szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu értesülései szerint egy céges konfliktus miatt távozott az Index főszerkesztője, Szombathy Pál. A hivatalos közlemény ezt megerősíti azzal, hogy az igazgatóság eddig elnöke, Bodolai László marad a cégcsoport médiajogásza. A laptól távozik Sztankóczy András vezető szerkesztő is, az Index részvényeit pedig megvette a Vaszily Miklós résztulajdonában lévő Indamédia.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Távozik az Index vezérkara, a hvg.hu értesülése szerint a háttérben egy cégen belüli konfliktus áll. Az érintettekkel eddig nem tudtunk beszélni, de indexes források megerősítették ezt.

Értesüléseinket cikkünk megjelenését követően az Indamédia a Kreatívnak elküldött közleményben hivatalosan is megerősítette. Eszerint Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő távozik, a cég vezetését Starcz Ákos veszi át, új főszerkesztőt egyelőre nem neveznek ki. Bodolai László, az igazgatóság eddigi elnöke, az Index mögött álló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke "marad a csoport médiajogásza". Közös megegyezéssel távozik Sztankóczy András vezérigazgató-helyettes, vezető szerkesztő is.

Egy részük távozik

©

Az Indamedia Network Zrt. bejelentette azt is, hogy visszavásárolják a Magyar Fejlődésért Alapítványtól az Index.hu Zrt. részvényeit, így a jövőben az újság az Indamedia-csoport tagjaként folytatja működését. Az Indamédia résztulajdonosa a TV2 elnöke, Vaszily Miklós. Hogy ő hogyan került az Index közelébe, a cikk későbbi részéből kiderül.

A hivatalos közlemény szerint "az Indexet működtető Magyar Fejlődésért Alapítvánnyal történt egyeztetést követően az Indamedia-csoport igazgatósága döntött az újság visszavásárlásáról, mivel kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését.”

A november 23-i hatállyal kinevezett Starcz Ákos a Brand & Content és a Dialogue Creatives tulajdonosa, a digitális ügynökség múlt héten olvadt be az Indamedia-csoportba. Starcz egyben az Indamédia igazgatósági tagja is lett.

Starcz a Kreatívnak azt mondta, idén az Indamédia folyamatosan finanszírozta az Indexet, az üzleti tervben nem látszik, hogyan lehetne működőképesebb a lap. "Az is fontos, hogy így tiszta cégjogi struktúra jön létre, az Indamedia maximálisan felelős lesz a leányvállalat működéséért – a korábbi együttműködésben ez kevésbé volt egyértelmű".

Bodolai Lászlónak felajánlották, hogy maradjon az Index.hu Zrt. igazgatósági tagja, de nem élt vele, ezért marad csak médiajogász.

Ami ezt megelőzően történt

Idén augusztusban és szeptemberben az Index.hu teljes szerkesztősége újjáalakult, miután a korábbi szerkesztőség július végén felállt a főszerkesztőjük, Dull Szabolcs kirúgása miatt. A főszerkesztő ugyanis jelezte, hogy egy, az igazgatóság asztalára került, a lap szétdarabolására vonatkozó elképzelés (ezt nevezték el Gerényi-tervnek) miatt az Index.hu függetlensége veszélybe került, Bodolai László szerint azonban ez nem felelt meg a valóságnak.

Noha az Index szétdarabolásából végül nem lett semmi, valamilyen, a gazdasági nehézségekre reflektáló tervet elvártak Pusztay András vezérigazgatótól és Dull Szabolcs főszerkesztőtől, amit ők nem vállaltak. Pusztay még júniusban lemondott, közös megegyezéssel, Dullt pedig Bodolai visszavonta az igazgatósából.

A nyáron több hónapon át tartó konfliktus alatt távozott a kiadó vezérigazgatója, Pusztay András, majd a helyére érkező Ződi Zsolt az Index gazdasági helyzetének megismerése után egy hét múlva lemondott. Ezek nevezték ki Szombathy Pált, aki később a régi indexesek távozása után a főszerkesztő lett. Időközben az igazgatóságba megérkezett Sztankóczy András is, aki vezérigazgató-helyettes és vezető szerkesztő lett.

Szombathy és Sztankóczy teljesen új szerkesztőgárdát verbuvált, amelyben augusztus-szeptember óta több személyi változás is történt, ám a legszembetűnőbb az volt, hogy másfél hete megváltak a Fidesz környékéről érkezett Balogh Ákos Gergelytől, a lap egyik főszerkesztő-helyettesétől a próbaideje alatt. Balogh kirúgását Szombathy azzal indokolta, hogy az elmúlt három hónapban kiderült, hogy nem egyformán gondolkodnak az Indexről és az Index-főszerkesztő-helyettesek szerepéről.

A fordulat

Az Index fölött egy ideje már gyűltek a viharfelhők. 2017-ben kiderült, hogy korábban Simicska Lajos opciós vételi jogot szerzett a kiadóra, amit csak az Orbán Viktorral történt szakítás után játszott ki. A bonyolult művelet vége az lett, hogy az Index egy alapítvány tulajdonába került, a hirdetéseket értékesítő Indamédia viszont különálló cég lett.

Évek óta csapkodnak már a villámok az Index körül

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

Ebben szerzett 50 százalékos tulajdonrészt Vaszily Miklós, a TV2 elnöke,

Vaszily a Portfolio.hu-nak adott interjúban akkor azt mondta, stratégiai befektetőként tekint magára. A lap kérdésére elmondta, régóta szeretett volna ismét tulajdonosi pozíciót vállalni, a TV2 elnökeként "operatív vállalatvezetési terhek nem nyomták a vállát, így ideje volt elgondolkodni azon, milyen trendek várhatók". Belépési szándéka pedig találkozott Oltyán József (az előző, KDNP-s résztulajdonos) kilépési szándékával.

Arra a kérdésre, hogy az Index érzékelhet-e bármilyen változást, Vaszily megemlítette, hogy maga a portál egy alapítvány tulajdonában van, az Indamedia Sales csak a hirdetési felületeket értékesíti.

A portál vezetőinek feladata az, hogy minden politikai oldaltól független, minden beállítottságú olvasónak szerethető online médiacéget csináljanak, és a legnagyobbak legyenek, ennyi az elvárás feléjük

– mondta Vaszily.

Ez a tulajdonosi struktúra változott most meg alapjaiban, mikor a Vaszily Miklós résztulajdonában lévő Indamédia megvette az Index részvényeit. Az eredeti pozícióját értékelve a korábbi indexesek úgy vélték, a hatalom nem azért választotta őt, hogy szétverje és átfordítsa a portált,

inkább lassabb, rafináltabb, gazdasági nyomásgyakorlásra számítottak tőle.

Arról, hogy ki Vaszily Miklós, milyen szerepe volt a szintén szétrobbant Origónál, itt írtunk bővebben:

Nem véletlenül bízták az Index bedarálását is Mészáros strómanjára

Spéder Zoltán egykori felfedezettjéből lett az Index végnapjait meghatározó árnyalak Vaszily Miklós. A gyors karriert befutó közgazdász az Origótól az MTVA-n át a TV2-ig végigkísérte az elmúlt tíz év médiaátalakításait. Most újabb feladatot osztottak rá a NER-ben: ő próbálja majd felfuttatni Mészáros Lőrinc pénzéből a kormánypárti ütvefúró szerepére kijelölt Pesti TV-t.


(Kapcsolt képünkön Szombathy – középen – és Bodolai – jobb szélen – még a régi indexeseket győzködi.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga