szerző:
hvg.hu

Gonosz megjegyzéseket kapsz, lelombozó tapasztalatokkal gazdagodtál, miközben hónapok óta nem találsz egyetlen valamirevaló állásajánlatot sem? Azon gondolkodsz, hogy feladod? Ne tedd! Fogadd meg tanácsainkat!

Joe Turner, a Yahoo! álláskereső rovatának szerzője jónéhány álláskeresőknek szóló könyvvel és 15 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött különös megállapításra jutott: az álláskeresőket maratoni futókhoz hasonlítja, az állásvadászattal járó megfeszített munkát pedig a hosszútávfutáshoz. A két szakma közötti legfőbb hasonlóságot abban látja, hogy a sportolóknak és az álláskeresőknek is kitartásra, türelemre van szükségük ahhoz, hogy a kitűzött célt elérjék.

Idézd fel magadban a célt, amelyet el akarsz érni!

Rajt, cél!
© sxc.hu
Hónapok óta kutatsz a megfelelő állás után? Interjúkra jársz, de soha nem hívnak vissza, esetleg az utolsó körben hasalsz el? Ne csüggedj! Ha nem látod az út végét, tudatosítsd magadban, hogy mit akarsz elérni. Ne légy megalkuvó: ahelyett, hogy rábólintanál  az első állásajánlatra, fontold meg, megéri-e, ha elvállalsz egy olyan munkát, ami esetleg homlokegyenest eltér eredeti szakmádtól.

Légy kitartó!

Ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon, tartja a mondás. Nem vagy törtető alkat, és rosszul viseled a sikertelenséget? Adj magadnak egy kis időt – például két hónapot – arra, hogy megtaláld a tökéletes állást! Ezalatt tegyél meg mindent: küldd el önéletrajzodat az összes szóba jöhető vállalatnak, jelenj meg minden állásinterjún, ahová hívnak, és érdeklődj ismerőseidnél, barátaidnál a kínálkozó munkalehetőségekről.

Töltődj fel!

Fordíts figyelmet arra is, hogy a megfeszített tempó – felvételi beszélgetések, cv-küldés, rohanás – közben újra és újra feltöltődj! Az elkeseredettség, a pesszimista hozzáállás („úgysem találok állást”) fáradtságból, túlhajszoltságból is adódhat. Mielőtt úrrá lenne rajtad a világvége-hangulat, lépj! Találkozz a barátaiddal, sétálj egyet vagy aludd ki magad, hogy aztán újult erővel vethesd bele magad a keresgélésbe.

Oltsd be magad a rosszindulatú megjegyzések ellen!

A negatív energiák, amelyek rosszakaróidból feléd áramlanak, rányomhatják bélyegüket tevékenységedre. Ne hagyd, hogy a gonoszkodó vagy lesajnáló megjegyzések lelombozzanak („ne aggódj, egyszer biztos találsz valami munkát”, „én is évekig kerestem, és most lubickolok a sikerben”). A harag, düh, irigység szintén rossz tanácsadó: ne az érzelmeid vezessenek! Háríts el magadtól minden kellemetlen emléket, elkeserítő élményt. Gondolj arra, hogy tapasztalataidnak hála, könnyebben veheted az akadályokat.

Kérj segítséget!

Nem tudod, hogyan kell önéletrajzot írni? Speciáls szakterületeden nehezen tudsz elhelyezkedni, ezért szeretnéd, ha az összes kínálkozó munkalehetőségről azonnal értesülnél? Fordulj szakemberhez: keress fel egy munkaközvetítő irodát vagy fejvadászt. Ha ezt nem engedheted meg magadnak, látogass ki a tavaszi és őszi egyetemi állásbörzékre, ahol díjmentesen kérhetsz tanácsot a szakemberektől.

hvg.hu Karrier

Tévhitek, amelyek megkeserítik az álláskeresők életét

Elkeseredett álláskeresők, kekeckedő interjúztatók, posztok, amelyekre ezreknek fáj a foga, ám csak egyvalaki kaphatja meg: az állásinterjúk feszült légköre ideális táptalaja a kiválasztást övező mendemondáknak, hiedelmeknek, elrettentő történeteknek. Most eloszlatunk néhány tévhitet.

hvg.hu Karrier

Állásinterjú élesben - oktató videóval

Jó lenne, ha tudnád, mi vár rád az állásinterjún? Milyen kérdésekkel bombáznak, és hogyan kell viselkedned, ha el akarod nyerni a megpályázott állást? Nézd meg videointerjúnkat!

hvg.hu Karrier

Trükkök: mivel édesítheti meg a főnök az első napot?

Sokat írtunk korábban az első munkanap nehézségeiről: félelmekről, benyomásokról, újdonságokról, amelyekkel az új kollégák első munkanapjukon megküzdenek. Ezúttal a munkaadóknak adunk ötleteket, hogyan segítsék át alkalmazottaikat az első akadályokon. Nem csak vezetőknek!

hvg.hu Karrier

Öt trükk, hogyan éld túl az első munkanapot

Az első munkanap mindenkinek az életében meghatározó. Az első benyomások, amelyeket munkahelyedről, kollégáidról szerzel, s amelyeket te keltesz másokban, befolyásolják boldogulásodat, sorsodat a cégnél. Hogyan készülj fel a legfontosabb megmérettetésre?

hvg.hu Karrier

Mit ne írj az önéletrajzodba?

Hónapokig munkanélküli voltál? Lelkes, ám tapasztalatlan állásvadász vagy, aki első munkahelyét keresi? Esetleg sokadik nekifutásra sem sikerült elhelyezkedned? Íme néhány ötlet, mit ne említs önéletrajzodban!

hvg.hu Karrier

Négy tipp szégyenlős álláskeresőknek

Gyakran egy udvarias gesztuson múlik - például egy rövid köszönőlevélen, amelyet az interjúztatónak küldesz a felvételi beszélgetés után -, hogy végül te leszel-e a befutó a sok jelentkező közül, akik az áhított állásra pályáztak. Hogyan sokszorozhatod meg esélyeidet, hogy végül te legyél a befutó? Öteletek.

Nem indult nyomozás a dunaharaszti gazda ellen, aki állítólag disznóval fajtalankodott

Nem indult nyomozás a dunaharaszti gazda ellen, aki állítólag disznóval fajtalankodott

Titkolja az Iparművészeti, mit adott kölcsön Orbán új irodájába

Titkolja az Iparművészeti, mit adott kölcsön Orbán új irodájába

Új néven, újra nekifutnak az e-jegyrendszernek Tarlósék

Új néven, újra nekifutnak az e-jegyrendszernek Tarlósék

Lovász László: Palkovics úr kiváló mérnök

Lovász László: Palkovics úr kiváló mérnök

Felügyelet alá vonná a brit törvényhozás a Facebookot, a büntetés sem kizárt

Felügyelet alá vonná a brit törvényhozás a Facebookot, a büntetés sem kizárt

Az RTL Klub bemutatta, milyen az, ha valaki meg akarja érteni a magyar családokat

Az RTL Klub bemutatta, milyen az, ha valaki meg akarja érteni a magyar családokat