szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új szakok beindításával bővül Erdélyben a magyar nyelvű felsőfokú oktatás.

A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) néhány új magyar nyelvű szakra is várják a jelentkezőket. Magyar nyelven ősztől induló várostanulmányi, társadalommarketing, művelődésszervezői, illetve a római katolikus teológián a hittudományi, valamint a gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozaton a geodézia szak.
 
A korábbi évtizedekhez hasonlóan a BBTE bölcsészkarán is van újdonság. Mostantól a más nyelvekkel nem társított, egyszakos magyar nyelv és irodalom szakra is lehet jelentkezni - mondta Magyari Tivadar, a BBTE rektor-helyettese a Krónika című kolozsvári napilapnak, amely pénteki számában közöl összeállítást az új szakokról.
 
Magyari Tivadar elmondta, hogy az új szakokon egyelőre csak nappali tagozat működik. Távoktatásos képzés csak a már létező, bejáratott szakokon lehetséges. Hozzátette, hogy a tervektől eltérően egyelőre nem indítják el a magyar nyelvű muzeológia szakot, mivel azt még nem sikerült jóváhagyatni. A BBTE karain összesen 4300 hely jut a nappali tagozatos elsőéveseket, ebből 1100-at a magyarul tanulni óhajtók foglalhatnak el.

A nagyváradi központú Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) európai szociálpolitikák, valamint multikulturális és interkulturális kommunikáció címmel indul két mesterképzés az ősszel. Két másik tervezett magiszteri kurzus – filozófia a nyilvános térben, illetve kortárs politikai filozófia – engedélyeztetésére még várnak, s amennyiben őszig ez megtörténik, azokra is meghirdetik a felvételit.
 
A Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen beindították a magyar nyelvű táncművészeti szakot, valamint a Kárpát-medencében itt indul első ízben mester szintű drámaíróképzés.
 
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Dávid László arról számolt be a lapnak, hogy a napokban várhatóan jóváhagyják a számítógépes modellezés és tervezés, illetve az elektronika és távközlés szakot is.

MTI Karrier

"Egyetemi bumm": mi a helyzet Erdélyben?

Az előrejelzések szerint idén 40 százalékkal kevesebb diák jelentkezhet az erdélyi magyar egyetemekre, mint az utóbbi években, ennek ellenére mégis elmarad az évek óta előrejelzett egyetemi létszámválság - írta az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján pénteken, a Romániában a jövő héten kezdődő egyetemi felvételik és beiratkozások előtt.

UEFA a térdelésről: Arra kérjük a nézőket, mutassanak tiszteletet

UEFA a térdelésről: Arra kérjük a nézőket, mutassanak tiszteletet

Áramot vezetett feleségébe, majd késsel akarta leszúrni

Áramot vezetett feleségébe, majd késsel akarta leszúrni

Mészáros Lőrinc: Aki azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat

Mészáros Lőrinc: Aki azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat