szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jóval fertőzőbb koronavírus-variáns indította be a járvány harmadik hullámát, a tesztek is egyre gyakrabban mutatják ki. A következő héten 368 ezer embert olthatnak be, és fontolgatják, hogy kimenőt adnak vagy látogatót engedélyeznek az idősotthonok már beoltott lakóinak – derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Budapest, Debrecen, Tatabánya, Székesfehérvár és Győr szennyvizében is megtalálták már koronavírus brit mutánsának örökítőanyagát – közölte a operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. Azt is mondta, hogy a koronavírus örökítőanyagának mennyisége Salgótarjában és Szombathelyen is emelkedik, a többi helyen pedig ugyan stagnál az érték, de magas szinten – itt még nincs szó a brit mutánsról.

A brit variáns a fertőzött embereknél is egyre gyakrabban fordul elő, február 23-ig PCR-tesztekkel 400 embernél mutatták ki. Ezen kívül 34 főnél találtak egy (általa csak járványügyi szempontból nem lényegesnek nevezett) másik variánst, illetve 9 főnél a cseh mutánst. Brazíliai és a dél-afrikai variánst ugyanakkor még nem találtak senkinél.

Müller Cecília figyelmeztetett, hogy a brit variánst az esetek nagy részében nem tudták utazással összefüggésbe hozni, vagyis közösségi terjedéssel fertőz. A járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk, aminek fő oka a jóval fertőzőképesebb brit mutáns vírus, amit egy beteg legalább négy főnek tud átadni, ugyanakkor emlékeztetett, hogy ez ellen a variáns ellen is hatásosak a védőoltások.

A tiszti főorvos utalt az Orbán Viktor miniszterelnöknél szerda reggel zajlott járványügyi egyeztetésre, ahol elmondása szerint javaslatot tettek arra, hogy azok, akik a szociális intézményekben már megkapták a második védőoltásukat, és védettséget szereztek, látogatási lehetőséget vagy kimenőt kaphassanak, de ennek bevezetését még fontolgatják. Más enyhítésnek ugyanakkor nincsen helye szerinte.

Autoimmun betegek és újabb oltópontok

Kérdésekre válaszolva az autoimmun betegek oltásáról azt mondta, hogy fontos, hogy ők is oltassák be magukat, de a klinikai immunológiai szakértők kifejezetten hangsúlyozták, hogy minden egyes beteg egyedi elbírálást igényel, de a jelenlegi ismeretek alapján az mRNS-alapú vakcinák, illetve az AstraZeneca oltása is alkalmas a beoltásukra.

Arról, hogy lesznek-e újabb oltópontok azt mondta, hogy minden háziorovosi rendelő oltópontnak minősül. Ha nagy mennyiségű vakcina érkezne, akkor megnyitnák a szakrendelők oltópontjait is, de addig is bővítik a egy-egy oltóponton (kórházakban) lévő oltóhelyek számát.

Előzőleg ismertette a járványhelyzet aktuális számait, és közölte, hogy több olyan fiatal áldozata is van a járványnak, akiknek az életét az oltás megóvhatta volna.

368 ezer embert olthatnak be egy hét alatt

Müller Cecília szerint nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása, szerdán már ott van a háziorvosoknál a kínai Sinopharm vakcinája, amiből praxisonként 50–55 adagot kaptak a háziorvosok, de van, ahol 70 embert is be tudnak oltani. A 60 év alatti krónikus betegek részére az AstraZeneca oltóanyaga áll rendelkezésre, ez praxisonként 10 adagot jelent.

Az, hogy mennyi oltóanyag érkezik egy praxisba, függ az ott élők korától és az oltási regisztrációk számától – közölte. A tiszti főorvos szerint "nagy lépést tudunk tenni a következő egy hétben a védettség felé", de már most az európai uniós átoltottsági átlag fölött vagyunk. Azt mondta, hogy a következő héten több mint 368 ezer embernek tudják beadni a vakcinát,

  • a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a kínai oltást a háziorvosoknál;
  • 52 ezer idős ember a Pfizer vakcináját a kórházi oltópontokon;
  • 41 ezer 60 év alatti krónikus beteg pedig az AstraZeneca oltását szintén a háziorvosoknál.

Azt mondta, hogy már az első adag oltás beadásával javul a védettség, és ugyan nincs 100 százalékos védelem, de mind az öt vakcina megvédi a beoltottakat a betegség súlyos, szövődményes, esetleg halálos kimenetelétől.

Sok idős embernél fog csörögni a telefon – mondta: a háziorvosok fogják hívni az időseket oltás miatt. Azt kérte, mindenki menjen, és oltassa be magát. Müller Cecília szerint a kezelőorvos másik vakcinát is ajánlhat az illető egészségügyi állapota alapján, de annak, akinek nincs olyan betegsége, ami ezt indokolná, bármelyik vakcina beadható. Azt mondta,

Kérem szépen, minden félelmüket oszlassák el a kínai vagy az orosz vakcinák ellen.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztató elején elmondta, hogy a rendőrök az elmúlt 24 óra alatt többek között

  • maszkviselés be nem tartása miatt 119 emberrel szemben intézkedtek, 13-at figyelmeztettek, 46-ot megbírságoltak, a többi esetben feljelentést tettek;
  • nem zártak be vendéglátóhelyet szabálysértések miatt;
  • 397 esetben intézkedtek kijárási tilalom és csoportosulások miatt;
  • 49 esetben intézkedtek a tranzitálási szabályok megsértése miatt;
  • 5098 karantént rendeltek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó