szerző:
MTI

Az idénymunkások foglalkoztatásról a szeptemberi bevallást hétfőig kell elkészíteniük a munkaadóknak az adóhatóság számára - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara (MA) közleményében.

augusztus elsejétől hatályos egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény értelmében az adóhatósághoz bejelentett alkalmazottak adatait a munkaadóknak nyilván kell tartaniuk és a foglalkoztatottakról, valamint a részükre kifizetett bérek utáni járulék/közteher/ összegéről a tárgyhónapot követő hónap 12-ig a bevallást is el kell készíteni. A járulékokat pedig ezzel egyidejűleg kell megfizetni. Mivel szeptember 12. vasárnapra esik, ezért a törvény értelmében a bevallást legkésőbb szeptember 13-án, hétfő éjfélig kell benyújtani az adóhatósághoz. Ez a fizetés legkésőbbi időpontja is.

A közteher a mezőgazdasági idénymunkások esetében nem százalékos mértékű, hanem fix összegű, naponta 500 forint személyenként. Attól függően, hogy hány napot vett részt a munkában a dolgozó, erről az összegről kell az adott hónapban munkavállalónként és összesített formában is a bevallást elkészíteni, és az így számított járulék összegét megfizetni.

A bevallást minden munkaadónak elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül kell teljesítenie, az adóhatóság által erre a célra rendszeresített 1008-as jelű bevallási nyomtatványon. Az egyszerűsített foglalkoztatás megkezdése előtt ugyanis minden munkaadónak regisztrálnia kellett az ügyfélkapun keresztül. Papír alapú bevallást csak a termelők nagyon szűk köre teljesíthet. Ezt azok tehetik meg, akik egész év folyamán más alkalmazottat nem foglalkoztatnak, csak mezőgazdasági idénymunkást, és áruértékesítést sem végeznek. Ez esetben a bevallást az 1008E számú nyomtatványon kell teljesíteni, amely az adóhatóság honlapjáról kinyomtatható, vagy a postahivatalokban beszerezhető. A papír alapú bevallást is havonta, a tárgyhót követő 12-dik napig kell benyújtani.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján nem jogosultak a kedvezményes közteher-befizetésre azok a munkaadók, akik a tárgyhónapban 300 ezer forintot, vagy azt meghaladó összegű adó vagy járuléktartozást halmoztak fel.  Mindaddig nem élhetnek a kedvezménnyel, amíg tartozásukat ki nem egyenlítik -olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

MTI Vállalkozás

Alkalmi munka: mikor nem kell szja-t fizetni?

A gyakorlatban is bemutatta az idénymunkások bejelentésének egyszerűségét és gyorsaságát Nagy Anna kormányszóvivő az augusztus 1-jén életbe lépett jogszabályról tartott kihelyezett sajtótájékoztatón, a Pest megyei Alsónémedi határában az ABO Agrestis Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) telephelyén.

Vállalkozás

Alkalmi munka: megoldatlan kérdések, milliós bírságok

Az alkalmi- és idénymunka csökkentett közteher- és adminisztrációs terhei végre vonzóbbá tehetik ezt a foglakoztatási módot. Néhány rendezetlen szabály, mint amilyen az éjszakába nyúló munkavégzés is - súlyos bírságok kiszabásához vezethet. Összefoglaló arról, amit az idénymunkát érintő változásokról tudni kell.

Kína, Banglades, Törökország – Egyelőre nagyon nem magyar a 2Rule

Kína, Banglades, Törökország – Egyelőre nagyon nem magyar a 2Rule

Csótánycsalád élt egy kínai férfi jobb fülében

Csótánycsalád élt egy kínai férfi jobb fülében

Öt ember halt meg balesetben a hétvégén

Öt ember halt meg balesetben a hétvégén

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Végzett az Iszlám Dzsihád parancsnokával az izraeli hadsereg

Végzett az Iszlám Dzsihád parancsnokával az izraeli hadsereg

Sokkal gyorsabban lehet jogosítványhoz jutni

Sokkal gyorsabban lehet jogosítványhoz jutni