szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat eddig évi egymillió forinttal támogatta a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Mesemúzeumot. A program ellen továbbra sincs kifogásuk, csak Demeter Szilárd ellen.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója pénteken jelentett meg egy írást az Origón, amelyben Európát "Soros György gázkamrájának" nevezte.

A Budavári Önkormányzat hétfőn közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan ember vezette intézménnyel legyen szerződése, aki népirtást tagad vagy relativizál, ezért felbontják a szerződést a Petőfi Irodalmi Múzeummal.

A PIM igazgatója ezzel nemcsak az áldozatok emlékét sértette meg, hanem minden jóérzésű magyar embert"

– írta V. Naszályi Márta polgármester a Facebookon.

A kerületvezető emlékeztetett, hogy a szerződés szerint, amelyet az önkormányzat új vezetése a korábbitól örökölt, évi egymillió forinttal támogatták a PIM által működtetett Mesemúzeumot, az épületet pedig ingyen adták használatba.

"A programmal szemben nincsen kifogásunk, azonban a Budavári Önkormányzat addig nem hajlandó a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti. A másik, szintén ingyenes használatba adott helyiségben működő Kortárs Irodalmi Műhelyt a jövőben az önkormányzat kulturális csapata működteti majd"

- írta V. Naszályi Márta.

FELBONTJA A BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT A SZERZŐDÉSÉT A PIM-MEL DEMETER SZILÁRD MI Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi ... Közzétette: V. Naszályi Márta polgármester - & nbsp; 2020. november 29., vasárnap

Demeter Szilárd publicisztikájában a második világháborúban meggyilkolt zsidókéhoz hasonlította a magyarok és a lengyelek mostani helyzetét, amiért az EU jogállamisághoz köti az uniós pénzeket. Azt írta, hogy „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

A főigazgató szavai sokaknál kiverték a biztosítékot, Vámos Miklós például melegebb éghajlatra küldte el Demetert. A publicisztikát elítélte a Mazsihisz, az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, Köves Slomó ízléstelennek és méltatlannak nevezte az írást.

Demeter lemondását követeli Bajnai Gordon, a DK, és száznál is több értelmiségi is.

A főigazgató később törölte a posztot, majd az egész Facebook-oldalát.

Kepes András azt nyilatkozta, hogy Demeter Szilárd tényleg így gondolkodik, ez nem félreértés, szerencsétlen szóhasználat vagy meggondolatlanság a részéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse