szerző:
MTI

Közzétették a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján az új munkahelyek támogatására kiírt idei pályázat feltételeit, egy-egy munkahely létesítéséhez legfeljebb 1,5 millió forint nyerhető el, egy-egy pályázó 260 millió forinthoz juthat hozzá.

Alapesetben munkahelyenként legfeljebb 800 ezer forint a támogatás, de a hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken vagy régiókban ez növelhető 200 ezer forinttal, a leghátrányosabb kistérségekben, településeken további 200 ezer forinttal, amennyiben a pályázó regisztrált álláskeresőket alkalmaz újabb 200 ezer forinttal, ha pedig roma munkavállalókat, akkor újabb 100 ezer forinttal. Így érhető el munkahelyenként az 1,5 millió forintos támogatás.
   
A pályázónként alapesetben elnyerhető 80 millió forintos támogatás hátrányos helyzetű régiókban 160 millió forintra növelhető, legalább 300 új munkahely létesítése esetén további 100 millió forinttal. A pályázatokat február 18-tól április 4-ig lehet beadni. 
   
A pályázó cégeknek vállalniuk kell, hogy telephelyenként legalább 5 dolgozónak létesítenek munkahelyet. A létesített gyártó vagy szolgáltató kapacitást legalább 5 évig kell fenntartani, a kis- és közepes vállalatoknak ez a kötelezettség 3 évre szól. A vállalásban szereplő többletlétszámot legalább 3 évig, kis- és közepes vállalatoknál 2 évig  kell foglalkoztatni.
   
Általában a teljes fejlesztési összeg 25-50 százalékára nyerhető el támogatás, más állami támogatásokkal összeszámítva, attól függően, hogy a beruházást mely régióban valósítják meg. Ez a mérték közepes vállalkozásoknál 10 százalékponttal, kisvállalkozásoknál 20 százalékponttal növelhető. 
   
A támogatási keret az idén 2,3 milliárd forint. A 2007-ben rendelkezésre álló 1,8 milliárd forintból csaknem 2.000 új munkahely létrehozását vállalták a sikeres pályázók, a 2006-ban rendelkezésre álló 1,8 milliárd forintból 1.815 új munkahelyet hoztak létre. A 2005-ben rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintból 1.704 munkahely létesülhetett.
   
Az új munkahelyek létrehozásának ösztönzésére 2004-ben még jóval több pénzt szántak, akkor 3,6 milliárd forint állt rendelkezésre, 2003-ban pedig 5,6 milliárd forint, 2002-ben viszont kevesebb, 2 milliárd forint. Ezekből a támogatási összegekből 3.600, 5.500 illetve 2.200 új munkahely létesítését vállalták a támogatott cégek. 

MTI Karrier

Munkanélküliből vállalkozó

Támogatást nyerhetnek el azok a cégek és nonprofit intézmények, amelyek a nagy munkanélküliségű területeken a hátrányos helyzetű munkanélkülieket vállalkozás indításában integrátorként segítik, ehhez 107,5 millió forintos keretből gazdálkodhatnak.

MTI Karrier

A munkaerőhiány oka, hogy Ausztriában jobban megéri dolgozni

Szakemberhiánnyal küzd a nyugat-dunántúli régió, mert a határ menti magyarok szívesebben vállalnak munkát Ausztriában, mint itthon, a keleti térségbe viszont hiába jöhetnek megkönnyített feltételekkel a román munkavállalók, csak kevesen élnek a lehetőséggel – írta pénteken a Népszava.

MTI Karrier

Rákaptak a kölcsönzött munkavállalókra a cégek

Egyre nagyobb a cégek igénye a kölcsönzött munkavállalók iránt, erre utal az is, hogy míg 2002-ben 210 cég foglalkozott munkaerő-kölcsönzéssel, 2006-ban már 710. A kölcsönzött munkavállalók létszáma 2006-ban három és félszer volt több, mint 2002-ben.

Van 20 milliója lakásra? Csaknem hatszor nagyobbat kap érte vidéken, mint a fővárosban

Van 20 milliója lakásra? Csaknem hatszor nagyobbat kap érte vidéken, mint a fővárosban

„Pénteken történelmet írunk”: Izrael felküldi az első Hold-szondáját, Mózes első könyvéről nevezték el

„Pénteken történelmet írunk”: Izrael felküldi az első Hold-szondáját, Mózes első könyvéről nevezték el

Minden kivándorlás mögött van egy egyéni sors

Minden kivándorlás mögött van egy egyéni sors

Orbán ma Izraelbe repül

Orbán ma Izraelbe repül

Adok és kapok: ez a kellő hozzáállás a párkapcsolatban

Adok és kapok: ez a kellő hozzáállás a párkapcsolatban

Imádja, ha imádják: ilyenek az érzelmi kizsákmányolók

Imádja, ha imádják: ilyenek az érzelmi kizsákmányolók