szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány által nyújtott örökjáradék elosztása miatt mennek perre Jeruzsálemben a zsidó felekezetek.

„A magyar zsidóság történetében példátlanul, külföldi bíróságon támadja a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (Maoih) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) – áll az utóbbi közleményélben.

A Mazsihisz szerint a két szervezet közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus bíróságáhioz, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát.

Az erről szóló keresetlevelet épp a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján adták át a Mazsihisz képviselőjének, ami szerintük gyalázatos,  kegyeletsértő, és a jóízlés teljes hiányát mutatja.  „Jól példázza a Köves Slomó vezette EMIH évek óta folyó küzdelmét anyagi forrásaik és vagyontárgyaik indokolatlan növeléséért. Számukra semmi sem drága, nem riadnak vissza a régió legnagyobb zsidó közösségének méltatlan támadásától, megosztásától, de már az általuk aláírt és a magyar kormány által ellenjegyzett, az örökjáradékról szóló 2012. évi szerződés külföldi bíróságon történő megtámadásától sem.” – áll a Mazsihiszt közleményében.

„A Mazsihisz a magyar zsidóság legnagyobb szervezeteként határozottan visszautasítja szándékukat, ugyanakkor jelzi: az örökjáradékra vonatkozó 2012 évi megállapodásnak már a progresszív zsidó közösségekre is kell vonatkoznia. Ezért tárgyalásokat kezdeményez a zsidó felekezetekkel.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!