szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakmai kérdésekre is jutott idő a találkozón.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Mit mondott Karikó Katalin, hány százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy túl legyünk a járványon

hangzott a kérdés a Kossuth Rádióban, mire Orbán Viktor miniszterelnök – aki csütörtökön találkozott a tudóssal – elkezdett viccelődni.

Csomó érdekes dolgot mondott, orvos-biológiai szakmai dolgokat is, volt, amit megértettem. Egy ilyen beszélgetés egy magamfajta jogásznak nem olyan egyszerű

– mondta Orbán, majd azzal folytatta, a legfontosabb mégiscsak az, hogy itt egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. "Van abban valami nagyszerű, hogy valaki Kisújszállásról elindulva a ma élő legismertebb magyarrá válik, ráadásul olyan teljesítménnyel jut el a világhírnévig, amivel sok millió ember életét lehet megmenteni."

Orbán maga is úgy érezte, hogy van oka büszkének lenni, majd beszélt arról, hogy édesanyja és felesége révén jól ismeri a szálkásabb Hunnia-világot, ahol keményebb harc folyik az életért, mint a pannon világ a Dunától nyugatra. Orbán azzal folytatta, Karikó ebben a mostani veszélyes világban a járványról és a kivédéséhez szükséges védőoltásról mindent tud.

Úgy éreztem, biztonságban vagyok, van egy magyar ember, aki ha bármi baj van, elérhető, felhívható és tud nekünk tanácsod adni, hogy mit tegyünk.

Érdekes élmény volt számára a találkozó, ráadásul, ha már kisújszállási, és tudomása szerint hentescsaládból származik, a kémcsövek és védőoltás mellett meg tudtak vitatni olyan "szakmai" kérdéseket is, mint a disznósajt, és hogy a paprika csak szegedi lehet.

Egy nagyon barátságos, a saját gyökereire büszke és világhírű magyar professzor asszonnyal találkoztam

– mondta Orbán, de arra nem válaszolt, hogy az átoltottságra mondott-e bármit Karikó.

Nagy Katalin még egy kérdéssel bepróbálkozott, hogy Karikó meg tudta-e mondani, véget ért-e a harmadik hullám, és lesz-e negyedik, de Orbán erre is csak azt mondta, egy orvostól, tudóstól nehéz határozott választ kapni az ilyen kérdésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!