szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 24.hu-nak nyilatkozó Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke szerint az intézmények központi iránymutatásra várnak.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete néhány héttel korábban önkéntesek toborzásába kezdett, hogy külsősök bevonásával enyhítsék a Covid-osztályokra nehezedő terhet.

Szijjártó László, a megyei szervezet elnöke a 24.hu-nak azt mondta, először 10, aztán 19 fő vett részt a párórás képzésen, de a jelentkezők száma ennél sokkal több, nagyjából 300 volt. Ők az ország minden pontjáról jelentkeztek a felkészítésre.

Már az is segítséget jelentene a kórházakban, ha az önkéntes szemmel tartaná az oxigént kapó koronavírusosakat, nem csúszott-e félre a maszkjuk. Egy szakképzett ápolónak ezer dolga van, nem tudja mindig észrevenni, ha az egyik betegnél nem passzol pontosan a maszk, márpedig, ha csak 1–2 óra múlva veszi ezt észre, és ez a második vagy harmadik alkalommal fordul elő (ez pedig nem fikció ekkora hajtásban), akkor lehet, hogy már menthetetlen lesz a beteg”

– mondta Szijjártó a 24.hu-nak.

Szerinte az oltópontokon is szükség lenne az önkéntesek bevonására, ám sem ez, sem a kórházakba bevonás nem történt meg: az intézmények ugyan nem zárkóztak el a kiképzettek fogadásától, de szerinte félnek és központi iránymutatásra várnak, így egyelőre fogadták őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!