szerző:
hvg.hu

Szabályos, korrekt önéletrajz, kifogástalan megjelenés, milliószor elismételt jótanácsok. Mi az, amit az állásvadászok nem hagyhatnak figyelmen kívül, és melyek azok az alapigazságok, amelyek fölött el lehet, sőt, néha el is kell siklani? Tippek szabályszegőknek.

„Az álláskeresők 95 százaléka betartja a szabályokat, megfogadja a jótanácsokat, az előírásoknak megfelelően viselkedik, öltözködik ” – összegezte az egyik amerikai álláskereső oldalnak Kevin Donlin, elismert szakember a felvételi beszélgetések tapasztalatait. „A többiek önmagukat egyedi módon igyekeznek eladni. Ha valaki kitör, és fittyet hány néhány szabályra, vonzóvá válhat a munkaadók számára” – teszi hozzá a szakember. Arra azonban nem árt figyelni, hogy a legfontosabb követelményeknek megfeleljen a pályázó. Vagy éppen ellenkezőleg?  Íme néhány „aranyszabály”, amelyet érdemes megszegni. 

Egyoldalas önéletrajz

© sxc.hu
Rövid, pontokba szedett, vázlatos önéletrajz, hogy az előszűrést végző HR-es rögtön átfuthassa a jelentkezők önéletrajzát, kiszűrve azokat, akik megfelelnek az előzetes elvárásoknak, és továbbjuthatnak a második körbe. A tanácsot a tapasztalatlan álláskeresők gyakran készpénznek veszik, és akkor is egyetlen oldalba zsúfolják önéletrajzukat, ha a terjedelme másfél-két oldal lenne. Ebben az esetben nem érdemes „spórolni” a hellyel, hiszen előfordulhat, hogy jelentéktelennek tűnő, ám a megpályázott munkakör szempontjából fontos információkat hagysz ki, csakhogy cv-d megfeleljen a formai követelményeknek. Mérlegelj, és ha úgy érzed, fölösleges információkat nem írtál önéletrajzodba, ám terjedelme másfél-két oldal – amely szakmai előmeneteled szempontjából a lényeges karrierállomásokat tartalmazza –, ne húzd meg! Ám csak azért, hogy önetrajzod dúsabbnak tűnjön, ne írj hozzá minden apróságot – félbehagyott tanfolyamot, meg nem szerzett nyelvvizsgát.

A tartalmas, ám a formai követelményeknek megfelelő önéletrajz sok esetben hátrányt jelenthet: ha például kreatív munkakörre jelentkezel, vagy grafikusi állást pályázol meg, jól jön, ha cv-d formáját a megszokottól eltérően alakítod: tükrözi személyiségedet, szakmai tudásodat és kreativitásodat.

Ne jelentkezz ahhoz a céghez, amelyik nem toboroz új munkatársat!

Sokan szem előtt tartják az intelmet, hogy csak meghirdetett pozícióra adják be önéletrajzukat. Ám előfordulhat, hogy a cégnél, ahol dolgozni szeretnél, épp nincs üresedés, vagy sosem hirdetnek meg széles körben egyes posztokat. Ha nincs állásod – ilyenformán veszítenivalód sincs –, felveheted a kapcsolatot a cég HR-esével, és érdeklődhetsz, a közelmúltban meghirdettek-e olyan posztot, ami téged érdekelne, illetve megkérheted, hogy amennyiben a szóba jöhető munkakörök valamelyikére új embert keresnek, téged is vegyen számításba. Megeshet, hogy a személyzetis ügyekért felelős kolléga elzavar, ám érdeklődésed – ha épp jókor vagy jó helyen – kis szerencsével eljuttathat egy állásinterjúig.

Ne jelentkezz egy állásra, ha nincs szakmai tapasztalatod!

Jóllehet a munkaadók a tökéletes jelöltet keresik: akinek megfelelő végzettsége, szakmai előélete van, az adottságok és a rátermettség nélkülözhetetlen, valamint az, hogy a munkaerő be tudjon illeszkedni és szerves része legyen a közösségnek. Valahol mindenkinek el kell kezdenie, ezért ne tántorítson el a jelentkezéstől, ha nincs több éves szakmai tapasztalatod, hacsak nem vezetői pozícióról van szó, ahol valóban nélkülözhetetlen a rutin. A gyakorlatot gyorsan meg lehet szerezni, ha megvannak a dolgozóban az alapvető készségek és képességek, amelyek az adott munkakör betöltéséhez szükségesek. Ráadásul a munkaadók negyvenhat százaléka az ösztöneire hallgat, amikor alkalmazottai felvételéről dönt – derül ki az egyik legnagyobb nemzetközi munkaerő-közvetítő cég, a Robert Half International felméréséből.

Soha ne mondj rosszat előző főnöködről!

Alapigazság, hogy nem célszerű az előző munkaadót rossz fényben feltüntetni  a leendő főnök előtt. Ám, ha nyomós okod volt rá, hogy felmondj – például zaklatott a munkaadód, vagy lelki terrorral tartott sakkban –, kendőzetlenül leendő főnököd elé tárhatod az igazságot. Ám arra ügyelj, hogy fortyogó indulatok nélkül, tárgyilagosan számolj be előző munkahelyeden elszenvedett sérelmeidről (még akkor is, ha dühös vagy). Az őszinteség kifizetődő, de csak akkor, ha valós tények húzódnak a háttérben, és azokat megfelelően tálalod: az igazságot mondod el, nem túlzol, nem szépíted a tényeket és stílusod is kifinomult. Ha vehemensen „kitálalsz” és leendő munkaadódon töltöd ki dühödet, keresztet vethetsz a megpályázott állásra.
hvg.hu Karrier

Hogyan találj fogást az interjúztatón?

A „döglött hal”- fogás, vagyis az erőtlen, határozatlan kézfogás sokat elárul az állásinterjún a jelölt jelleméről. Milyen a tökéletes bemutatkozás? A határozott, ám nem túl erős szorítás és a folyamatos szemkontaktus pozitív benyomást kelt az interjúztatóban. Tippek.

hvg.hu Karrier

Pikáns kalandok: hogyan ereszd ki a fáradt gőzt munka után?

A munka utáni társas összejövetel amellett, hogy csapatépítő, élvezetes is lehet: a kollégák kibeszélhetik az aznap történteket, sérelmeket, élményeket. Iszogatás egy közeli kiskocsmában? Bowling-csata, esetleg egy társasjáték a céges tárgyalóban? Ötletek a nap végére.

hvg.hu Karrier

Tabuk: mit ne ejts ki a szádon az állásinterjún?

Hiába a tökéletes önéletrajz, a referenciák, ha az interjúztatóra nem teszel jó benyomást. A túl közvetlen jelölt riasztóan hat, ahogy az indiszkrét jelentkező is, aki azonnal tudni akarja, a felvételi beszélgetésen nyújtott teljesítményével lekörözte-e versenytársait. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Öt halálos munkahelyi bűn

Össze vagy zárva egy harcos, egy irigy, egy önfejű, egy kapzsi és egy hanyag kollégával? Úgy érzed, néha a falra mászol tőlük? Vajon ők milyennek látnak téged? Tanácsok problémás mindennapokra.

Kereshetetlen formátumban adta ki a Századvég tanulmányait a Miniszterelnöki Kabinetiroda

Kereshetetlen formátumban adta ki a Századvég tanulmányait a Miniszterelnöki Kabinetiroda

Fantasztikus győzelem a kézilabda-Eb-n: "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gondolt erre valaki"

Fantasztikus győzelem a kézilabda-Eb-n: "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gondolt erre valaki"

Kötbérfizetés után már szabad emlékezni az elhurcolt pápai zsidókra

Kötbérfizetés után már szabad emlékezni az elhurcolt pápai zsidókra

Kirúgták a biztonsági őrt, aki megütött egy taxist Ferihegyen

Kirúgták a biztonsági őrt, aki megütött egy taxist Ferihegyen

Megjött a Microsoft új, Chromium-alapú böngészője, innen már le is töltheti

Megjött a Microsoft új, Chromium-alapú böngészője, innen már le is töltheti

Négy-öt éven belül lecserélik a MÁV kocsiparkjának jelentős részét

Négy-öt éven belül lecserélik a MÁV kocsiparkjának jelentős részét