szerző:
hvg.hu

Informatikus? Könyvelő? Nővér? Melyek azok a szakmák, amelyekben a pályakezdő diplomások leginkább el tudnak helyezkedni 2010-ben? Külföldi és hazai kitekintés.

Száz humánerőforrás-menedzsmenttel foglalkozó szakembert kérdezett meg a munkaerő-kiszervezéssel és tanácsadással foglalkozó Challenger, Gray&Christmas cég Amerikában arról, hogy melyek lesznek a piacképes diplomák 2010-ben, vagyis a pályakezdők közül kik és melyik szektorban tudnak majd a legkönnyebben elhelyezkedni.

A felmérésből az derült ki, hogy az Egyesült Államokban jelenleg az egészségügy területén elhelyezkedni vágyó, diplomás pályakezdők a legkelendőbbek. Négyből egy megkérdezett szerint ez a legérzékenyebb szektor, itt a legnagyobb a szakképzett munkaerő - leginkább nővérek, fizikoterapeuták, gyógyszerészek és mentősök - iránti kereslet. Egy nővér fizetése évi 47 ezer dollár (körülbelül 10,5 millió forint).

Kapósak az üzleti egyetemeken, főiskolákon végzett szakemberek is, az e területen elhelyezkedő pályakezdők fizetése átlagosan évi 42 ezer dollár (körülbelül 9,5 millió forint) körül alakul. A harmadik legnépszerűbb terület az informatika, a kezdő informatikusok fizetése átlagosan 54 ezer dollár (12 millió forint) évente. A negyedik helyen a diplomás könyvelők és pénzügyi szakemberek állnak: előbbiek fizetése 48 ezer dollár (10,7 millió forint), míg utóbbiak átlagosan 49 600 dollárt (11 millió forintot) keresnek az első években.

A mérnöki diplomával rendelkező pályakezdők csak ötödik helyen állnak a felmérésben résztvevők szerint. Egy mérnök-informatikus átlagosan 60 800 dollárt (13 millió 600 ezer forintot) keres, egy gépészmérnök 58 ezer dollárt, míg egy olajipari mérnök átlagos fizetése 61 ezer dollár. A mérnököket az értékesítők követik: egy kezdő átlagos fizetése ezen a területen 42 500 dollár körül alakul Amerikában. (A bérekre vonatkozó adatok az elhelyezkedési lehetőségeket, juttatásokat figyelemmel kísérő National Association of Colleges and Employers fizetési felmérésén alapulnak.)

©

Mi a helyzet itthon?

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) 2010. első negyedévére vonatkozó országos munkaerő-gazdálkodási felméréséből az derült ki, hogy átlagot (1,8 százalékot) meghaladó létszámbővítést az információ és kommunikáció, az adminisztratív szolgáltatások, a közigazgatás, a mezőgazdaság, az építőipar, az energiaipar, a víz- és hulladékgazdálkodás területén, valamint a tudományos és műszaki területen, és a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásával foglalkozó iparágakban terveznek a munkaadók. Az ÁFSZ adatai szerint azok a cégek, amelyek jelenleg is alkalmaznak pályakezdőket, 2010-ben leginkább a kereskedelmi, vendéglátóipari, vas- es fémipari, műszaki es természettudomanyi területen számítanak majd a pályakezdőkre.

Idén is keresettek lesznek a gépész-, villamos-, vegyész- és környezetmérnökök, az informatikusok és a könyvelők, viszont a kommunikáció, marketing, közgazdaság, jog területén elhelyezkedni vágyóknak már nehezebb dolguk lesz, mert ezek a szektorok 2009-ben is telítettek voltak -  írta a hiányszakmákról szóló cikkében - munkaerő-toborzással foglalkozó szakemberek véleményét összegezve - a HVG.

A pénzügyi területen elhelyezkedő friss diplomások átlagosan 299 ezer forintot, az ipari termelésben résztvevők 250 ezer forintot, míg az egészségügyben dolgozók és a gyógyszeriparban elhelyezkedők átlagosan 235 ezer forintot kereshetnek havonta - derül ki a Merces diplomás és érettségizett pályakezdők bérét összehasonlító friss felméréséből. Adataik szerint az IT-tanácsadók pályájuk elején átlagosan bruttó 344 ezer forinttal, míg a szoftvermérnökök 336 ezer forinttal számolhatnak havonta. A pályakezdő banki pénzügyi elemzők 320 ezer forinttal kalkulálhatnak, míg a friss diplomás gépészmérnökök 255 ezer forintot, az építészmérnökök pedig 189 ezer forintot vihetnek haza optimális esetben. A pályakezdő gyógyszerészek bérét ez első időkben átlagosan 256 ezer forintra becsülik, míg az orvosi területen elhelyezkedőkét átlagosan havi 150 ezerre (kivéve a fogorvosok bérét, ami ennél magasabb). A diplomás könyvelők 218 ezer forintos kezdő fizetéssel számolhatnak. Hogy ténylegesen milyen bért sikerül kialkudniuk a pályakezdőknek, több tényezőtől is függ. Számít a befogadó cég anyagi és piaci helyzete, ahogy a megszerzett diploma értéke is (nem mindegy, hogy melyik intézmény bocsátotta ki).

 

 

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

Elvitte a Boeing profitjának felét a 737 MAX-ok miatti veszteség

Elvitte a Boeing profitjának felét a 737 MAX-ok miatti veszteség

Mi értelme van olyan könyvet írni, amit csak 100 év múlva olvashatunk el? – Knausgård megmondja

Mi értelme van olyan könyvet írni, amit csak 100 év múlva olvashatunk el? – Knausgård megmondja

Időmilliomosoknak: itt a Disney+ mindent mutató, 3 órás beharangozó videója

Időmilliomosoknak: itt a Disney+ mindent mutató, 3 órás beharangozó videója

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"