szerző:
hvg.hu

Hogyan lehet az áfát visszaigényelni az áruszállításnál? Lehet-e szabadon munkát vállalni Ausztriában? Egyéni vállalkozások tevékenykedhetnek-e Ausztriában? Van-e igény IT-szolgáltatásra Ausztriában? A hvg.hu exportguruja válaszol.

1. Hogyan lehet az áfát visszaigényelni az áruszállításnál?

Az EU belső piacán létrejött szolgáltatás vagy termékeladás után a számlára az EU nemzetközi forgalmi adószámot (Umsatzsteueridentifikationsnummer, UID Nummer angolul VAT-Number) rá kell írni.  Ezt a nemzetközi adószámot a mindenkori nemzeti adóhatóságok adják ki és azt külön kérvényezni kell. Magyar kereskedőnek a magyar adóhivatalnál kell kérnie, egy osztrák üzletembernek pedig az osztrák adóhatóságnál. A nemzetközi adószám első két betűje mindig jelzi az országot, ahol a vállalkozó adózik.

Magyar-osztrák viszonylatban történő termékértékesítés esetén áfafizetési kötelezettség nem keletkezik, ha a magyar eladó rendelkezik az osztrák vevő UID (EU adószám) számával, és igazolják, hogy a termék elhagyta Magyarországot. Beszerzésnél kizárólag a vevő és az eladó  EU adószámával ellátott számla alapján lehet az adóvisszatérítést igényelni, valamint a terméket ténylegesen el kell juttatni a másik tagországba. Az általános forgalmi adó (Umsatzsteuer ) Ausztriában általában 20, illetve egyes termékeknél 10 százalék. Az APEH honlapján ellenőrizhető, hogy egy adott számlán szereplő  „UID Nummer” mögött áll-e ténylegesen adóalany, az EU honlapján pedig az adószám alapján a cég is lekereshető. 
 
3. Milyen a fizetési morál Ausztriában?

Az osztrák gazdaságban a fizetési fegyelem általában jó ennek ellenére az utóbbi időben kissé romlott, a cégcsődök, felszámolások, a behajthatatlan követelések száma enyhén növekedett. Ezért a felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az üzletkötés során törekedjenek a pénzügyi biztonságra, leendő (vagy jelenlegi) partnercégük pénzügyi helyzetét folyamatosan ellenőrizzék. Amennyiben az osztrák cégekkel jelentősebb vagy tartósabb üzleti kapcsolatba kívánnak lépni - feltéve, hogy nem nemzetközileg is ismert és elismert cégekről van szó - javasoljuk az erre szakosodott cégektől (Kopint-Datorg Budapest, Kreditschutzverband, Dun & Bradstreet Informations Services GmbH stb.) megfelelő céginformációt beszerezni. Javasolt az üzletkötések során a fizetés biztosítása (pl.akkreditív nyitással) és  az u.n. „nyitva szállítás” elkerülése.

4. Lehet-e szabadon munkát vállalni Ausztriában?

Jelenleg még nem.  Ausztria a munkaerőpiacán (maximum 7 éves időszakra) átmeneti intézkedéseket vezetett be, amely szerint a magyar munkavállalók -  bizonyos kivételtől eltekintve csak engedéllyel végezhetnek munkát Ausztriában. Osztrák-magyar viszonylatban nincs a  németországihoz hasonló kétoldalú megállapodás sem a vállalkozási  szerződés keretében  végzett tevékenységre az építőipar, ipari tisztítás, belső dekoráció szektorokban.

A munkavállalók kiküldésével végzett határon átnyúló szolgáltatás meghatározott feltételekkel végezhető: a  liberalizált szektorban a munkavállalók számára beszerzett  uniós kiküldetési igazolás birtokában, az érzékeny  (ilyenek a kertészeti szolgáltatások, természetes kövek megmunkálása, acél-és könnyűfémszerkezetek szerelése, építőipar és kapcsolódó iparágak, őrző-védő szolgáltatás, épületek és közlekedési eszközök takarítása, szociális szolgáltatások) szektorban csak munkavállalási engedéllyel vagy kiküldetési enngedéllyel dolgozhatnak.

Az építőiparra nem adható ki kiküldetési engedély. Bővebb információ olvasható a feltételrendszerről  az osztrák munkaügyi hatóság, illetve az osztrák kamara honlapján, magyar nyelven tájékoztatást nyújt a bécsi Külgazdasági Szakdiplomáciai  Szolgálat (KGSZ).  A gyakornokokra és a határmenti ingázókra vonatkozóan évente  meghatározott kvótát biztosító kétoldalú egyezmények léteznek, magyar részről illetékes a Vas Megyei Munkaügyi Központ.

5. Hogyan vehet részt a magyar vállalkozó egy ausztriai vásáron, illetve kiállításon?

Tradicionálisan használatos piacszerzési és kapcsolatteremtő helyek az osztrák helyi, nemzetközi és országos vásárok. A bemutatásuk német nyelvű nemzetközi honlapon érhető el,  emellett a nagyobb városok vásárközpontjai saját honlappal rendelkeznek ilyen például Bécsben a Reed Messe Wien, ahol a magyarországi cégek megjelenése támogatott. Erről és a jelentkezés módjáról az ITDH honlapján olvasható tájékoztató.

6. Honnan értesülhet a magyar vállalkozó az osztrák  üzleti lehetőségekről?

Általános információk az osztrák  kamara által működtetett rendszeren megjelenített díjmentes ajánlatokból és keresletekből ezen a  honlapon. A bécsi Külgazdasági Szakdiplomáciai  Szolgálatnál  és az ITDH Üzleti Hírekből

7. Van-e IT szolgáltatásra igény Ausztriában ?

Igen. Információ olvasható a szektorról például a oldalon, ugyanott megrendelhető az IT Business  in Österreich 2005 c. kiadvány, amely az osztrák IT iparról áttekintést nyújt.(egy  2004. évi mintapéldányt az ITDH-nak átadtunk ).

8. Egyéni vállalkozások tevékenykedhetnek-e Ausztriában?

Igen. Ehhez iparűzési jogosultságot kell szerezni, - a szabályozott szakmákban a szakmai képességet igazolni kell. Követelmény továbbá egyes szektorokban, hogy a kisiparos legalább 6 évig önálló vállalkozást vezessen, vagy üzemvezetőként álljon alkalmazásban. Feltétel az osztrák mestervizsgával egyenértékű képességvizsga letétele, és elismertetése. Magyar egyéni vállalkozó egymaga határon átnyúló tevékenységet is végezhet, de a szabályozott szakmákban előzetesen be kell szereznie az osztrák gazdasági és munkaügyi minisztériumtól az erre vonatkozó jogosultságot  Magyar munkavállalók bevonása engedélyköteles. Részletes információ az osztrák kamara honlapján, illetve magyar nyelven a bécsi Külgazdasági Szakdiplomáciai  Szolgálatnál  (KGSZ) szerezhetó be.

Puchné Székely Katalin és Gombai Nagy Károly

  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Halálra gázolt a vonat egy embert Vácnál

Halálra gázolt a vonat egy embert Vácnál

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?

A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?