szerző:
hvg.hu

A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) kihirdette a 2006-os év 36 technológiai úttörő cégének névét. A budapesti Holografika Kft. az egyetlen kiválasztott a kelet-közép-európai régióból. A listán szereplő cégek meghívást kaptak a jövő januári davosi csúcsértekezletre is.

Balogh Tibor Holografika Kft. alapítója.
Térbeli tévét terveznek
© World Economic Forum
Az idei év úttörő cégeit nemcsak élvonalbeli munkásságuk miatt választották ki, hanem azért is, mert eredményeik hosszútávon befolyásolhatják az üzleti életet és a társadalmat egyaránt. A Világgazdasági Fórum 2000-ben hozta létre „Technológiai pionír” programot, amelyet két partnerével, az Apax Partners-szel és a Deloitte Touche Tohmatsuval karöltve működtet. A programon keresztül az egész világon szemmel tartják azokat a cégeket, amelyek új technológiák kialakításával és fejlesztésével foglalkoznak.

A Holografika Kft.-t Balogh Tibor, Gábor Dénes díjas villamosmérnök-holográfus alapította. A cég holografikus technológiák és 3D megjelenítők fejlesztésével foglalkozik, amelyek a jövőbeni 3D televíziózás alapját jelenthetik. A HoloVizio egy olyan szabadalmaztatott high-end megoldás, amely a gyakorlatban is bizonyított. A 3D kép szemüveg nélkül is látható, nincs szükség pozicionálásra vagy követésre és ablakszerű, természetes 3D látványt nyújt egyidejűleg több néző számára.

A 3D monitorokat tavaly óta már forgalmazzák orvosi célra és tudományos képalkotásra, és többek között egy autóipari tervezésre is alkalmas computer-aided design (CAD) nagyméretű kivetítős rendszer fejlesztése is folyamatban van. A cég 3D képalkotásban meglévő jelentős tapasztalata lehetővé teszi, hogy új-generációs rendszereket építsen és világméretben is jelentős szereplővé váljon a 3D technológiák területén.

„A társaságunknak hosszútávú víziója van a jövő 3D rendszereiről és az új optikai eszközökre épülő, ma még sci-fi-be illő 3D környezet megvalósításához vezető útról. Az, hogy ránk esett a választás a Technológiai pionír programban megadja az esélyt, hogy magyar cégként, találmányainkon alapuló fejlesztési munkánk széles nyilvánosságot kapjon. Alkalom arra, hogy kifejthessük nézeteinket a döntéshozóknak a kutató szemszögéből, és megtaláljanak bennünket azok, akik fantáziát látnak ebben a robbanásszerűen fejlődő technológiai területben. Végsősoron kiváló lehetőség számunkra, hogy hallassuk a hangunkat, és ha lépésenként is, de alakítsuk a jövő technológiai képét – mondta Balogh Tibor, a Holografika alapító ügyvezetője.

A 2006-os technológiai pionírok (Oldaltörés)


Biotechnológia és egészségügy
AgION Technologies – USA
Ahura Corporation – USA
Amyris Biotechnology – USA
DNA Genotek – Kanada
NitroMed – USA
Optos – Nagy-Britania
Ossur – Izland
TheraVitae – Izrael
XDx – USA

Energia
CMR Fuel Cell – Nagy-Britannia
Ecology Coatings – USA
Energy Innovations – USA
EnOcean – Németország
Innovalight – USA
Intelligent Energy – Nagy-Britannia
MBA Polymers – USA

Informatika
Altiris – USA
BitBand Technologies – Israel
Fortinet – USA
Holografika – Magyarország
Icera – Nagy-Britannia
Matrix Semiconductor – USA
MobileATM – Nagy-Britannia
Navio Systems – USA
Rosum Corporation – USA
Silicon Optix – USA
Tao Group – Nagy-Britannia
Telmap – Izrael
The Cloud Networks – Nagy-Britannia
Transmode Systems – Svédország
Uptek– USA
Varioptic – Franciaoszág
Voice.Trust – Németország
VoiceObjects – Németország
Voltage Security – USA


hvg.hu Tech

Virtuális ember, holografikus tárgyalás, gondolatvezérlés - már jönnek

A Roland Berger tanácsadócég és a Siemens közös tanulmánya az információs és kommunikációs technológia területén térképezte fel a globális trendeket. Eszerint már a közeljövőben megjelennek a virtuális emberek, elterjed a holografikus megbeszélés, a tekintettel vagy gondolattal vezérelhető számítógép, a digitális titkárság és a grid-technológia.

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

A Ráday utcába jár gyúrni Luke Evans

A Ráday utcába jár gyúrni Luke Evans

Stábja tagadja, hogy a horvát reality-sztár Borkaiékkal jachtozott

Stábja tagadja, hogy a horvát reality-sztár Borkaiékkal jachtozott