szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amellett, hogy a külföldön boldogulást megkönnyíti, ez lehet a kulcs a védettségi igazolványok érvénytelenné tételéhez is.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Elkészült, és napokon belül okostelefonra és tabletre is letölthető lesz a védettségi igazolvány applikációja – értesült a Magyar Hírlap.

A lap szerint ebben a védettségi igazolvánnyal szemben már szerepelni fog, hogy az alkalmazás használója

mikor kapta meg az első, illetve második oltást (az első oltás után frissülnek az adatok), és a beadott vakcina típusa is kiderül majd belőle.

Most a védettségi igazolványon – és a QR-kóddal elérhető háttéradatoknál is – csak az első oltás időpontja látszik, a vakcina típusa pedig egyáltalán nem. Márpedig enélkül külföldön nem ér semmit a plasztikkártya, hiszen van, ahol csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat fogadják el.

A múlt héten egyszerű utazóként megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központjának ügyeleti vonalán, hogy külföldön mire lesz majd elég az igazolvány. „A plasztikkártyát nem fogja érteni a külföldi rendőr. Vagy elfogadja, vagy nem” – mondta a vonal másik végén lévő ügyintéző, aki a kevés információ ellenére kifejezetten segítőkész volt. Azt javasolta, vigyük magunkkal inkább az oltáskor kapott igazoló lapot, mert „az meggyőzőbb tud lenni”. Ezen már szerepel a második oltás időpontja és a vakcina típusa is, igaz magyarul, de „valószínűleg” el fogják fogadni.

Megjött a védettségi igazolványom, de mit ér a nagyvilágban?

Egyre több országba utazhatnak karanténkötelezettség nélkül azok, akiket már beoltottak koronavírus ellen. A magyar védettségi igazolvány azonban nem sokat ér azon a négy országon kívül, amellyel eddig megegyezett a kormány. Még a konzuli szolgálatnál is azt mondták, hogy érdemes inkább az oltóponton kapott oltási igazolást vinni, amit "aztán vagy elfogadnak, vagy nem".

Másra is jó lehet az app: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a kormány előtt van egy javaslat arról, hogyan érvénytelenítsék azok védettségi igazolványát, akik nem mennek el a második oltásért. Egy ilyen felületen azt is egyszerűen meg tudják tenni.

Az továbbra is talány, hogy miért nem lehetett egy füst alatt elintézni az egészet, vagyis olyan védettségi kártyát létrehozni, amelyen minden adat szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás: Augusztusig biztos kell a védettségi igazolvány a rendezvényekhez, újra elérhető lesz a Pfizer

Augusztusig biztosan csak védettségi igazolvánnyal lehet moziba, fesztiválra, színházba, étterembe menni – közölte Gulyás Gergely miniszter. A kormány előtt van egy olyan előterjesztés, hogy a védettségi igazolvány érvényét veszti, ha valaki nem adatja be a második oltást. A miniszter bejelentette, ismét lehet majd Pfizer, illetve Moderna vakcinához jutni, hetente nagyjából 120–180 ezer adag lesz elérhető ebből a kettőből összesen. Ezen a héten még nem lesz ennyi, mert a most érkezett Pfizer-szállítmányt eltették második körös oltásokra és a 16–18 éves korosztály számára. Májusban érhetjük el az ötmillió beoltottat.