szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester szerint a pár hete indított 99 Mozgalomnak már közel 50 ezer tagja van.

Angela Merkel angoltanulását állította maga elé példaként Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt aspiráns az Indexnek adott interjújában. A politikus szerint nemzetközi porondon jól megállná a helyét, az ellenzéki politikusok között senki másnak nincs olyan nemzetközi kapcsolatrendszere, mint neki, és néhány napon belül több európai miniszterelnökkel is fog találkozni főpolgármesterként.

Beszélt a lapnak egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltek által a kínai kormánynak küldeni tervezett levélről a Fudan Egyetem ügyében, amit most fordíttatnak kínaira. Szerinte a Fudannal a probléma a hitelkonstrukciója, és hogy a legértékesebb budapesti telken akarják felépíteni, de cserébe semmit nem kap az ország.

Bírálta a kormány keleti politikáját is, amibe szerinte „belegebed” az ország, példaként a Paks2, a Budapest–Belgrád-vasútvonal és persze a Fudan ügyét említette.

Karácsony vallott nagy hazaszeretetéről, ami kell ahhoz, hogy valaki elinduljon a miniszterelök-jelöltségért, és elárulta, hogy amikor főpolgármesterré választották azt remélte, lehet más a Fidesz, és partnerségre lépett volna a kormánnyal. Azzal viszont, hogy a kormány egy másik stratégia mellett kötelezte el magát, hogy nekik ki kell törni a nyakukat, megteremtette az erkölcsi indokát annak, hogy le akarja őt váltani.

Orbán Viktort nem akarja majd úgy kitüntetni, mint főpolgármesterré választása után tette elődjeivel, Tarlós Istvánnal és Demszky Gáborral, akik díszpolgárok lettek, szerinte az Orbán-család vagyonosodását kell majd megvizsgálni - mondta.

Az interjúból kiderült még az is, hogy a pár hete indított 99 Mozgalomnak már közel 50 ezer tagja van.

Karácsony korábban a HVG370 Élesbennek adott videós interjújában beszélt arról, hogy mit gondol az őszödi beszéd felhánytorgatásáról, hogy érzi a vereséget a Fidesz, és hogy mikélnt tud majd együtt kormányozni az ellenzék:

Élesben Karácsony Gergellyel: 12 év kormányzás után gyurcsányozni nagyon nagy szegénységi bizonyítvány

Az őszödi beszédről való diskurzus 15 évvel később csak eltereli a figyelmet arról, hogy mi megy ma az országban - mondja Karácsony Gergely. A miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz minden lépésén látszik, hogy érzik, reális forgatókönyv a vereségük. A főpolgármester a hvg360-nak úgy fogalmazott: arról, hogy az ellenzék hat pártja hogyan tud együtt kormányozni, ő tud a legtöbbet Budapest első embereként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Karácsony harmadik oltást kér Orbántól a Sinopharm-vakcinával beoltottaknak

Ingyenes teszteléssel állapítsák meg az érintetteknél az ellenanyag szintjét, és ha szükséges, a kínai vakcinával oltottak kapjanak egy harmadik adagot akár más vakcinából - kéri a főpolgármester a miniszterelnököt. A kormányzat amúgy hajlana is egy harmadik oltásra, és pont a Sinopharmból van is ehhez elég tartalék.

Windisch Judit hvg360

Mekkora árat kell fizetnie Karácsony Gergelynek a Dalai láma utcáért?

Kína meg tud bocsátani, de nem felejt – mondják a hvg360-nak Kína-szakértők. Az, hogy Orbán Viktor 21 évvel ezelőtt fogadta a dalai lámát, jobban fájt Pekingnek, de most, hogy sokkal erősebb világhatalom lett, az ellenzéki utcakeresztelő fricskát nehezebben nyelheti le.