos jelölt az esélyes. Böngészéshez vigye a kurzort a városokhoz. A megyei jogú polgármesteri pozíciók egy lehetséges elosztása a 2018-as listás eredmények alapján:

Önmagát csapta be a Fidesz a közpénzen végzett kutatáson, be kellett vetni Orbánt

Egerrel foglalkoztunk már korábban, amikor arról számoltunk be, hogy közpénzen mérték meg az önkormányzatok, veszélyben van-e a Fidesz. Azt írtuk egy évvel ezelőtt, hogy budapesti kerületek és vidéki nagyvárosok önkormányzatai végeztek az utóbbi években közvélemény-kutatásokat. Előfordult, hogy a megkötött szerződés tárgya városmarketing vagy turizmus volt, esetleg a médiafogyasztás szokásai, de a trükk az, hogy a címekkel ellentétben a kérdőívekkel sokkal inkább azt szerették volna kideríteni, milyen is a kormány és az ellenzék közötti aktuális erőviszony. A kutatási eredményeket nem hozták nyilvánosságra, de a hvg.hu megszerezte a dokumentumokat. A kerületek és a városok százmilliónál is többet költöttek erre.

Egerben az országgyűlési választások előtt a kutatók rákérdeztek az átszavazási hajlandóságra a Jobbik és a baloldal között, illetve a Fidesz jelöltjének megítélésére is rákérdeztek. Az eredményekből úgy tűnhetett, magabiztosan, az országos átlag fölött vezet a kormánypárt, de a helyzet később megváltozott, Orbánnak is a helyszínre kellett sietnie, hogy a választásokon később behúzza a Fidesz Egert.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Marihuánára emlékeztető anyagot termel a szervezetünk, hogy könnyebben felejtsünk

Marihuánára emlékeztető anyagot termel a szervezetünk, hogy könnyebben felejtsünk

Rendőrök vezették le a szülést a Blaha Lujza téren

Rendőrök vezették le a szülést a Blaha Lujza téren

Tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány

Tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány