Miért veszélyes halogatni a digitalizációt? Cégvezetőként ezeket érdemes átgondolnia!
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Az élelmiszeripar struktúráját hármas tagozódás jellemzi, a...
Az élelmiszeripar struktúráját hármas tagozódás jellemzi, a fogyasztók, a gyártók és a kiskereskedelmi szereplők együtt határozzzák meg az ágazatban zajló folyamatokat. A különböző szereplők fajlagos súlya és befolyása időről időre változik, de a "triumvirátus" minden egyes tagja hatással van arra, hogy merre fejlődik a szektor - derül ki a Deloitte Touche Tohmatsu jelentéséből.
Szofisztikált fogyasztók
Az élelmiszeripar jövőjét ezzel együtt mindenek előtt a fogyasztók irányítják majd a következő években is, így mindenképp érdemes végiggondolni, hogy miképp változhatnak a fogyasztói szokások és preferenciák középtávon. A Deloitte elemzése szerint a fogyasztók már ma is kifejezetten szofisztikáltak, azaz képesek a mínőség-ár kapcsolat értelmezésére és a marketingüzenetek szűrésére is, a holnap fogyasztójáról pedig biztos állítható, hogy még inkább ez lesz rá a jellemző.
A vállalatvezetők és fogyasztók megkérdezésével készített felmérés szerint a legfontosabb fogyasztó trend minden bizonnyal az egészségügyi kérdések felértékelődése lesz, de mindenképp érdemes lesz figyelni a minőség előtérbe kerülésére és a fogyasztással kapcsolatos kényelmi szempontok felértékelődésére is
A fogyasztók szemében egyre nagyobb jelentősége van az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos etikai szempontoknak - itt elsősorban a környezeti és a társadalmi vetületeket lehet kiemelni. Ebből adódóan arra lehet számítani, hogy a gyártók és a kiskereskedők is komoly erőforrásokat mozgatnak majd meg ebben az irányban, azaz jó eséllyel a kommunikációban szerepet kap majd, hogy melyik társaság milyen eredményeket ért el a szemétkezelés, az energiahatékonyság, az áruszállítás, illetve a károsanyagkibocsátás terén.
Előtérbe kerül a társadalmi aspektus
A szakértők szerint komoly változásra lehet számítani a vízhasználat terén, a tiszta ivóvíz ugyanis egy ritka erőforrássá válik, és felértékelődés előtt áll. A víz elérhetősége minden bizonnyal jelentős hatással lesz az élelmiszertermelési stratágiára is.
Az állattartási kérdések szintén stratégiai jelentőségűvé válhatnak, azaz a fogyasztók számára elsődleges jelentőséggel bír majd, hogy az elfogyasztott állati eredetű élelmiszerek milyen környezetbnől származnak. Számítani lehet arra is, hogy a fogyasztók egyre komolyabb prémiumot fizetnek majd a jobb minőségű, ellenőrízhető származású és megfelelő standardok alapján tenyésztett állatokból származó termékekért., sőt, az is valószínűsíthető, hogy a közelnből származó élelmiszeripari termékek ázsiója is emelkedni fog.
A termelés társadalmi dimenziói is előtrébe fognak kerülni a szakértők szerint, azaz a gyártóknak és a terjesztőknek oda kell figyelnie arra is, hogy telepeik, gyáraik, illetve boltjaik milyen mértékben integrálódnak a helyi közösségekbe, illetve hogy milyen munkaadóknak bizonyulnak az adott közösségben.
Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos félelmek miatt feltehetően egyre komolyabb szabályozási környezetben kell az iparág cégeinek működni - a reguláció mindenek előtt a minősítési eljárásokat, a cimkézést, az összetevők körét és a termelés higiéniai, illetve egyéb jellegzetességeit érinti majd.
Mi lesz a márkákkal?
Azt már ma is egyértelműen lehet látni, hogy a fogyasztók az élelmiszeriparban is egyre inkább ragaszkodnak egyes márkákhoz. A márkahűség kérdése ebben az iparágban azonban fölöttébb komplex, a kiskereskedelmi láncok ugyanis legalább olyan mértékben vesznek ebben részt, mint maguk a gyártók. A Deloitte felmérése szerint a kiskereskedelmi márkákban jobban megbíznak a fogyasztók, mint a gyártók márkáiban, ami azt vetíti előre, hogy a gyártó vállalatoknak a jövőben jobban kell koncentrálnia erre a kérdésre.
Az iparágat tekintve fontos kiemelni, hogy a siker nagy mértékben a piaci szereplők méretén múlik, amiből az következik, hogy érdemes felkészülni további konszolidációra, főleg azokban az iparágakban, ahol a globális márkák a piacvezetők. Az elkővetkező években nemzeti márkák megjelentése és felfejlesztése is várható, elsősorban azokban a szegmensekben, amit a nagy, globális játékosok valamiért nem tekintenek stratégiai fontosságúnak.
Európában egyre jellemzőbbek a komoly árelőnnyel operáló diszkontláncok (mint amilyen például a Magyarországon is ismert Aldi és Lidl), amelyek Németországban értek el először láthtó sikereket, majd pedig a kontinens többi országában is elterjedtek. A "hard" diszkontláncok agresszív stratégiája minden bizonnyal komoly kihívást jelent majd a tradicionális kiskereskedelmi boltoknak, amelyek valamilyen formában mindenképp kénytelenek lesznek erre a folyamatra reagálni.
Komoly hatása van az árak megugrásának
A Deloitte elemzői arra is rámutatnak, hogy ahogy a megnövekedett termékárak átmeneti árugrás helyett lassan a normális állapotot jelentik, ez a korábbinál jobban befolyásolja a vásárlói magatartást, illetve a kereskedői és szállítói stratégiákat.
Az utóbbi három évben - a 70-es évek óta először - az élelmiszerárak drasztikusan megemelkedtek. Ennek eredményeképpen a kukorica és rizs ára a 2000-es év óta duplájára nőtt, míg a gabona ára megháromszorozódott. Csak 2007-et tekintve a gabonaárak 52 százalékkal nőttek, míg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a globális élelmiszer-árindex a 2006-os 9 százalékkal szemben 40 százalékkal nőtt az elmúlt évben.
A megnövekedett élelmiszerárak a vásárlókat a sajátmárkás vagy diszkont árú termékek vásárlására ösztönzik, illetve az olcsóbb üzleteket választják. További következmény lehet, hogy csökken az éttermek és bárok látogatottsága - ahogy ez a legutóbbi gazdasági visszaesés idején is történt. A versenypiacon működő kereskedők, például az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban annak dilemmájával szembesülnek, hogy milyen mértékben építsék be áraikba a megnövekedett költségeket.
A növekvő árak az élelmiszer-kiskereskedők számára növekedési lehetőséget is kínálnak. "Az éttermek helyett a háztartási bevásárlásra áttérő fogyasztók biztosítják ezt a növekedést. Az inflációs tendenciák szintén a nyereséghányad védelmének és növelésének lehetőségét rejtik a kiskereskedők számára Hutter szerint, hiszen a fogyasztók egyre inkább hozzászoknak az áremelésekhez. Hosszú távon ismét az élelmiszerárak stabilitására lehet számítani, ez azonban egyelőre csak feltételes módban jelenthető ki.
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Bővült azon fejlesztési lehetőségek köre, amelyekre a Demján Sándor Tőkeprogramban forrást igényelhetnek a vállalkozások.
Javult a vállalkozások alkupozíciója: az árak konszolidálódtak, a kockázati prémiumok csökkentek, van verseny. Érdemes élni a lehetőségekkel.
Már egyetlen, megfelelően kiválasztott MI-eszköz révén is jelentős hatékonyságnövekedést érhetnek el a kisebb cégek is.