szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy Budapesten, az Andrássy úton sorra nyitnak üzleteket a luxusmárkák, úgy a prémium édességeket gyártó és forgalmazó hálózatok is folyamatosan fejlődnek, bővülnek. A válság ellenére is növekszik a csokoládé és egyéb édességek piaca.

Ezt a fejlődő tendenciát ismerte fel a Cadeau Bonbon - Csokoládé és Cukrászda is, mely már régi motorosnak számít cukrász szakmai körökben, de új szereplője a franchise-szektornak - elkezdte országos hálózatának építését. Tíz év bonbonkészítési és -értékesítési tapasztalatával a háta mögött döntött úgy a gyulai Cadeau Bonbon Manufaktúra, hogy hozzálát egy franchise-rendszer kiépítéséhez. A rendszer kialakítása a fejlődés alternatívája. Azt kívánják elérni, hogy Magyarországon is legyenek olyan csokoládézók, amilyenekkel Belgiumban, Franciaországban és más nyugat-európai országokban találkozhatunk. Azonos márkanév alatt futó üzletek közös reklámmal és egységet sugalló arculattal növekvő forgalommal, magasabb szinten tudnak működni.

Balogh László cukrászmester Borbély Béla cukrászmesterrel közösen alakította ki a növekedéshez szükséges több mint nyolcvan féle, kézzel készített bonbonból álló palettát. 2004 óta üzemeltetik a méltán híres Százéves Cukrászdát, ahol a választéknak szintén fontos részét képezik a kézi készítésű bonbonok. Az első Cadeau Csokoládé üzletet pedig Budapest szívében, a Veres Pálné utcában 2007-ben nyitották meg.

A Belga Praliné Kft.-t 1995-ben azzal a céllal alapították a tulajdonosok, hogy az évszázados hagyományokkal bíró, belga csokoládéipar termékeivel, valamint a belga bonbonokra alapozott ajándékozási kultúrával megismertessék a magyar vásárlóközönséget. Az importált termékek - hagyományos és cukormentes bonbonok, táblás és szeletes csokoládék, kekszek - nem találhatóak meg kiskereskedelemi bolthálózatok polcain, kizárólag szakboltokban.

A bonbonok elkészítése, a csokoládé formálása, alakítása nemcsak kézügyességet, hanem kreativitást is igényel az alkotótól. A belga csokoládé-termékeket készítő cukrászmesterek ezért féltve őrzik receptjeiket, fortélyaikat, melyek apáról-fiúra szállnak. Ezekben a folyton újító és kísérletező belga műhelyekben közel száz féle, különböző finomságot is készíthetnek.

A Godivát 1926-ban a belga Joseph Draps alapította. Ahogyan a fenti márkák, a Godiva is kezdettől fogva a prémium termékek közé sorolható, mind a megjelenését, mind pedig a felhasznált alapanyagokat tekintve. Draps 1958-ban látta elérkezettnek az időt a külföldi boltnyitásra - Párizsban, a rue St. Honoré-n indult el nemzetközi hódító útjára a márka. A párizsi bolt elindítása után gyors ütemű fejlődésnek indult a cég, melynek eredményeképpen ma már 80 országban, több mint 450 egységben találkozhatunk Godiva termékekkel.

A cég a közelmúltban - többek között a válság hatásaira reagálva - közösségi weboldalt hozott létre, melynek segítségével aktív és közelebbi kapcsolatba kerülhet fogyasztóival, valamint számos tanácsot, javaslatot vitathat meg a portál látogatóinak kommentjei alapján például a termékpalettát illetően.

A közösségi portál életre hívásának ötlete nem számít újdonságnak, ám annál kifizetődőbb. A cégek egyre inkább hajlanak a portálok közönségének összetétele, fogyasztói szokásainak megismerése irányába, háttérbe szorítva az ún. fókuszcsoportos felméréseket. Ugyanis a közösségi oldalra regisztrált felhasználó folyamatosan és aktívan részt vesz a portál „munkájában” - azaz gyakorlatilag ingyen dolgozik a cégnek -, míg a fókuszcsoport tagjai a felmérést követően folytatják mindennapi tevékenységüket, nem találkoznak többet, nem beszélik meg tapasztalataikat. A Godiva egy havi 10 dolláros kupont ajándékoz a tagságért cserébe.

franchiseportal.hU

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!