szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Publicus közvélemény-kutatása szerint a kijárási tilalmat támogatja a lakosság a leginkább.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az érvényben levő rendkívüli jogrendről készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet a Népszava számára. Kiderült, a lakosság 46 százalék támogatja, 40 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy a kormány különleges jogosítványai csak akkor elfogadhatók, ha valóban a védekezésre használja azt. Leginkább a kormánypárti válaszadók támogatják teljes vállszélességgel (63 százalék), az ellenzéken belül már nagyon alacsony az egyetértők aránya (22 százalék).

A Publicus eredményei szerint általánosan nézve az emberek 59 százaléka jónak ítéli meg a kormány eddigi járványügyi védekezését, 39 százalék viszont inkább elégedetlen a teljesítménnyel. Érdekes, hogy az este 8-tól hajnal 5 óráig tartó kijárási korlátozást 84 százalék tartja helyesnek.

Abban viszont már megosztott a lakosság, hogy mennyire lehet hitelt adni a kormány járványügyi statisztikáinak. A kutatás szerint a magyarok 43 százaléka úgy véli, hogy a kormány politikai érdekei szerint befolyásolja az adatokat, amire hivatkozva aztán döntéseket hoz, 44 százalék szerint viszont inkább nincs ilyen befolyásolás.

Orbán: A kijárási tilalom január 11-ig tart, a szentestéről később döntenek, szilveszterre nem lesz kivétel

A jelenlegi korlátozó intézkedések maradnak fenn, ami azt jelenti, hogy nem szűnik meg az idősek vásárlási sávja és nem térnek át digitális oktatásra az általános iskolákban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A magyarok kétharmada nem kér a Covid-vakcinákból

A Publicus Intézet reprezentatív felmérése szerint a megkérdezett magyaroknak nagyon csekély a bizalma az orosz és kínai fejlesztésű koronavírus-vakcinák iránt. Előbbi oltóanyagból Magyarország több millió adagot kötött le.

hvg.hu Itthon

Megedződtek a magyarok a politikai szexbotrányokban

Jellemzően választási kampányokban buknak bele politikusok szexbotrányokba, de arra is akadt már példa, hogy magyar diplomatát egy külföldi állam húzott csőbe – egyértelműen politikai okok miatt. A Szájer-sztorinál semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a botrányt "külső erők" idézték elő, még ha vannak is gyanúra okot adó jelek. A kilencvenes években még tabu volt a politikusok magánélete, a kétezres évek második felében viszont szinte már futószalagon jönnek az ilyen sztorik.

Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender