szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lazán indult a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja, majd üzent a fiataloknak: számítsanak arra, hogy fesztiválokra csak védettségi igazolvánnyal tudnak menni.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az élbolyban, sőt, uniós szinten az első helyen van Magyarország az átoltottság tekintetében, elégedett-e a számokkal – kérdezte Nagy Katalin műsorvezető Orbán Viktor miniszterelnököt a Kossuth Rádióban. Orbán azt mondta, magyarként sosem elégedett, de ez szép eredmény. Majd arról beszélt, itt emberéleteket kell menteni, nem sikerült mindenkiét, komoly veszteségeink vannak. "Az együttérzésnek, a fájdalom elviseléséhez nyújtott segítségnek első helyen kell maradnia."

Orbán csütörtökön találkozott Karikó Katalin tudóssal a Karmelita kolostorban, azonban ebből tényinformációt nem sikerült kinyernie Nagynak, bárhogy próbálkozott. Például nem derült ki, Karikó szerint milyen átoltottságra van szükség a nyájimmunitásra, vagy mi volt a véleménye arról, hogy megtört-e már a 3. hullám és jöhet-e egy negyedik.

Orbán azon viccelődött, hogy Karikó "csomó érdekes dolgot mondott, és volt, amit megértettem", de azért egy kutatóorvostól nehéz előcsalni határozott mondatokat. A legfontosabb szerinte az, hogy "nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben", és abban is van valami, hogy valaki Kisújszállásról elindulva a ma élők közül a legismertebb magyarrá válik, és olyat tesz, amivel több millió ember életét lehet megmenteni.

A sikert "a magunkénak érezzük, egymás sikerébe is belelátjuk magunkat." Karikó szerint a kutatócsoport által kifejlesztett mRNS-vakcinával gyors válaszokat lehet adni a mutánsokra is.

Az ország biztonságérzetét növeli a tudás, amit megszerezhettem tőle tegnap.

Rátérnek arra, hogy négyféle oltásra lehet időpontot foglalni, de közben a baloldal még "óvatosságra int" a keleti vakcinákkal kapcsolatban, és a németek is azt mondják, csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltásokat fogadják el. Bár Orbán azt mondja, nem nagyon térne ki az "értékes percekben" a baloldalra, azért csak elmondja, hogy az ellenzék leszerepelt, több mint hiba, hogy nem vettek részt a védekezésben, kamuvideót gyártottak, lebeszéltek embereket az oltásról és bizalmatlanságot gerjesztettek egyes vakcinákkal szemben.

Ha baj van, nem lehet a baloldalra számítani

– összegezte Orbán.

Az unióban nincs még egy olyan ország, ahol "plázaszerű" kiszolgálás volna, vagyis lehetne választani az oltások közül. A Nyugat-európai országok 1–2 hónappal vannak lemaradva mögöttünk, hiszen ott még a nyugdíjasokat oltják, miközben itt már a 16–18 évesek is sorra kerülnek. Orbán szerint komoly felelősségérzetről tanúskodik, hogy a 16–18 éves korosztály több mint fele jelentkezett oltásra.

Őt egyébként annak idején meglepte, mikor Pintér Sándor belügyminiszter felvetette, hogy lehet majd választani az oltások közül, vissza is kérdezett, hogy azt esetleg ne lehessen megmondani, hogy nézzen ki az oltást beadó. Ő csak annyit akart, hogy oldják meg a helyzetet, Pintér viszont azt magyarázta, ha jól szervezik a dolgokat, el lehet jutni oda, hogy nem csak elég vakcina lesz, de azt is meg lehet mondani, hogy ki milyet kér.

A miniszterelnök szerint van 944 ezer olyan ember, aki már regisztrált, de az elérhető vakcinát nem kérte. Ebből arra lehet következtetni, hogy olyan oltásra vár, ami nincs. Jelenleg ez a Pfizer, amiből hetente átlagosan 330 ezer érkezik. Ebből 180 ezerre szükség van a második körös oltásokra, így a 16-18 évesek oltása után

heti átlagban 150 ezer 18 év fölötti magyar kérhet majd Pfizert a következő időszakban.

Magyarország térhet vissza elsőként a legnormálisabb élethez Európában, de még járvány van, mondta a miniszterelnök, ezért arra kér mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat.

A korlátozások következő szakaszát 5 millió beoltottnál lehet feloldani, ezt a jelenlegi számok alapján május végére, Pünkösd környékére el lehet érni. Akkor az esküvőkre, nagyobb rendezvényekre, kijárási tilalomra vonatkozó oldásokat jelent majd be. (Gulyás Gergely tegnap bejelentette, az oltottak számától függetlenül május 28-tól lehet lakodalmat tartani.)

Egy biztos viszont, hogy a tömegrendezvényekhez védettségi igazolvány kell augusztusig. Hogy a közepéig vagy a végéig, még nem tudja, de a fiatalok úgy számoljanak, anélkül nem lehet majd fesztiválra menni. Ezt 6 millió oltottnál lehet elhagyni, amit nem lehetetlen elérni, de ez már tényleg csak az embereken múlik.

Az ősszel esetleg szükséges harmadik oltáshoz szükséges megrendeléseket leadták, ez már "a zsákban van." Hétfőtől biztatják regisztrációra az ország területén kívül élő magyarokat is, akik időpontra mehetnek majd az egyes helyszínekre oltásért. Azt nem mondta, hogy milyen típusok közül választhatnak.

Beszéltek a gazdaságról is, Orbán szerint a foglalkoztatásban elértük azt a szintet, mint amennyien a válság előtt dolgoztak, és arra számít, a munkanélküliség is alacsonyabb lesz majd a válság előtti szintnél. Ezen a ponton mondott köszönetet az orvosoknak és ápolóknak, akik nagyon sok embert meggyógyítottak, és árult el néhányat a friss járványszámokból. Aszerint 2600 beteg van kórházban, 338 lélegeztetőgépen és 608 ezren gyógyultak meg.

Varga Mihály pénzügyminiszter dicséretet kapott a jól összerakott költségvetésért, amiben jut nyugdíjprémiumra, a 13. havi nyugdíj újabb részletére és a 25 éven aluliak SZJA-mentességére is. A gazdaság újraindítására 7300 milliárd forint van félretéve, a költségvetés alkalmas arra, hogy az ország uniós összehasonlításban is kiemelkedő növekedési pályára álljon.

Erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogy belementünk.

Egy hét múlva felállhat az újraindítással foglalkozó operatív törzs, amely két részből áll majd, egy a gazdasággal, egy a gazdaságon kívüli élettel foglalkozik majd. A műsor végén a családok nemzetközi napja apropóján a családokról és családpolitikáról beszél hosszan Orbán. A felvezető kérdés abból állt, hogy világszerte irigylik a magyar családpolitikát, ő hogy látja ezt.

Hosszan beszélt arról, milyen fontos a gyerek, az első születése mennyivel más perspektívákat nyit – például személy szerint neki sem 2050-ig, hanem a gyerekei miatt legalább 2080-ig kell gondolkodnia. A demográfiai szempontokat minden költségvetésnél figyelembe veszik, azonban szerinte még mindig növelni kell a családtámogatásokat, az adókedvezményt, hogy mindent összevetve a családi költségvetés megtervezésekor annál könnyebb legyen az élet, minél több gyerek van a családban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!