szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök elmondta, a nemzeti konzultációban lesz szó az védettséget igazoló okmányról, és a romló számok ellenére sem akar további szigorításokat bevezetni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A már beoltottakkal és a fertőzésen átesettekkel együtt 700 ezer védett ember van Magyarországon – mondta a Kossuth rádióban péntek reggel Orbán Viktor, aki beszámolt a friss járványadatokról. Aszerint 1860 új fertőzöttet találtak, és elhunyt 99 beteg.

A miniszterelnök közölte, nem készül további szigorításokra a stagnáló, illetve romló számok ellenére. “Szerintem van annyi vakcinánk, hogy annyit tudjunk javítani a helyzeten, mint a természetes romlás. Ezt a két tendenciát kell figyeli.”

Orbán elmonda, hogy húsvétra be tudunk oltani több mint kétmillió embert, ha elkezdünk a kínai vakcinával oltani, május végére elérheti a szám a 3,5 milliót, júniusra pedig meghaladhatja a hatot.

“Portyázókat és fürkészeket mindig mozgatni kell, ha valahol pár százezer vakcina leesik a teherautóról, ott kell állnia egy magyar portyázónak, hogy elkapja.”

A miniszterelnök hangsúlyozta, minden vakcinaszállítmányt külön megvizsgálnak a hatóságok, arra pedig, hogy miért nem várjuk meg az Európai Gyógyszerügynökséget, kérdéssel felelt: "Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennénk, mint mi? Ez egy hipotézis. Én nem bízom jobban a brüsszeli szakemberekben, mint a magyarban. Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni" – mondta.

A védettséget igazoló okmányról elmondta, lesz róla szó a jövő héten kezdődő online nemzeti konzultációban, milyen lazításokat kap az a három csoport, ami már rendelkezik vele. "Engem is izgat, mit gondolnak az emberek erről" – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a nagyvonalúság és méltányosság dimenziójában meg tudjuk oldani a kérdést.

"Afelől fogom győzködni a pénzügyminisztert, hogy ahogy elfogy a százmilliárd forintnyi keret, fölülről nyitott legyen, és amennyi igény bejön a támogatásra, adjuk oda" – mondta a tízmilliós kamatmentes hitelekről. "Ennél nagyobb segítséget aligha van" – mondta.

A miniszerelnök munkaerőhiánnyal számol az építőiparban az ország újraindítása után a lakásfelújításokra adott támogatások, és a kisvállalkozói hitelek miatt. "Talán soha nem látott lakásépítési bumm lesz, mert a kispénzű emberek számára elérhetőbb, mint a csok."

Kiemelte, ma kapják meg a négy év alatt visszaépítendő tizenharmadik havi nyugdíjuk első részét, amit a baloldali kormányzás utolsó romjainak eltakarításaként írt le.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani