szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idénymunkások foglalkoztatásról a szeptemberi bevallást hétfőig kell elkészíteniük a munkaadóknak az adóhatóság számára - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara (MA) közleményében.

augusztus elsejétől hatályos egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény értelmében az adóhatósághoz bejelentett alkalmazottak adatait a munkaadóknak nyilván kell tartaniuk és a foglalkoztatottakról, valamint a részükre kifizetett bérek utáni járulék/közteher/ összegéről a tárgyhónapot követő hónap 12-ig a bevallást is el kell készíteni. A járulékokat pedig ezzel egyidejűleg kell megfizetni. Mivel szeptember 12. vasárnapra esik, ezért a törvény értelmében a bevallást legkésőbb szeptember 13-án, hétfő éjfélig kell benyújtani az adóhatósághoz. Ez a fizetés legkésőbbi időpontja is.

A közteher a mezőgazdasági idénymunkások esetében nem százalékos mértékű, hanem fix összegű, naponta 500 forint személyenként. Attól függően, hogy hány napot vett részt a munkában a dolgozó, erről az összegről kell az adott hónapban munkavállalónként és összesített formában is a bevallást elkészíteni, és az így számított járulék összegét megfizetni.

A bevallást minden munkaadónak elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül kell teljesítenie, az adóhatóság által erre a célra rendszeresített 1008-as jelű bevallási nyomtatványon. Az egyszerűsített foglalkoztatás megkezdése előtt ugyanis minden munkaadónak regisztrálnia kellett az ügyfélkapun keresztül. Papír alapú bevallást csak a termelők nagyon szűk köre teljesíthet. Ezt azok tehetik meg, akik egész év folyamán más alkalmazottat nem foglalkoztatnak, csak mezőgazdasági idénymunkást, és áruértékesítést sem végeznek. Ez esetben a bevallást az 1008E számú nyomtatványon kell teljesíteni, amely az adóhatóság honlapjáról kinyomtatható, vagy a postahivatalokban beszerezhető. A papír alapú bevallást is havonta, a tárgyhót követő 12-dik napig kell benyújtani.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján nem jogosultak a kedvezményes közteher-befizetésre azok a munkaadók, akik a tárgyhónapban 300 ezer forintot, vagy azt meghaladó összegű adó vagy járuléktartozást halmoztak fel.  Mindaddig nem élhetnek a kedvezménnyel, amíg tartozásukat ki nem egyenlítik -olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

MTI Vállalkozás

Alkalmi munka: mikor nem kell szja-t fizetni?

A gyakorlatban is bemutatta az idénymunkások bejelentésének egyszerűségét és gyorsaságát Nagy Anna kormányszóvivő az augusztus 1-jén életbe lépett jogszabályról tartott kihelyezett sajtótájékoztatón, a Pest megyei Alsónémedi határában az ABO Agrestis Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) telephelyén.

Vállalkozás

Alkalmi munka: megoldatlan kérdések, milliós bírságok

Az alkalmi- és idénymunka csökkentett közteher- és adminisztrációs terhei végre vonzóbbá tehetik ezt a foglakoztatási módot. Néhány rendezetlen szabály, mint amilyen az éjszakába nyúló munkavégzés is - súlyos bírságok kiszabásához vezethet. Összefoglaló arról, amit az idénymunkát érintő változásokról tudni kell.

Uniós oltalmat kapott két "Balatoni hal"

Uniós oltalmat kapott két "Balatoni hal"

Miért nem szimatoltatjuk ki kutyákkal a Covidot, ha egyszer alkalmas rá az orruk?

Miért nem szimatoltatjuk ki kutyákkal a Covidot, ha egyszer alkalmas rá az orruk?

Enne, inna a Puskásban? Legyen elég pénz a számláján!

Enne, inna a Puskásban? Legyen elég pénz a számláján!