szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aáry-Tamás Lajos ombudsman azzal indokolta a vizsgélat indítását, hogy Magyarországon folyamatosan növekszik az ilyen gyermekek száma.

Az oktatási jogok biztosának hivatala több évig tartó országos vizsgálatot indít a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatási helyzetének felmérésére. Aáry-Tamás Lajos ombudsman  ezt azzal indokolta hétfői, Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján, hogy Magyarországon folyamatosan növekszik az ilyen gyermekek száma.

Az oktatási ombudsman a Debreceni Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonában tett látogatásán elmondta, hogy munkatársai legalább két éven át tartó párbeszédet folytatnak majd a témában szakemberekkel, egyházakkal és civil szervezetekkel. Aáry-Tamás Lajos - mint kifejtette - az elmúlt tizenegy évben azt látta, hogy ezen a területen sok szakember figyelemre méltó eredményeket ért el.

Fontosnak nevezte a magyarországi tapasztalatok összegyűjtését annak érdekében is, hogy lehetőleg senki ne maradjon ki az oktatási rendszerből, mert "senkiről nem mondhatunk le, mindenki fejleszthető". Az oktatási ombudsman szeretné, ha felerősödne az országos párbeszéd, s közpolitikai üggyé válna a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése.   

Aáry-Tamás Lajos szerint a magyarországi egyházaknak, köztük a Magyarországi Református Egyháznak van válaszuk ezekre a kérdésekre, akár teológiai válasza is, amit nagyszerű szakmai munkával kapcsolnak össze. Az oktatási ombudsman elismeréssel szólt a debreceni Immánuel otthonban folyó fejlesztőmunkáról.

Győri Zsófia, az Immánuel intézet vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: nappali intézményükben hetvenhat, 6 és 36 év közötti gyermek és fiatal felnőtt, köztük 36 súlyosan, halmozottan sérült fejlesztését-oktatását, komplex nappali ellátását végzik. A szakember szerint a legkritikusabb azoknak a helyzete, akik koruknál fogva kikerülnek az intézményből, mert a súlyosan, halmozottan sérült felnőttek ellátása jelenleg nem megoldott az országban.

Mi lesz a szájról olvasókkal a maszkok idején?

Mi lesz a szájról olvasókkal a maszkok idején?

Az érettségi időpontja részletkérdés, vannak ennél nagyobb problémák is

Az érettségi időpontja részletkérdés, vannak ennél nagyobb problémák is

Így gyógyítják a koronavírusos betegeket Spanyolország egyik legnagyobb kórházában – videó

Így gyógyítják a koronavírusos betegeket Spanyolország egyik legnagyobb kórházában – videó