szerző:
hvg.hu

Melyek a legrosszabb ajándékok, amelyekkel egy cég meglepheti munkavállalóit? A Portfolio.com összeállított egy tízes listát a haszontalan, érdektelen, személytelen „figyelmességekről”.

Céges meglepetések
A Portfolio.com legrosszabb vállalati ajándékokról összeállított listáját - a megkérdezett munkavállalók véleménye alapján - a céges logóval ellátott ajándéktárgyak vezetik. Ilyen a céges naptár, a toll, a kávésbögre, vagyis az úgynevezett „repiajándékok”. A megszokottól eltérő, személyes jellegű, logóval díszített tárgyakról sincsenek jó véleménnyel a megkérdezett dolgozók: ilyen a törölköző, a vécéülőke vagy éppen a papírzsebkendő-tartó. „A karácsonyi ajándékozás ne arról szóljon, hogy még ilyenkor is a céget helyezzük előtérbe” - indokolják a fanyalgók.

Romlandó étel-ital
Számos közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a dolgozók a gyorsan romló ételeket sem kedvelik: a déligyümölcs kosár - néhány rohadt darabbal -, az avas dió, mogyoró vagy mandula, a régi kávé, az ecetes bor nem örvend osztatlan sikernek: ezekkel csak gond van. A megkérdezettek szerint az a baj a romlandó élelmiszerekkel, hogy a főnök általában nem személyesen válogatja össze a kosár tartalmát - rendeli, vagy kész pakkot vesz -, így nem látja, hogy a tartalma milyen állagú. Ebbe a kategóriába tartoznak még a fonnyadó vágottvirág-csokrok, a haldokló - kiszáradt, kórokozók által megtámadott, bogaras, tetves - cserepes növények. A felmérés szerint a gyümölcskenyér az egyik legrosszabb ajándék, amit a főnök adhat.

Drága smukk
Egyes megkérdezettek nehezményezik, hogy felettesüktől drága ékszert kaptak ajándékba - nyilván jónéhányan nem értenek egyet a kitüntetettekkel -, hogy mutassák, mennyit is érnek a cégnek. Ők azért „reklamálnak”, mert az ajándékozás után pár héttel kaptak egy e-mailt, hogy az adóbevallásukban tüntessék fel az ékszert, csecsebecsét mint jövedelemhez kapcsolódó tételt.

Részvénycsomag
A kilencvenes években az ajándékba kapott vállalati részvények még osztatlan sikert arattak, manapság a megkérdezett dolgozók egy része nem örül, ha részvényeket kap, mert ezek egy része év végére jócskán veszít értékéből, vagy éppen értéktelen lesz (természetesen vállalattól és részvényektől függ mindez).

Zsákbamacska. Tetszik? Nem teszik?
© sxc.hu
Olcsó ajándékok
A filléres ajándékokkal sem tudnak mit kezdeni a dolgozók: a felmérés szerint az olcsó műanyag tollak, kulcstartók, irodaszerek hasznosak ugyan, de nem kell alkalomhoz kötni a kiosztásukat. Akad azonban olyan is, aki úgy véli, hogy „ajándék lónak ne nézd a fogát”, és szívesen fogad még egy ceruzát is.

Ruhanemű, egy méretben
Számos cégnél ajándékoznak egyenpólót, egyennadrágot vagy egyéb ruhadarabot, például baseballsapkát, sálat. A megkérdezettek többsége azért nem kedveli ezeket, mert amellett, hogy mindenki ugyanolyat kap, vagyis nem személyre szabott ajándékról van szó, általában egy vagy két méretben, egy színben készülnek, így még ha akarják sem biztos, hogy viselni tudják.

Haszontalan, kínos meglepetések
Számos használati tárgyat nem illik ajándékba adni olyannak, akit nem ismerünk igazán. Az általános vélekedés szerint ilyen az illatszer vagy a fehérmű. Céges ajándékozásnál a felmérés szerint totális melléfogás a hajkefe vagy fésű a kopasz férfi alkalmazottaknak, a húsféle a vegetáriánusoknak, vagy éppen a súrolószer konyhai edények tisztán tartására.  

Jótékonykodás, megbízásból
Egyes cégek felszólítják alkalmazottaikat, hogy adományozzanak kisebb-nagyobb összeget. Ennek egyik formája a dolgozónak ajándékba adott malacpersely, melybe az egyes szervezeteknek gyűjtött pénz tárolható - egészen a felajánlásig. Sokan kifogásolják, hogy ne adakozzon a cég a nevükben, hadd döntsék el maguk, hogy kin, hogyan segítenek.

Néhányan azt mondják, a rossz ajándékoknál még az is jobb, ha nem kapnak semmit. Azok azonban, akik végül így járnak, gyakran azt kifogásolják, hogy a cég semmit nem ad a dolgozónak. Nézőpont kérdése tehát, kinek mi a jó.

"Tűrje fel az ingujját!" – a mesterséges intelligencia megtanulta, kinek mi áll jobban

"Tűrje fel az ingujját!" – a mesterséges intelligencia megtanulta, kinek mi áll jobban

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Radar360: A nap, amikor Borkai kilép a Fideszből

Radar360: A nap, amikor Borkai kilép a Fideszből

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes