szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 16-18 éves korosztályban nagyjából 200 ezer fiatal van, és közülük eddig 84 ezren regisztráltak.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A járvány csúcspontján a normál mentési feladatokon felül 1500 fertőzött vagy fertőzésgyanús betegnek nyújtottak segítséget a mentők, a mai napig pedig több mint 160 ezer fertőzés gyanús vagy fertőzött páciensnek segítettek – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Május 10-én tartják a mentők napját, illetve most van az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megalakulásának évfordulója. Csató ebből az alkalomból tartott tájékoztatót. Mint mondta, a mentők és az önkéntesek segítségével eddig 1,2 millió mintavételt végeztek el,

de a terhelés ellenére a kiérkezési idő csökkenésének trendje 2020-ban sem tört meg.

Elhangzott, hogy a mentősöknek a kezdetektől fogva biztosított volt a védőfelszerelés, és a legrosszabb időszakban is 2,5 százalék körüli volt a fertőzöttség. A járványos helyzet alatt a szervezet munkatársai több mint 12 millió gumikesztyűt, 3 millió maszkot és 500 ezer védőoverált használtak el.

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt, aki szerint ma már 4 335 775 fő kapott Magyarországon védőoltást. Ebből 2,5 millió feletti azoknak a száma, akik már a második dózist is megkapták. Mint mondta, ezután egy héttel alakul ki a védettség szintje. Hozzátette ugyanakkor, hogy “egyetlen vakcina sem képes 100 százalékos védelmet nyújtani”, illetve “mindig is voltak olyan állampolgárok, akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadására”.

Elhangzott, hogy a 16–18 évesek már lefoglalhatják az időpontjukat az eeszt.gov.hu oldalon az oltásra. Müller hozzátette, hogy a korosztályban nagyjából 200 ezer fiatal van, és közülük eddig 84 ezren regisztráltak – ők azok, akik megkezdhetik a szerdáig tartó időpontfoglalást. Az oltásokat csütörtöktől kezdik beadni jövő keddig. A regisztráltakat SMS-ben értesítik.

A tiszti főorvos jelezte, hogy az időpontfoglalás iskolalátogatási időszakra esik, akkor az igazolt hiányzásnak minősül.

A tájékoztató hatósági részében szó esett arról, hogy péntek hajnalban 17 külföldit találtak egy belvárosi ház alagsorában Budapesten. A bulit egy francia állampolgár szervezte, akinek a felelősségét külön eljárásban vizsgálják. Szombat hajnalban egy VII. kerületi szórakozóhelyen 8 magyar állampolgár születésnapozott. Vasárnap hajnalban pedig 31 főt találtak egy bérelt (Airbnb-s) lakásban az V. kerületben. Szintén az V. kerületben, egy szórakozóhelyen a kijárási tilalom időszaka alatt összesen 76 főt ellenőriztek. Közülük 63-an külföldiek voltak.

A rendőrség minden esetben szabálysértési eljárásokat indított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!