szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy friss felmérés szerint a teljes népesség a Pfizer vakcinájában hisz leginkább, de vannak eltérések.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az IDEA Intézet napi.hu-n megjelent november 30. és december 4. között végzett kutatása alapján a megkérdezettek 35 százaléka egyik vakcinával sem oltatná be magát a koronavírus ellen, 15 százalék pedig egyáltalán nem tudta eldönteni, kell-e neki oltás.

A felmérés kitért az egyes már ismert oltóanyagok körüli bizalomra: a Pfizer-BioNtech oltóanyagában bíznak a legtöbben, 24 százalék ezzel oltatná be magát, az amerikai Modernát pedig 11 százalék választaná.

Az orosz Szputnyik V-t a teljes lakosság 7 százaléka gondolja szimpatikusnak, de itt van egy érdekes adat: a kormánypártiak körében ez a szám 20 százalék.

Abban, hogy milyen sorrendben oltsák majd be az embereket, egyetértés van: az összes megkérdezett 58 százaléka először az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozóknak adna védelmet, 24 százalék pedig az időseket és a krónikus betegeket venné előre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Ha érkezik is orosz vakcina, tömegesen használni Magyarországon még biztosan nem lehet

Egyelőre legfeljebb PR-akcióhoz használhatja a Magyarországra esetlegesen érkező orosz vakcinát a kormány. A jelenlegi magyar szabályozás ugyanis nem ad rá lehetőséget, hogy belátható időn belül tömegesen oltsák a magyar lakosságot a Szputnyik V oltóanyaggal. A klinikai kísérletekbe való bekapcsolódással a kormány viszont elérhetné, hogy néhány ezer magyar önkéntest beoltsanak, mielőtt megérkeznek a nyugati vakcinák. Kérdés, megéri-e a kockázat.